BACK   ...the right site for fishing lovers
 
Η ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
 

 

Το γνήσιο άρθρο του Tony που δημοσιεύτηκε σε Ελληνικό περιοδικό ψαρέματος

 

 

Σίγουρα, πολλοί αναγνώστες θα έχουν ακούσει και διαβάσει ότι για μας τους surfcasters αυτή η περίοδος του χρόνου δεν είναι υπερβολικά ωφέλιμη, όσον αφορά τον αλιευτικό χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι έφτασε η ώρα να φυλάξουμε στις αποθήκες μας τα περισσότερα “βαριά” εργαλεία και να αρχίζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα πιο “ελαφριά”. Το καλοκαίρι είναι λογικό ότι θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με το αυτοκίνητο, ώστε να ψαρέψουμε στο αγαπημένο μας μέρος. Οι λόγοί; Η ανυπόφορη ζέστη, η ατελείωτη κίνηση στους δρόμους, οι υπερβολικά γεμάτες με λουόμενους παραλίες, το άγχος και τα νεύρα ως συνέπεια όλων των προηγούμενων. Καλό είναι λοιπόν, αυτήν την περίοδο του χρόνου να επιλέγουμε κοντινούς προορισμούς για ψάρεμα, που απαιτούν λίγο χρόνο για να φτάσουμε, αναχωρώντας από το σπίτι μόνο λίγο πριν την δύση του ήλιου, και αποφεύγοντας όλα αυτά τα βάσανα που αναφέραμε.

Εξάλλου το να φτάσουμε στον προορισμό μας με τον ήλιο ακόμα υψηλά στον ουρανό θα ήταν απολύτως περιττό και χωρίς λογική, αφού το πλήθος κόσμου στις παραλίες κρατάει τα ψάρια σε απόσταση από την ακτή. Όταν ο ήλιος τείνει προς την δύση του, μικρά ψαράκια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, όπως τα μουρμουράκια, που πολύ προσεκτικά και δύσπιστα πλησιάζουν την ακτή, αναζητώντας τροφή. Άραγε οι ώρες κοντά στην δύση του ήλιου θα είναι εκείνες που θα ζωντανέψουν τον εξοπλισμό μας; Ποιον εξοπλισμό όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε;

Εξοπλισμός: Ήρεμη θάλασσα, καθαρό νερό, χαμηλά ή καθόλου ρεύματα, ψάρια που ακόμα δεν έχουν φτάσει στην “εφηβεία”, όλα αυτά τα δεδομένα μας οδηγούν να στο να χρησιμοποιήσουμε ένα είδος εξοπλισμού διαφορετικού από των βαρύ τον χειμερινών ψαρεμάτων μας, άλλωστε και οι μετεωρολογικές και θαλασσινές συνθήκες είναι διαφορετικές αυτές τις δυο εποχές. Η ελαφρότητα του εξοπλισμού θα μας δώσει τη ικανοποίηση να πιάσουμε κάποιο ψάρι παραπάνω, αν μάλιστα προσθέσουμε και την ύπαρξη των σωστών δολωμάτων, ώστε να προκαλέσουμε την όρεξη αλλά και την περιέργειά τους ... ιδού, το παιχνίδι ξεκίνησε!

Ο εξοπλισμός για την περίπτωση αυτή θα αποτελείται από τηλεσκοπικά καλάμια 4 - 4½ μέτρα τύπου Beach Ledgering, που αντέχουν πετάγματα με μολύβια 40 – 60 γραμμαρίων. Ο μηχανισμός θα είναι καλής ποιότητας, ελαφρύς και βολικός, που θα τυλίγει περίπου 200 πετονιάς 0,20 – 0,25, Shock Leader 0,30 το πολύ, λεπτά παράμαλλα 0,14–0,16 και , τέλος, αγκίστρια πολύ λεπτά αλλά πολύ γερά, με μεγέθη που ταιριάζουν με την διάμετρος της πετονιάς των παράμαλλων. Αυτό το είδος του εξοπλισμού δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από τον πιο βαρύ που βάλαμε προσωρινά στην άκρη, ενώ όσον αφορά το θέμα πέταγμα/ απόσταση, φτάνει να υπολογίζουμε ότι το βράδυ οι άνεμοι, αν και είναι ελαφροί (στην πραγματικότητα είναι αύρα), φυσούν πάντα από τη στεριά προς τη θάλασσα.

Το βράδυ με ήρεμη θάλασσα και σχεδόν ανύπαρκτα ρεύματα, εκείνη η πολύ λεπτή πετονιά των παράμαλλων και εκείνα τα μολυβάκια (για μας ελαφριά σαν πούπουλα) θα κάνουν αναμφίβολα μια πολύ καλή δουλειά. Παντού όμως υπάρχουν τα απρόβλεπτα. Αν για παράδειγμα, καρφωθεί κάποιο θήραμα μεγάλου μεγέθους; Φυσικά, στην περίπτωση αυτή τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα για μας. Όσο έμπειροι και αν είμαστε, θα διαπιστώσουμε ότι ο πανικός και η τρεμούλα στα πόδια μας έχουν κυριεύσει, ενώ ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε πληροφορίες που έχουμε αποθηκευμένες στο μυαλό μας μετά από πολλά χρόνια εμπειριών, προσπαθώντας να δώσουμε τη λύση στο δικό μας άμεσο πρόβλημα. Εκείνο που ειδικά μας φοβίζει, ειλικρινά, είναι αν η πετονιά τυλιγμένη στο μηχανισμό και η πετονιά των παράμαλλων θα αντέξουν στα κεφάλια και στις φυγές της λείας μας.

Θα αντέξει το 0,14-0,16 που διαλέξαμε ή θα έρθει η στιγμή που (δυστυχώς για μας) θα το μετανιώσουμε; Προσωπικά θεωρώ ότι το ψάρεμα είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα και για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ελαφριά εργαλεία και ποιοτικά, αφού τα αρχικά έξοδα θα αποσβεστούν με τη μακρά διάρκεια της ζωή τους. Επίσης πιστεύω ότι η διασκέδαση στο ψάρεμα δεν βρίσκεται μόνο στις μεγάλες ποσότητες ψαριών που θα πιάσουμε αλλά και στη μάχη που θα δώσουμε με τα θηράματα. Με αυτό το είδος του εξοπλισμού, κάθε κίνηση της λείας θα γίνεται αντιληπτή αμέσως, αφού θα αισθανθούμε στα χέρια μας τη δύναμη του ψαριού, λες και δεν μας χωρίζουν τα δεκάδες μέτρα πετονιάς. Η μάχη βέβαια θα είναι πολύ πιο σκληρή και διαρκής, υπολογίζοντας όμως την ελαφρότητα του καλαμιού που, με τη δική του παραβολικότητα, μας βοηθάει να αποσβεστούμε τα δυνατά κεφάλια και … να που η αδρεναλίνη εμφανίζεται!

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος