BACK   ...the right site for fishing lovers
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΟΝΙΕΣ

Αν είμαστε παθιασμένοι ψαράδες της θάλασσας, το είδος και την ποιότητα της πετονιάς που χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να κάνει όλες οι διαφορές του κόσμου ειδικά όταν αυτό μας φέρνει επιτυχίες με τα ψάρια. Σήμερα, όλοι οι ψαράδες έχουμε την πολυτέλεια που μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ πολλά και διαφορετικά είδη πετονιών τον οποίο, η κάθε μία προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα στις ειδικές αποστολές (χρήσεις) που τους δίνουμε. Άρα, τι κάνουμε, πως και ποιο είναι το καλύτερο για μια ειδική περίπτωση? Μάλλον, θα μας βοηθούσε καλύτερα να ξέρουμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τα διαφορετικά είδη πετονιών της αγοράς. Εδώ, υπάρχουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που σίγουρα θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια πληροφορημένη διαλογή πριν πετάξουμε τα λεφτά μας.

Πετονιές: Μέχρι τώρα, για δεκάδες από μας, η πετονιά έχει χρησιμοποιηθεί αδιάκριτα είτε στην θάλασσα είτε στα γλυκά νερά. Αυτό είναι κακό, όμως δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, από την στιγμή που δεν είχαμε και άλλες επιλογές, ενώ σήμερα η αγορά μας προσφέρει καινούριες πετονιές τον οποίο, κάποιες από αυτές είναι καλύτερες για συγκεκριμένες εφαρμογές. Φυσικά, η πετονιά είναι ακόμα μια από τις καλύτερες και ποιο μεταβλητές επιλογές για απολύτως όλα τα ψαρέματα. Η πετονιές εκτείνονται κάτω από πιέσεις, επιτρέποντας είτε πλεονεκτήματα είτε μειονεκτήματα. Αυτό το άπλωμα, φυσικά, αδυνατίσει την δύναμη των πετονιών όπως ένα θήραμα που προσπαθεί και τραβάει από την άλλη άκρη της ίδιας (πετονιά) όταν ψαρεύουμε, ωστόσο, είναι επίσης ικανά από κάποιες αντιδράσεις έξτρα όπως όταν δέχεται δυνατές κεφαλιές, όταν πηδάει έξω από το νερό, ακόμα όταν το ψάρι παίρνει φυγές. Όλος ο χρόνος και η αντοχή της πετονιάς, μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε άλλες δουλειές όπως πχ. να ρυθμίζουμε την ρέγουλα του μηχανισμού, πριν το καρφωμένο ψάρι καταφέρνει να σπάσει την μισίνα και να μας φύγει.

Υπάρχουν πετονιές από πολλά και διαφορετικά χρώματα, και ο καθένας από μας έχει το δικό του ευνοούμενο για διαφορετικούς λόγους. Είναι λογικό ότι θα θέλαμε να διαλέξουμε το χρώμα που φαίνεται λιγότερο στο ψάρι, υπολογίζοντας το χρώμα της θάλασσας του ψαρότοπου και οι συνθήκες. Πολλοί έμπειροι ψαράδες, στην αγορά των πετονιών τους προτιμούν να διαλέγουν πετονιές με ανοιχτό χρώμα όπως: διαφανές, γαλανό, πρασινωπός και άλλα. Υπάρχουν επίσης χρώματα που φθορίζουν, που σημαίνει ότι αυτές οι πετονιές είναι σχεδόν αόρατες στο ψάρι.

Νάιλον Συμπολυμερές Ρετσίνι (Copolymer-Resin): Αυτή σχεδόν καινούρια καινοτομία πετονιάς, είναι μια παραλλαγή της παραδοσιακής (πετονιάς). Η συμπολυμερές ρετσίνι όμως, όπως τις περισσότερες πετονιές (όπως είπαμε ήδη), εκτείνεται κάτω από πιέσεις, αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη ευκαμψία από τις κανονικές. Αυτό μας επιτρέπει καλύτερα και μακρύτερα πετάγματα, εύκολα και ακριβές. Η δύναμη της πετονιάς, η διάμετρος και η τιμή, είναι ισότιμες με διαφορετικές high quality πετονιές (υψηλής ποιότητας) της αγοράς.

Superbraid: Αυτές οι πετονιές αντιπροσωπεύουν μια σχετική καινούρια ανάπτυξη στον τομέα των πετονιών των ψαρεμάτων και, προσφέρει κάποια ορισμένα πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένα σενάρια ψαρέματος. Εξαιρετικά ευαίσθητα superbraid όπως την Spiderwire, είναι πολύ ποιο ελαφριά, ποιο λεπτά και μεταφέρει άνετα και άμεσα κατά όλο το μήκος της πετονιάς η δύναμη του ψαριού που βρίσκεται στην άλλη άκρη της πετονιάς, αισθάνοντας τον στα χέρια μας χωρίς να χάσουμε την αδρεναλίνη. Αυτό, μας δίνει την δυνατότητα να καρφώσουμε άμεσα και ταχύς τα ψάρια που τολμούν να ρισκάρουν το… δέρμα τους. Μια που η διάμετρος των πετονιών superbraid είναι πολύ ποιο λεπτή από τα νάιλον, σημαίνει ότι η ποσότητα που θα τυλίγουμε στους μηχανισμούς θα είναι περισσότερη, εξάλλου, όπως οι πετονιές, τα superbraid “φεύγουν” άνετα στα πετάγματα. Είναι λογικό ότι τα superbraid έχουν ένα κόστος ποιο υψηλό από κάποιες πετονιές, όμως πολλοί ψαράδες “κλίνουμε ένα μάτι” λόγο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει και αυτό δικαιολογεί το υψηλότερο κόστος.

Gel – Spun Polyethylene (Πολυαιθυλένιο): Οι πολυαιθυλένιες πετονιές είναι από τις ποιο καινούριες πετονιές ψαρέματος που έχουμε στην διάθεσή μας όλοι οι ψαράδες και, ενώ ο κόστος τους είναι ποιο τσουχτερό από άλλα, αυτές οι πετονιές μας προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Η σύνθεση, μαζί το γεγονός ότι ουσιαστικά, αυτές οι πετονιές είναι no memory (χωρίς μνήμη), πράγμα πολύ σημαντικό για ένα εύκολο και ακριβές πέταγμα. Οι πολυαιθυλένιες πετονιές, είναι δυνατές και την θραύση τους μοιάζει πολύ με τα superbraids. Πέρα από την εξαιρετική “δουλειά” στο πέταγμα, αυτές οι πετονιές έχουν πολύ λίγη ελαστικότητα, και αυτό τις κάνει ιδανικές να δουλεύουν πολύ καλά ακόμα και με τεχνητά δολώματα, σε ποιο βαθιά νερά. Γενικά, οι πολυαιθυλένιες πετονιές μας προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τα μειονεκτήματα.

Dacron Braided (Πλεγμένος): Για πολύ καιρό το dacron έμεινε ευνοούμενος από όλους τους ψαράδες, δηλαδή, μέχρι που έκαναν την εμφάνιση οι καινούριες superbraid που προσφέρανε την ίδια χαμηλή ελαστικότητα και μικρότερη διάμετρος. Αναμφίβολα, το dacron είναι και μένει ακόμα περίφημη διαλογή, ειδικά στην συρτή και στο ψάρεμα σε πολύ βαθιά νερά. Το γεγονός ότι το dacron δεν έχει σχεδόν καθόλου ελαστικότητα σημαίνει επίσης ότι ακόμα και στα παράμαλλα που θα έχουν πάνω από ένα αγκίστρι, αυτά, θα κρατηθούν ασφαλότατα ειδικά όταν υπάρχουν πολλά δεκάδες μέτρα πετονιά έξω από την βάρκα. Το dacron, είναι αρκετά μαλακό αλλά όχι πολύ και, έχει πολύ λίγη ή καθόλου μνήμη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μείνει με σπείρες και μπερδέματα, άρα, όταν μαζεύουμε, επάνω στην μπομπίνα του μηχανισμού, θα τυλιχτεί άνετα.

Wire and Monel (Σύρμα και Monel): Αυτές ειδικευμένες “πετονιές” ψαρέματος, είναι χρησιμοποιημένα από τους ψαράδες από την βάρκα είτε στην συρτή είτε καθετή σε μεγάλα βάθη ειδικά όταν υπάρχουν δυνατά ρεύματα. Το κύριο πλεονέκτημα στην χρήση του monel ή του σύρμα είναι ότι βυθίζεται γρήγορα και, αν κάποια στιγμή χρειαζόμαστε να “κατεβούμε” γρήγορα στο καλό σημείο για να μην χάνουμε κανένα strike (κάρφωμα), αυτές οι δυο “πετονιές” θα μας κάνουν την άψογη δουλειά που δύσκολα θα μας κάνουν άλλες. Για ότι αφορά το σύρμα, πρέπει να πούμε όμως, αντίθετα από την τέλεια δουλειά που κάνει, ότι είναι εύκολος στα μπερδέματα και στους κόμπους, άρα χρειάζεται λίγη προσοχή όταν ο ξεμπερδεύουμε για να το τυλίγουμε με το μηχανισμό. Το monel, μας δίνει το ίδιο βάρος ώστε να βυθιστεί γρήγορα και βαθιά όπως το σύρμα, αλλά είναι ποιο εύκαμπτος και μπλέκεται λιγότερο.