BACK   ...the right site for fishing lovers
Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΑΜΙΟΥ

Η αγορά ενός καλαμιού ψαρέματος, για τους αρχάριους, είναι σίγουρα μια περισσότερη μπερδεμένη εμπειρία και τίποτα άλλο. Τα τοπικά μαγαζιά ειδών αλιείας, τις περισσότερες φορές, μοιάζουν σαν την πλέων διάσημη Aladdin’s Cave, γεμάτα από κάθε είδος καλαμιών σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να υπακούει σε ειδικά προσόντα. Εδώ, αναφέρουμε τα διαφορετικά προσόντα που πρέπει να έχουμε σε εκτίμηση για να μπορούμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή ενός καλαμιού.

The Rod (το καλάμι): Εκ των προτέρων, πρέπει να πούμε ότι, οποιοδήποτε καλάμι πιάνουμε σε εκτίμηση, υπάρχει μια τεράστια διαφορά τιμών. Γενικά, όπως σε όλα τα πράγματα, παραπάνω πληρώνουμε, παραπάνω θα έχουμε. Τώρα πια, οι καιροί όταν τα καλάμια ψαρέματος κατασκευάζονταν με απολύτως γνήσια υλικά, δεν υπάρχουν πλέων, εξαφανίστηκαν όπως το καλάμι από μπαμπού σε δυο κομμάτια. Τα σημερινά καλάμια διαθέσιμα στον ψαράς, έχουν το πλεονέκτημα να είναι κατασκευασμένα με υλικά τελευταίας τεχνολογίας που του δίνει επίσης θαυμάσιες χαρακτηριστικές, σε τιμές απολύτως προσιτές. Το επιλεγμένο κατασκευαστικό υλικό ενός μοντέρνου καλαμιού, είναι γενικά κούφιο τμήμα που μπορεί να είναι multi-ply, low resin, ή carbon composite. Τα υλικά από καρμπόν έχουν μια τεράστια δύναμη και μια τέτοια αναλογία βάρους που, το υπόλοιπο καλάμι ψαρέματος είναι αποφασιστικά ελαφρός, σε σχέση με την κατασκευή του.

Spliced Tip Rods (κορυφή ή μύτη υποδοχής): Τα καλάμια με τη κορυφή υποδοχής, αρχικά ήταν διορισμένες για το ψάρεμα στα ποτάμια όπου ο ψαράς απαιτούσε μια γρήγορη αντίδραση στο strike και στις επίσης πολύ γρήγορα τσιμπήματα. Για την κατασκευή αυτή την κορυφή, εσωτερικά της καταχωρήθηκε στερεό καρμπόν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα καλάμι με πολύ γρήγορη δράση (action). Το μεσαίο τμήμα και το κοντάρι ενός καλαμιού με υποδοχές, είναι σχεδόν ίδιες με το design της κορυφής του ίδιου καλαμιού. Μια που έγιναν σχεδιασμένες για το ψάρεμα στα ποτάμια, και ειδικά για το “ψάρεμα ψάρεμα στο τσίμπημα” με το φελλό, αυτά τα καλάμια, έχουν οδηγούς πάντα τοποθετημένους υψηλά. Αυτό σημαίνει ότι η πετονιά κρατιέται αρκετά μακριά από το κορμί του καλαμιού, που σημαίνει ότι ο ψαράς είναι ασφαλείς που η πετονιά μπορεί να “δουλεύει” στα ποτάμια, με το καλύτερο τρόπος, χωρίς εμπόδια από άγγιγμα στο ίδιο κορμί του καλαμιού η πιθανώς μαστίγωμα.

Hollow Tip Rods (καλάμια με κούφια κορυφή): Χάρη στην τεχνική παραγωγή η οποία χρησιμοποιείται από την τελευταία γενειάς τεχνολογία στις μέρες μας, οι κούφιες κορυφές από καρμπόν, είναι περισσότερες από το 90% όλης η παραγωγής καλαμιών. Τα καλάμια που έχουν κούφιες κορυφές, μπορούν, επίσης σχεδιασμένα, να μοιάζουν σε εκείνα τα καλάμια με τις κορυφές υποδοχής. Τέλος πάντων, ακόμα και οι κούφιες κορυφές μπορούν να είναι σχεδιασμένα ώστε να έχουν μια πιο αργή και απαλή δράση (action), κάνοντας το έτσι πιο εύστροφος. Αυτές τις αλλαγές με τις δράσεις των κορυφών, πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας διαφορετικά στρώματα καρμπόν μαζί με ξεχωριστούς βαθμούς προφίλ (taper) μέσα στο σταυρωμένο τμήμα της κούφιας κορυφής. Για πολλούς, υπάρχει την πεποίθηση ότι ένα καλάμι με “δράση κορυφής” δίνει μεγαλύτερη δύναμη στο πέταγμα και μεγαλύτερη δύναμη στο πάλεμα με ένα θήραμα, αλλά, αυτό δεν αληθεύει. Η δύναμη του πετάγματος και οι δυνατότητες “χειρισμού” του ψαριού, καθοδηγούνται από το κεντρικό τμήμα και το κατώτερο τμήμα (κοντάρι) του καλαμιού, ενώ η δράση (action) της κορυφής του καλαμιού, καθοδηγεί την ευαισθησία, ή έλεγχος του καρφώματος.

Rod Length (μήκος του καλαμιού): η τεράστια ποικιλία των καλαμιών με διαφορετικό μήκος η οποία είναι γεμάτη η αγορά, είναι πολύ συχνά αιτία μπερδέματος για τους αρχάριους. Για να φτάσουμε να καταλαβαίνουμε πιο είναι το σωστό μήκος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, πριν από όλα, πρέπει να αποφασίσουμε για πιο είδος χρήση το χρειαζόμαστε.

Το ψάρεμα σε απόσταση, απαιτεί ένα μακρύ καλάμι, αυτό θα εξασφαλίζει ένα καλύτερο έλεγχος όταν πρέπει να παλεύουμε με ένα ψάρι.

Ένα ψάρι που βρίσκεται πολύ κοντά, ή τέλος πάντων, σε μια κοντινή απόσταση, απαιτεί ένα κοντό καλάμι.

Τα καλάμια των 12 ή 13 ποδιών (3,65 ή 3,90 μέτρα), είναι ο καλύτερος συμβιβασμός για τις καλύτερες συνθήκες που μπορούν να έχουν οι περισσότεροι ψαράδες.

Για το ψάρεμα στα κανάλια, ένα κοντό καλάμι γύρο στα 11 πόδια (3,30 μέτρα), είναι η καλύτερη λύση.

Τα ψάρια του βυθού, έχουν ανάγκη ένα καλάμι πιο μακρύ. Ένα 20 ποδιών (6 μέτρα), αν και αυτές είναι καλάμια για ειδικούς. Υπάρχουν όμως τεχνικές ψαρέματος σε βαθιά νερά όπου χρησιμοποιούνται καλάμια πιο κοντά.

Πρέπει να προσέξουμε ο αριθμός των οδηγών, κανονικά, πρέπει να υπάρχουν 13 (δεκατρία). Με λιγότερους οδηγούς, κινδυνεύουμε ο “κυματισμός” και ο σχετικός “κόλλημα” της πετονιάς πάνω στο καλάμι όταν αυτό είναι βρεγμένο, με επόμενος χάσιμο ρευστότητα.