BACK   ...the right site for fishing lovers

ΓΑΛΕΟΣ - Mustelus Mustelus

Παλομβο "ιτ"/ Émissole Lisse "fr"/ Smooth Hound "en"/ Musola "es"

Που Ζει

Ο γαλέος είναι ένα είδος ψαριού που ζει στο βυθός, γενικώς σε λασπώδη βάθη, ή με συντρίμμια μεταξύ τα 5 και τα 50/100 μτ.

Πως Ζει

Το Mustelus mustelus ζει σε μικρές αγέλες. Παρά το γεγονός ότι ένα μικρό καρχαρία δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Η Αναπαραγωγή

Το είδος έχει ξεχωριστά φύλα που διακρίνονται εύκολα για την παρουσία των αρσενικών πτερόποδα (επιμήκυνση του τερματικού τμήματος του κοιλιακού πτερυγίων), οι οποίες έχουν τη λειτουργία της εισαγωγής των σπερματοζωαρίων στο σώμα του θηλυκού και επιτρέπουν τη γονιμοποίηση, που έτσι είναι εσωτερική. Το Mustelus mustelus σε αντίθεση με άλλους καρχαρίες, είναι μια ζωοτόκος είδη, η ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου και του μικρού καρχαρία στην πραγματικότητα γίνεται όντος εξ ολοκλήρου μέσα στο θηλυκό. Η εγκυμοσύνη διαρκεί για 10 μήνες (από τον Ιούνιο έως τον Μάρτιο). Στο τέλος, το θηλυκό γεννάει από 10 έως 20 μικρούς γαλέους περίπου 25 εκατοστά μήκος.

Τι Τρώει

Η διατροφή του αποτελείται κυρίως από μαλακόστρακα, αλλά και από μαλάκια και από μικρά ψάρια.

Πώς Αναγνωρίζεται

Ο γαλέος είναι ένα χονδρώδης ψάρι (ο σκελετός αποτελείται από στοιχεία του χόνδρου) με μέτριο σώμα, που είναι επιμήκης και κωνικό. Το κεφάλι του είναι συμπιεσμένο στο άνω τμήμα και το ρύγχος είναι μακρύ και στρογγυλεμένο. Το στόμα, που βρίσκεται στο κάτω μέρος, είναι λοξό και εξοπλισμένο με σειρά δοντιών μικρά και χαμηλά, η οποία μπορούν να είναι λιγότερο στρογγυλεμένα στα νεαρά άτομα. Τα ρουθούνια, σε κοιλιακή θέση, έχουν ένα μεγάλο άνοιγμα και είναι πιο κοντά στο στόμα από την κορυφή του ρύγχους. Τα μάτια είναι μικρά και στρογγυλά στα νεαρά άτομα, και με την κόρη του ματιού οριζόντια επιμήκη (τυπικό των ειδών βαθέων υδάτων) σε ενήλικες. Στη μύτη, υπάρχουν αισθητήρια όργανα για την ανίχνευση του βάθους (υδροστατικά). Εκατέρωθεν του τερματικού τμήματος του κεφαλιού, υπάρχουν 5 σχισμές βραγχίων. Μια λεπτή, αλλά διακριτή πτυχής του δέρματος που τρέχει κατά μήκος της πλάτης, από την ουρά προς τα κάτω στο επίπεδο των σχισμών βραγχίων. Το δέρμα (σαγρέ) είναι σχεδόν λείο. Τα ραχιαία πτερύγια είναι δύο, τριγωνικού σχήματος, το δεύτερο είναι ελαφρώς μικρότερο από το πρώτο. Τα θωρακικά έχουν την εσωτερική κορυφή στρογγυλεμένα και το οπίσθιο χείλος λίγο βαθουλωτός. Το ουραίο πτερύγιο περιέχει δυο λοβούς που δεν είναι συμμετρικοί (το κορυφαίο είναι πιο ανεπτυγμένο). Το πρωκτικό πτερύγιο είναι παρούσα. Το χρωματισμό της ράχης και τις πλευρές είναι γκρι-τέφρας (με ή χωρίς την παρουσία μικρές μαύρες κηλίδες), και η κοιλιά είναι υπόλευκη. Ο γαλέος, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μήκος 160 εκ, ενώ είναι κοινό από 60 έως 120 εκατοστά.

Πώς Διακρίνεται Από Τα Παρόμοια Είδη

Στις θάλασσές μας, υπάρχει ένα άλλο καρχαρίας γνωστό ως γαλέος (Mustelus asterias), τα δύο είδη μπορούν να διακριθούν από την απουσία στο Μ. mustelus των λευκών κηλίδων αντίθετα παρούσα στο Μ. asterias. Η οικογένεια του γαλέος (Triakidae) ενώνεται με τους άλλους, στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων: λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias) και καρχαρίας αλεπού (Alopias vulpinus), η οποία χαρακτηρίζονται από την παρουσία 5 σχισμών βραγχίων και πρωκτικά πτερύγια, και αυτής της Squalidae (ακανθώδης: Squalus acanthias), με την απουσία του πρωκτικού πτερύγιο και την παρουσία ενός αγκάθι στο μπροστινό του ραχιαίου πτερυγίου.

Απλότητα Και Ψάρεμα

Ο γαλέος είναι παρόν σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα και τον Ανατολικό Ατλαντικό, από τις Βρετανικές Νήσους στην Αγκόλα. Μ. mustelus είναι πολύ κοινό στις θάλασσές μας και ειδικά στη θάλασσα της Σικελίας, όπου υπάρχουν περίπου το 80% των συλλήψεων. Ο γαλέος πιάνεται με επαγγελματικό τρόπο, κυρίως με τράτες και παραγάδια βυθού. Με την τεχνική surfcasting μπορούμε να το κυνηγήσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δολώνοντας τα δολώματα που αναφέραμε πιο πάνω σε ειδικά παρασκευασμένα με θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα “long arm ή tandem” και αγκίστρια εξαιρετικά ατσάλινα “ράμφος αετού” (beak) του N. 2/0-3/0. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το “Ciao Ciao”, τότε καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το ανθεκτικό αγκίστρι Blue Aberdeen του N. 2/0–3/0. Η επίθεση στο δόλωμα, μόλις εντοπιστεί, είναι αστραπιαία και αποφασιστική, και η μάχη είναι πολύ σκληρή, έτσι ώστε ο εξοπλισμός πρέπει αναγκαστικά να είναι medium-heavy όπως μπορούν να είναι τα κατανεμώμενα καλάμια, και μηχανάκια μεσαία και μεγάλα από απόλυτη καλής ποιότητας. Η αναζήτηση της λείας μας πρέπει να γίνει σε μικρή απόσταση από την ακρογιαλιά αν το βάθος της παραλίας είναι μεσαίο, ή σε μια μέση απόσταση, αλλά όχι πολύ μακριά αν αλλιώς είναι πολύ χαμηλή.

Αγορά

Ο γαλέος πωλείται λιανικής τεμαχισμένο, φρέσκος ή κατεψυγμένος.

Κατανάλωση

Το M. Mustelus έχει γίνει γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, ο έλληνας φιλόσοφος και φυσιοδίφης Αριστοτέλης στην πραγματικότητα υπογραμμίζει την παρουσία μιας παρόμοια δομή με τον πλακούντα σε αυτό είδος. Απεικονίσεις των καρχαριοειδές είναι παρόντες (αν και προφανώς σκυλιόρινος ή σκυλούλης) στα ψηφιδωτά της Πομπηίας. Ο γαλέος έχει καλό κρέας, σφιχτός και νόστιμο, αν και δεν εκτιμάται από όλους τους καταναλωτές. Από θρεπτική άποψη, έχει χαρακτηριστεί ως ψάρι ημίπαχο και ευκολοχώνευτος.