BACK   ...the right site for fishing lovers
Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΩΝ

Τα επικίνδυνα - τοξικά - ψάρια εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς στο Αιγαίο

Λαγοκέφαλοι-γίγαντες έχουν κατακλύσει το Αιγαίο!! Τα επικίνδυνα -τοξικά- ψάρια πρωτοεμφανίστηκαν στη Ρόδο το 2003 και εξαπλώθηκαν γρήγορα, φθάνοντας ακόμη και στο Βόρειο Αιγαίο. Λαγοκέφαλοι βάρους 3-5 κιλών αλιεύονται το τελευταίο διάστημα σε όλο το Αιγαίο, ενώ παλιότερα δεν ξεπερνούσαντα 12 εκ. και τα 200 γρ. βάρους. Ο λαγοκέφαλος έχει γκρι χρώμα και φέρει σκούρα στίγματα στη ράχη. Δεν έχει λέπια, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα τέσσερα μυτερά μπροστινά δόντια που τον κάνουν να θυμίζει λαγό - εξού και η κοινή του ονομασία. Η επιστημονική είναι Lagocephalus Scelleratus.

Προσοχή Θάνατος!

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο - τοξικό ψάρι, γιατί έχει ισχυρότατο δηλητήριο, την τετραδοτοξινη ΤΤΧ.

Βρίσκεται συγκεντρωμένη στο ήπαρ, τα αυγά και το δέρμα του ψαριού, ενώ δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Τα μεγαλήτερα ψάρια είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα μικρότερα σε βάρος. Η κατανάλωση του μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο, ενώ τα συμπτώματα από τη δηλητηρίαση περιλαμβάνουν μυική παράλυση, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια, εμετό.

Τον τελευταίο καιρό αλιεύονται λαγοκέφαλοι που φθάνουν ακόμη και τα πέντε κιλά βάρος και το ένα μέτρο μήκος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της ταχύτατης εξάπλωσης τους και την κυριαρχίας τους έναντι άλλων ειδών στις Ελληνικές θάλασσες. Έως πρότινος οι λαγοκέφαλοι που έπιασαν με τα δίχτυα τους οι ψαράδες δεν ξεπερνούσαν τα 200 γρ. και είχαν μήκος περίπου 12 εκ. Όμως, μόλις προχθές, στη Λέρο ένας ερασιτέχνης ψαράς έπιασε λαγοκέφαλο βάρους 3 κιλών και μήκους 60 εκ. Η εξάπλωση των λαγοκέφαλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχει πάρει πλέον τεράστειες διαστάσεις, χωρίς να είναι δυνατή οποιαδήποτε παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστειο αυτό πρόβλημα στην αλιεία - οι λαγοκέφαλοι τρέφονται με άλλα είδη ψαριών που έχουν εμπορική αξία. Ειδικά στην Κύπρο το θέμα των λαγοκέφαλων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά. "Το πρόβλημα στο Αιγαίο είναι μεγάλο και συνεχώς γίνεται μεγαλύτερο ", τονίζει η ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου Μαρία Κορσίνι-Φωκά, η οποία ασχολείται συστηματικά με το επικίνδυνο αυτό ψάρι που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και, όπως λέει η ίδια, " λαγοκέφαλοι εντοπίστηκαν ακόμη και στον Σαρωνικό, ενώ η εξάπλωση τους γίνεται με ταχύτατους αριθμούς". Μπορεί ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων να έχει αυξηθεί, όμως η αλιεία τους έχει μειωθεί από το περασμένο φθινόπωρο λόγο της απαγόρευσης να δουλεύουν οι βιντζοτράτες που κυρίως σαρώνουν με τα δίχτυα τους βυθούς. Όμως ανάμεσα στις μαρίδες και τις γόπες "τρυπώνουν" και οι "ποντικοί", που είναι μια από τις ονομασίες του λαγοκέφαλου, και γι' αυτό οι καταναλωτές πρέπει πάντα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Θανατηφόρα Ουσία

Ο λαγοκέφαλος με την επιστημονική ονομασία Lagocephalus Scelleratus παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο συνέπεια πνευμονικής ανεπάρκειας σε όσους τον καταναλώσουν, τα δε συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι παράλυση, πόνος στο στομάχι, διάρροια, εμετός και δύσπνοια. Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά μόνο στο Ισραήλ, όπου και εκεί ο πληθυσμός τους είναι τεράστιος . Ο λαγοκέφαλος είναι ένας από τους 29 συνολικά "Λεσεψιανούς Μετανάστες", είδη δηλαδή που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Συνολικά στις Ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια 34 ξενικά είδη. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό (τέσσερα είδη) και ένα ακόμη από της υδατοκαλλιέργειες της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κλύμα Τους Ευνοεί

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών λόγω των κλιματικών αλλαγών δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να μεταναστεύουν ψάρια από θερμότερες θάλασσες στα νερά της Μεσογείου. Η παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο προκαλεί σημαντικές συνέπειες στο οικοσύστημα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιχθυολόγων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός με τα γηγενή ψάρια για τη διαθέσιμη τροφή στις Ελληνικές θάλασσες. Εκτός από τους λαγοκέφαλους, πάντως, το τελευταίο διάστημα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται αύξηση των πλυθησμών και άλλων ψαριών της ίδιας οικογένειας - των τετραδοντιδών.

πηγή: τα νεα