BACK   ...the right site for fishing lovers
Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Υπάρχουν ψαράδες με μύγα που θεωρούν ο μηχανισμός σαν ένα λιγότερο σημαντικό μέλος που συνθέτουν ο εξοπλισμός του ψάρεμα με την μύγα και χρειάζεται μόνο να μαζεύει και να αποθηκεύει την πετονιά. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό το ορισμό μπορεί να είναι και αληθινή, όμως, για τις περισσότερες φορές ο μηχανισμός είναι ένα από τα μέλη του εξοπλισμού που θα αξιοποιήσουμε. Ο μηχανισμός για την μύγα, πρέπει να ταιριάζει με το καλάμι τον οποίο χρησιμοποιήσουμε και στα ψάρια που σκοπεύουμε να κυνηγήσουμε, θα ήταν γελοίο να χρησιμοποιήσουμε ένα μηχανισμός πολύ μεγάλο και βαρύ με ένα καλάμι για πέστροφες. Ο μηχανισμός, πρέπει να παίρνει ολόκληρη τη πετονιά και το backing που εμείς θεωρούμε ότι είναι χρήσιμος. Όταν αποφασίσουμε να τυλίγουμε και backing στο μηχανισμός, πρέπει να υπολογίσουμε επίσης τη δύναμη του ψαριού που ψαρεύουμε. Έχει την δική του σημασία και το σύστημα των φρένων των μηχανισμών για μύγες, τόσο που οι παραγωγοί το αναβαθμίσουν συνεχώς στα καινούρια μοντέλα που βάζουν στην αγορά. Τα φρένα μπορούν να είναι:

  • Με γρανάζια: Αυτό το φρένο είναι το πιο απλό στην κατασκευή, και αποτελείται από ένα σιδερένιο τρίγωνο που πιέσει επάνω σε ένα οδοντωτός τροχός, μέσω μια γέφυρα που φτάνει στην μπομπίνα. Η απλότητα αυτού του μηχανισμού φρένου, βάζει το είδος μηχανισμών που το περιέχουν, να είναι προτεινόμενο μόνο για ψάρια μικρού μεγέθους.
  • Με διπλά γρανάζια: Μηχανισμός ακριβώς ίδιο με το προηγούμενο, όμως με δυο σιδερένια τρυγονάκια. Αυτό το είδος μηχανισμών φρένων, σιγά σιγά πάνε να αντικαταστίζονται λόγο το πολύ ενοχλητικό θόρυβο που κάνει είτε όταν βγαίνει η πετονιά είτε όταν την μαζεύουμε.
  • Με δισκόφρενο: Αυτό το σύστημα φρενάρισμα, είναι σε συνεχή αναβάθμιση. Η ανθεκτικότητα του και το προοδευτικό φρενάρισμα, επιτρέπουν αυτοί οι μηχανισμοί να είναι οι πιο κατάλληλοι στο ψάρεμα των ψαριών όπως τους σολομούς, λούτσος και άλλα είδη της θάλασσας. Η ανθεκτικότητα του δίσκου εξαρτάται πολύ από το μέγεθος αυτών και από τα υλικά με τον οποίο είναι φτιαγμένα. Οι μηχανισμοί που περιέχουν αυτό το σύστημα φρένων, στην πίσω πλευρά, έχουν ένα ρυθμιζόμενο τροχός που ρυθμίζουμε με το βαθμό φρενάρισμα που χρειαζόμαστε. Εφόσον την πολυπλοκότητα του σύστημα αυτού, οι μηχανισμοί που το περιέχουν, έχουν μεγαλύτερο κόστος.

Υπάρχουν τρία μοντέλα μηχανισμών: χειροκίνητα, ημιαυτόματα, και αυτόματα.

  • Οι χειροκίνητοι μηχανισμοί είναι και οι πιο χρησιμοποιημένοι από τους ψαράδες με μύγα και, όπως δείχνει το όνομά του, το pick up της πετονιάς πάνω στο μηχανισμό, είναι “χειροκίνητη μορφής”, αποτελείται από μια μικρή μανιβέλα, ένα αντίβαρο στην αντίθετη πλευρά και η λειτουργία του είναι πολύ εύκολη. Μέσα αυτό το είδος μηχανισμών, μπορούμε ακόμα να βρούμε μηχανισμοί με περιστροφικό τύμπανο, τα πλέον πασίγνωστα “ροτάντε”, ή multiplier στα αγγλικά, που περιέχουν ένα σύστημα γραναζιών που, φτάνει μια στροφή της μανιβέλας για να έχουμε πολλαπλές στροφές της μπομπίνας. Οι σημερινοί παραγωγοί μηχανισμών, εισάγουν στους καταλόγους τους μηχανισμοί με μπομπίνες πιο μεγάλες ώστε να αυξηθεί η ποσότητα μαζέματος της πετονιάς και την αποφυγή της μνήμης της ίδιας.
  • Οι ημιαυτόματοι, είναι μηχανισμοί που έχουν ένα μοχλό και έγινάν κατασκευασμένοι με ένα αδρανειακό σύστημα, ώστε, εάν κατά τη διάρκεια του ψαρέματος η πετονιά που έχουμε έξω από το μηχανισμός είναι πολύ, πατώντας λίγες φορές το μοχλό αυτό, η πετονιά θα μαζευτεί μόνη της πολύ γρήγορα.
  • Οι αυτόματοι έχουν ένα μικρό μοτέρ που γυρίζει τη μπομπίνα πατώντας ένα μικρό ελατήριο. Στο εσωτερικό τους έχουν δυο μικρές μπαταρίες που δίνουν στο μοτέρ την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι ελάχιστα χρησιμοποιημένοι από τους ψαράδες με μύγα, πέρα από ότι είναι βαριά, επίσης γιατί πρέπει να έχουμε μαζί μας πάντα μια αλλαγή καινούργιων μπαταριών.

Το βάρος του μηχανισμού, είναι ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να υπολογίσουμε όταν πάμε να αγοράσουμε ένα, θα πρέπει να ταιριάζει σωστά με το υπόλοιπο εξοπλισμός, για να μην είναι ασυμβίβαστο. Μια πολύ εύκολο μέθοδος για να ξέρουμε εάν ο μηχανισμός που κρατάμε στα χέρια μας είναι συμβατός με το καλάμι που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, είναι να ακουμπήσουμε το καλάμι, ακριβώς εκεί που αρχίζει το φελλό της λαβής, πάνω στο δείκτη μας και να διαπιστώσουμε εάν αυτό βαστάει οριζόντιο ή όχι. Εάν το καλάμι μένει οριζόντιο, σημαίνει ότι ο μηχανισμός είναι σωστός, εάν η μύτη του καλαμιού πάει προς τα κάτω, σημαίνει ότι ο μηχανισμός είναι πολύ ελαφρό για το καλάμι αυτό, και αντίθετα, εάν η μύτη του καλαμιού σηκώνεται προς τα πάνω, σημαίνει ότι ο μηχανισμός είναι πολύ βαρύ. Αυτή τη διαδικασία γίνεται με γεμάτο μηχανισμός από πετονιά και backing. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να υπολογίσουμε όταν αγοράζουμε ένα μηχανισμός για μύγες, είναι να υπάρχει την προσφορά μια δεύτερη μπομπίνα ή κασέτα για αλλαγή, ή τουλάχιστον, να υπάρχει την δυνατότητα χωριστής αγορά. Η χρήση αυτών των κασετών αλλαγής, μας διευκολύνει στην ανάγκη αλλαγής πετονιάς όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι αρνητικές ή απαιτούμε να ψαρέψουμε σε μεγαλύτερο βάθος. Η αγορά, είναι γεμάτο από μηχανισμούς για μύγες, φτάνει μόνο να πάρουμε κάποιο κατάλογο αλιείας για να βλέπουμε την μεγάλη ποικιλία μεταξύ τον οποίο μπορούμε να αγοράσουμε. Κάθε χρόνο, οι παραγωγοί μηχανισμών ρίχνουν στην αγορά περισσότερα μοντέλα, και αυτό υπονοεί ένα υπερβολικό χόρτασμα του ίδιου και την συνεχή μείωση τιμών. Φυσικά, στο τέλος, όποιος έχει το μεγαλύτερο συμφέρον είναι ο καταναλωτής που, πέρα από το όφελος, μπορεί να κοιτάζει το προϊών, να το συγκρίνει και όταν νομίζει ότι είναι ωφέλιμος, να το αγοράζει.