BACK   ...the right site for fishing lovers
ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ

Το αγκίστρι ψαρέματος, είναι ένα τέχνασμα για τη σύλληψη των ψαριών, είτε σουβλίζοντάς τους μέσα στο στόμα ή, πολύ πιο σπάνια, επάνω στο κορμί τους. Τα αγκίστρια ψαρέματος, έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ψαράδες επί αιώνες, για τη σύλληψη ψαριών του γλυκού και του θαλασσινού νερού: φανταστείτε ότι, το έτος 2005, ο Forbes διάλεξε αυτό το αντικείμενο ως ένα από τα πρώτα είκοσι εργαλεία στην ιστορία του ανθρώπου. Τα αγκίστρια ψαρέματος, ακόμα, είναι δεμένα σε κάποιες μορφές “κλωστών” ή τεχνάσματα τεχνιτών δολωμάτων το οποίο ενώνουν το πιασμένο ψάρι, στον ψαρά. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από αγκίστρια στον κόσμος του ψαρέματος: μεγέθη, μορφές, σχήματα και υλικά, είναι όλα μεταβλητά στηρίζοντας στο μελλοντικός σκοπός του ίδιου αγκιστριού. Φυσικά, είναι κατασκευασμένα για ένα μεγάλο range προθέσεις, από το απλό ψάρεμα, στις εξαιρετικά περιορισμένες και εξειδικευμένες εφαρμογές. Τα αγκίστρια ψαρέματος, είναι σχεδιασμένα ώστε να εφαρμόζονται με πολλά και διαφορετικά είδη τεχνιτών δολωμάτων: στην ουσία, κρυμμένα μέσα στα σώματα των πεθαμένων ή ζωντανών δολωμάτων (Bait Fishing) ή, όπως γεννήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια, καλυμμένα με φτερά πουλιών (Fly Fishing) ή, προσαρτημένα ή βαλμένα μέσα από άλλες συσκευές που αντιπροσωπεύουν τη θαλασσινή λεία (Lure Fishing).

Ανατομία και Κατασκευή: Κανονικά αναφερόμενο στα μέλη ενός αγκιστριού ψαρέματος, είναι: 1) η αιχμή, που διαπερνάει το στόμα ή η σάρκα του ψαριού, 2) η ακίδα, που είναι η προεξοχή που παρέχει κατευθυνόμενη προς τα πίσω από την αιχμή, που εξασφαλίζει το ψάρι από το ξαγκίστρωμα, 3) ο κρίκος (ή μάτι), που είναι η μια άκρη του αγκιστριού που ενώνεται με τις πετονιές ή με τα τεχνητά, 4) η κύρτωση και ο στέλεχος, που είναι το τμήμα του αγκιστριού που ενώνει την αιχμή με το κρίκο (ή μάτι), και 5) το άνοιγμα, που είναι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ ο στέλεχος και η αιχμή. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα αγκίστρια περιγράφονται χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέλη του αγκιστριού, όπως: Wide Gap, 2X Long Shank, Hollow Point, Turned Down Ring Eye Bait Hook κτλ. Τα σύγχρονα αγκίστρια, είναι κατασκευασμένα είτε από High-Carbon Steel, μείγμα Steel με Vanadium, ή μόνο Stainless Steel, εξαρτάται τις εφαρμογές. Τα αγκίστρια καλύτερης ποιότητας, είναι καλυμμένα με κάποιες μορφές αντιδιαβρωτικών υλικών που καλύπτουν εξωτερικά τα μέταλλα: φυσικά, η αντιδιαβρωτική αντίδραση, δεν είναι απαιτούμενη μόνο όταν τα αγκίστρια χρησιμοποιούνται ειδικά στη θάλασσα, αλλά όταν κατασκευάζονται. Συμπληρωματικά, τα επικαλυπτικά στρώματα, εφαρμόζονται στα χρώματα και/ή εξασφαλίζουν μόνο μια αισθητική αξία του αγκιστριού, όπως κάποια αγκίστρια για το ψάρεμα στο γλυκό νερό που γενικά είναι καλυμμένα από διαφανές βερνίκι, όπως επίσης μπορούμε να βρούμε αγκίστρια καλυμμένα gold, nickel, teflon, καλάι και αλλά διαφορετικά χρώματα: η Mustad, παραδείγματος χάρη, κατασκευάζει αγκίστρια σε έξι διαφορετικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου το μαύρο.

Είδους Αγκιστριών: Αν και δεν υπάρχει ένα τεράστιος αριθμός είδους αγκιστριών, μπορεί να φανεί όμως ότι είναι το αντίθετο: σε μεγάλο επίπεδο, υπάρχουν αγκίστρια Bait Hooks, Fly Hooks, και Lure Hooks, δηλαδή… αγκίστρια για ζωντανά ή πεθαμένα δολώματα, αγκίστρια για ψάρεμα με μύγες, και αγκίστρια για τεχνητά δολώματα. Ανάμεσα αυτές τις κατηγορίες, υπάρχουν τεράστιες ποικιλίες από είδους αγκιστριών κατασκευασμένα για διαφορετικές εφαρμογές, και που διαφέρουν σε μορφές, σε υλικά, σε αιχμές και ακίδες, σε κρίκους (ή μάτι), και τελευταία, σε μελλοντικές εφαρμογές. Κάνουμε ένα παράδειγμα: ένα εύθραυστος αγκίστρι για μύγες, είναι κατασκευασμένος από λεπτό σύρμα, με παλέτα αντί κρίκος, γιατί το βάρος είναι ένα παράγων που κυριαρχεί. Αν και τα λεπτά αγκίστρια Carlisle ή Aberdeen κάνουν χρήση λεπτού σύρματος για να μειώσουν τις ζημιές στα ζωντανά δολώματα, και οι κρίκοι μένουν, γιατί εδώ ο βάρος δεν είναι σημαντικό. Πολλά ακόμα, είναι τα παράγοντα που συνεισφέρουν στην τελειοποίηση του σχηματισμού των αγκιστριών: η αντοχή στη διάβρωση, το βάρος, η δύναμη, η αποδοτικότητα του αγκιστριού, όλα αυτά χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένα είδη δολώματος, σε διαφορετικά είδη τεχνητών δολωμάτων ή για διαφορετικά είδη μυγών. Φυσικά, για κάθε είδος αγκιστριού, υπάρχουν ranges με ευπρόσδεκτα μεγέθη: για όλα τα είδη αγκιστριών, το range των μεγεθών είναι από το νούμερο τριάντα δυο (32 εκτός Ευρώπης), που είναι το μικρότερο, έως το είκοσι μηδέν (20/0 εκτός Ευρώπης), που είναι το μεγαλύτερο.

Μορφές και Ονόματα: Οι μορφές και τα ονόματα των αγκιστριών, είναι τόσο διαφορετικά όσο και τα ίδια τα ψάρια. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης, τα αγκίστρια είναι αναγνωρισμένα από παραδοσιακά ή ιστορικά ονόματα, όπως: Aberdeen, Limerick ή O’Shaughnessy. Σε άλλες περιπτώσεις ακόμα, τα αγκίστρια, είναι μερικά αναγνωρισμένα από τις γενικές προθέσεις, ή έχουν περιλαμβάνει στο όνομά τους, ένα ή περισσότερα από τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Κάποιοι κατασκευαστές, δίνουν στα αγκίστρια τους μόνο αριθμούς στα μοντέλα και περιγράφουν τις γενικές προθέσεις και χαρακτηριστικές, ως παράδειγμα:

Eagle Claw 139, είναι ένα Snelled Baitholder, Offset, Down Eye, Two Slices Medium Wire.

Lazer Sharp L2004EL, είναι ένα Circle Sea, Wide Gap, Non Offset, Ringed Eye, Light Wire.

Mustad 92155, είναι ένα Beak Baitholder Hook.

Mustad 91715D, είναι ένα O’Shaughnessy Jig Hook, 90 Degree Angle.

TMC 300, είναι ένα Streamer D/E, 6 XL, Heavy Wire, Forged, Bronze.

TMC 200R, είναι ένα Nymph & Dry Fly Straight Eye, 3 XL, Standard Wire, Semidropped Point, Forged, Bronze.

Η μορφή του στέλεχος του αγκιστριού, μπορεί να διαφέρει πολύ, από τα μερικά ίσια έως όλα τα είδη καμπύλης, κύρτωσης, και στραβώσεις. Αυτές οι διαφορετικές μορφές, συμβάλλουν, σε κάποιες περιπτώσεις, σε ένα καλύτερο κάρφωμα του αγκιστριού, σε καλύτερες μιμήσεις των μυγών, ή καλύτερη δυνατότητα στην κράτηση των δολωμάτων. Πολλά αγκίστρια που είναι προτεινόμενα να κρατήσουν πεθαμένα ή ζωντανά δολώματα, ή τεχνητά, έχουν στελέχη με ακίδες για μια καλύτερη κράτηση.

Μορφές και Ονόματα Τυπικών Αγκιστριών: Salmon Egg, baitholder, Shark, Aberdeen, Carlisle, Carp, Circle, Tuna Circle, Offset Worm

Αιχμές και Ακίδες: Πολύ πιθανόν, η αιχμή είναι το πιο σημαντικό μέλος του αγκιστριού. Πράγματι, είναι αυτή, η αιχμή, που πρέπει να διαπεράσει τη σάρκα του ψαριού και να ασφαλίσει την κράτησή του. Η κατατομή της αιχμής του αγκιστριού και το μήκος του, επιδρά αποτελεσματικά το πόσο καλά η ίδια αιχμή θα καρφωθεί, και η ακίδα, το πόσο βαθιά εισδύσει. Η επίδραση της ακίδας με το πόσο βαθιά η αιχμή θα εισδύσει, εξαρτάται από τη ζητούμενη πίεση που απαιτείται για να καρφώσει και σε τελευταία ανάλυση, να τελειοποιήσει τη δύναμη της κράτησης του ίδιου του αγκιστριού. Οι αιχμές, γενικά, είναι ακονισμένα ή μηχανικά ή χημικά: κάποιοι από αυτοί, βρίσκονται επίσης και χωρίς ακίδες. Πρέπει να πούμε επίσης ότι, ιστορικά, η πλειοψηφία των αγκιστριών ήταν χωρίς ακίδα, αλλά σήμερα, αυτό το είδος αγκιστριών χρησιμοποιείται για να αφαιρείται χωρίς να προκαλεί επικίνδυνες βλάβες στα ψάρια που πιάνονται σε εκείνες τις τεχνικές ψαρέματος όπου πραγματοποιούν το catch & release. Ακόμα και οι αιχμές των αγκιστριών, περιγράφονται σχετικά με το δικό τους “στράβωμα” σε σχέση με το στέλεχος: άρα, έχουμε ότι το kirbed hook point είναι το αγκίστρι που έχει τη μύτη στραβωμένη προς αριστερά, το straight point είναι το αγκίστρι που έχει τη μύτη που είναι ίσια με το στέλεχος, και τελευταία, το reversed point είναι το αγκίστρι που έχει τη μύτη στραβωμένη προς δεξιά.

Τυπικά Είδη Αιχμής Αγκιστριών: οι αιχμές αγκιστριών, είναι κανονικά αποκαλούμενα με αυτά τα ονόματα: needle point, rolled-in, hollow, spear, beak, mini-barb, semi-dropped και knife edge. Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις, οι αιχμές αυτές έχουν ένα εμπορικό σήμα που δίνεται από τους ίδιους κατασκευαστές, όπως το SP point της Γιαπωνέζικη Tiemco. Αυτή τη λέξη SP, παίρνει διαφορετικές μορφές όπως: Sport Point, Super Point ή Special Point: εμείς όμως, πιστεύουμε ότι αυτά τα αγκίστρια SP point, και ειδικά τα SP barbless (χωρίς ακίδα), αντιπροσωπεύουν τη σωστή άποψη του sport fishing, και ειδικά, του ψάρεμα με τη μύγα.

Το Μάτι Του Αγκιστριού (κρίκος): Up-turned, Down-turned και Straight Hook Eyes. Ο κρίκος ενός αγκιστριού, αν και κάποια τεχνικά αγκίστρια δεν έχουν, είναι το σημείο όπου το αγκίστρι ενώνεται με την πετονιά. Η μορφή των κρίκων των αγκιστριών, κανονικά είναι βελτιστοποιημένο είτε για τη δύναμη, το βάρος, και/ή την παρουσίαση. Τα διαφορετικά είδη κρίκων που υπάρχουν, είναι: τα τυπικά στρογγυλά, ring ή ball eye, τα brazed eye, όπου ο κρίκος είναι τελείως κλειστός, το tapered eye, για τη μείωση του βάρους, το looped eye, που είναι παραδοσιακά χρησιμοποιημένο με τις μύγες για τους Ατλαντικούς σολομούς, τα needle eyes, και spade end, που πρακτικά, δεν έχουν κανένα κρίκο, παρά μόνο ένα μικρό επιπεδοποιημένο (παλέτα) τμήμα που μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το αγκίστρι κάνοντας ένας κόμπος επάνω το στέλεχος του, και τέλος, οι κρίκοι των αγκιστριών, μπορούν να είναι τοποθετημένοι με τρεις τόπους: up turned, down turned, και straight.

Μέγεθος: Το μέγεθος των αγκιστριών, είναι γενικά αναφερόμενο από αριθμούς. Αυτή τη στιγμή, η Mustad, κατασκευάζει το μικρότερο αγκίστρι με τον αριθμός τριάντα δυο (32), και το μεγαλύτερο με τον αριθμός 19/0. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν καμία ειδική μονάδα μέτρησης ενός κομματιού ή τμήμα του ίδιου του αγκιστριού, αλλά αντιπροσωπεύουν ένα σχετικό μέγεθος. Για τα αγκίστρια μεγέθους από 32 έως το ένα (1), τόσο μεγαλύτερο είναι ο αριθμός, τόσο μικρότερο είναι το αγκίστρι: για τα αγκίστρια μεγέθους από ένα μηδέν (1/0=one aught) έως το δεκαεννέα μηδέν (19/0=nineteen aught), τόσο μεγαλύτερο είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αγκίστρι. Άρα, δεν υπάρχει ένα επίσημο σώμα διεθνής κριτήριο ομολογίας για τα αγκίστρια, και αυτά τα μεγέθη, είναι μόνο κάτι ασύμβατος μεταξύ των κατασκευαστών που, μεταξύ τους, το range των αγκιστριών είναι συμβατό.

Κατασκευαστές Αγκιστριών

κατασκευαστής
χώρα
brand names
είδος αγκιστριών
O.Mustad & Son, A.O.
Norway
Mustad
όλα τα είδη για το γλυκό νερό, τη θάλασσα, το sport και το εμπόριο
Tiemco, Inc.
Japan
TMC
αγκίστρια για το ψάρεμα με τη μύγα
Gamakatsu
Japan
Gamakatsu
όλα τα είδη για το γλυκό νερό, τη θάλασσα, το sport και το εμπόριο
Wright & McGill Co.
United States
Eagle Claw, Lazer
όλα τα είδη για το γλυκό νερό, τη θάλασσα, το sport και το εμπόριο
Anglers Sport Group
United States
Daiichi, Tru-Turn, X-Point

αγκίστρια για το ψάρεμα με τη μύγα, και το Sport Fishing
Owner American Corporation
United States
Owner
όλα τα είδη για το γλυκό νερό, τη θάλασσα, το sport και το εμπόριο
Rapala VMC
Finland
VMC
Αγκίστρια για τεχνητά και ζωντανά δολώματα, και για σαλαγκιές
Partridge of Redditch
England (owned by O.Mustad & Son)
Partridge
όλα τα είδη για το γλυκό νερό, τη θάλασσα, το sport και το εμπόριο