BACK   ...the right site for fishing lovers
 
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗ
 

 

Το θέμα στον οποίο έγινε πάντα μια αντιπαράθεση, είναι η Σελήνη. Πρέπει να ξέρετε ότι οι ψαράδες χωρίζονται πριν από όλα σε δυο μεγάλες κατηγορίες: αυτοί που δίνουν στη Σελήνη μια μεγάλη σημασία και ακολουθούν με προσοχή τις φάσεις και εκείνοι που δεν πιστεύουν στην επίδραση της Σελήνης. Να δούμε λοιπόν αυτό το τόσο πολυσυζητημένο θέμα των Φεγγαριών. Πιάστε ένα ημερολόγιο, οποιοδήποτε, και δώστε μια ματιά σε ένα οποιοδήποτε μήνα, θα δείτε ότι, μέσα στις τριάντα μέρες υπάρχουν τέσσερις Σεληνιακές φάσεις σημειωμένες με μικρά εικονίδια. Αυτά τα τέσσερα μικρά εικονίδια που εντοπίζουμε πάνω στο ημερολόγιο, είναι: ένα στρογγυλό φεγγάρι όλο μαύρο, ένα μισό φεγγάρι όλο μαύρο με τη καμπυλότητα προς τα δεξιά, ένα ολόκληρο φεγγάρι όλο άσπρο, και ένα μισό φεγγάρι άσπρο με τη καμπυλότητα προς τα αριστερά.

Οι μέρες πριν και μετά της μαύρης Σελήνη είναι οι καλύτερες γιατί είναι μέρες που ακολουθούν τις νύχτες χωρίς Σελήνη, ενώ οι χειρότερες είναι αυτά πριν και μετά της άσπρης Σελήνη, ειδικά αυτές που μόλις ακολουθούν, γιατί είναι οι μέρες που ακολουθούν τις νύχτες Πανσέληνο. Στις ενδιάμεσες φάσεις, όπως θα δούμε, υπάρχουν μέρες καλές και μέρες κακές, μέρες διακριτικές και μέρες απολύτως απρόβλεπτες. Στην αγορά υπάρχουν Σεληνιακοί πίνακες τόσο ολοκληρωμένοι και βελτιωμένοι που, σε αυτούς, προβλέπονται ακόμα όχι μόνο τις ευνοϊκές και μη ευνοϊκές μέρες, αλλά και τις ώρες ευνοϊκές και αρνητικές της κάθε μέρα.

Η αρχή είναι πολύ απλή: πιστεύεται ότι η Σελήνη και ο Ήλιος, στη στιγμή της δική τους μεγαλύτερη έλξη που ασκείται πάνω στη Γη, καθορίζουν στο ψάρι μια ειδική κατάσταση ευφορίας που τελειώνει με μια μεγαλύτερη διάθεση στο κυνήγι της τροφής. Επίσης αυτοί που απορρίπτουν τις σεληνιακές θεωρίες ξέρουν όμως ότι πολύ συχνά, σε ένα μεγάλο κομμάτι ενός ποταμιού, όλα τα ψάρια αρχίσουν ταυτόχρονα να τροφοδοτούν, και πιθανόν μετά δυο ώρες, να σταματήσουν όλα μαζί. Είναι αυτή μια διαπίστωση που οι ψαράδες έχουν κάνει πάντα και έχει πάντα εντυπωσιάσει όλους. Κάποιες φορές συμβαίνει ότι σε δυο διαφορετικά ποτάμια μακριά μεταξύ τους πολλές δεκάδες χλμ. γίνεται μια απόλυτη συγχρονία είτε στην αφύπνιση της θέλησης των ψαριών, είτε στην ξαφνική απουσία.

Οι Σεληνιακοί πίνακες είναι συμπληρωμένοι λαμβάνοντας υπόψη τις στιγμές μεγαλύτερης και μικρότερης έλξη του Ήλιου και της Σελήνης κατά τη διάρκεια των 24 ωρών, άρα, σε αυτά είναι δυνατό να βρούμε την γενική ένδειξη της γενικής πορείας της ημέρας, και επίσης να βρίσκουμε τις πιο ευνοϊκές ώρες. Η Σελήνη κάνει τρεις κινήσεις: περιστροφή πάνω στην ίδια, περιστροφή γύρο από τη Γη, και κίνηση στην ίδια ευθεία, που είναι η περιστροφή γύρο από τον Ήλιο που κάνει η Σελήνη που ακολουθεί τη Γη. Οι πρώτες δυο κινήσεις είναι σχεδόν σύγχρονες, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς βλέπουμε πάντα η ίδια πλευρά της Σελήνης. Όταν η Σελήνη βρίσκεται ακριβώς μεταξύ την Γη και τον Ήλιο, δηλαδή όταν είναι σε "σύνδεσμος", μας παρουσιάσει η πλευρά της που είναι απολύτως σκοτεινά. Αυτή είναι η κίνηση της Νέα Σελήνη, η στιγμή που, στο ημερολόγιο, βρίσκουμε τη μικρή εικόνα της μαύρη Σελήνη όλο στρογγυλή, δηλαδή, η καλύτερη στιγμή του μήνα για το ψάρεμα.

Η ανατολή και η δύση της Σελήνης γίνεται καθημερινά όπως και τα άλλα ουράνια σώματα. Μια που η τροχιά της βρίσκεται σε ένα κεκλιμένο επίπεδο περίπου 5° σε σύγκριση με την εκλειπτική, ο μέγιστος ύψος που μπορεί να φτάσει στον ουρανό διαφέρει 5° σε σύγκριση με αυτή που μπορεί να φτάσει ο Ήλιος.

Αυτό σημαίνει ότι η Σελήνη, όπως τους πλανήτες ορατούς με γυμνό μάτι, θα έχει μια θέση παρόμοια με αυτά που μπορεί να έχει ο Ήλιος, άρα κάθε φορά θα είναι σε μια από των ζωδιακών αστερισμών. Αντίθετα από τον Ήλιο, η Σελήνη κάνει μια περιστροφή γύρο από τη Γη σε περίπου 29 μέρες, που σημαίνει ότι κάθε μέρα ανατέλλει και δύει με μια καθυστέρηση 50 λεπτών (1/29 της ημέρας) σε σχέση την προηγούμενη ημέρα, άρα, μπορεί να βρεθεί σε διαφορετικές θέσεις βρίσκοντας πάνω στον ορίζοντα, κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι η Σελήνη δεν είναι ορατή όλες τις νύχτες και δεν είναι ορατή για όλη τη νύχτα. Είναι γεγονός όμως ότι, όταν βλέπουμε τη Σελήνη πάνω στον ορίζοντα, πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι βρίσκεται περίπου στο Νότο, ενώ όταν την Βλέπουμε κοντά στον ορίζοντα, πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι βρίσκεται προς τα Ανατολικά (εάν ανατέλλει) ή προς τα Δυτικά (εάν δύει).

Επειδή η Σελήνη περιστρέφει γύρο από τον δικό του άξονα στην ίδια ώρα που χρειάζεται για να κάνει μια περιστροφή γύρο από τη Γη, μας δείχνει πάντα την ίδια πλευρά. Η σελήνη κινείται αρκετά γρήγορα στον ουρανό, τόσο που μετακινείται ευπρόσδεκτα σε σχέση με τα αστέρια, ήδη κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, και καλύπτει ένα ζωδιακό αστερισμό μέσα σε δυο ή τρεις μέρες, εξαρτάται την δική της επέκταση. Η Σελήνη είναι πάντα φωτισμένη για το ήμισυ: οι Σεληνιακές φάσεις εξαρτώνται από την δική της συγκριτική θέση σε σχέση με τη Γη. Ένας κύκλων φάσεων διαρκεί ένα Σεληνιακό μήνα.

  • Ημέρα 1: Όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ίδια ευθεία του Ήλιος σε σχέση με τη Γη, δεν είναι ορατή: τότε μιλάμε για Νέα Σελήνη. Σε αυτή τη περίπτωση η Σελήνη βρίσκεται πάνω στον ορίζοντα κατά τη διάρκεια της ημέρας, κοντά στον Ήλιο; Είναι σε παρόμοιες περιπτώσεις που μπορούν να υπάρχουν τις Ηλιακές Εκλείψεις, όταν δηλαδή η Σελήνη περνάει μπροστά στον Ήλιο.
  • Ημέρες 2-7: Στις επόμενες μέρες, η Σελήνη απομακρύνεται σταδιακά από τον Ήλιο και αρχίσει να είναι ορατή, μόνο ένα τμήμα σταδιακά μεγαλύτερο (Ημισέληνο), για λίγο μετά το σούρουπο και προς τα Δυτικά, μετέπειτα θα πάει και αυτή για Δύση. Περνάνε οι μέρες και η Σελήνη θα δύει αργότερα και γίνεται μεγαλύτερη. Η φωτισμένη πλευρά, η καμπούρα, φαίνεται προς τα Δυτικά.
  • Ημέρα 8: Μετά από μια εβδομάδα, η Σελήνη βρίσκεται στο Πρώτο Τέταρτο, που σημαίνει ότι φωτίζεται επί ήμισυ (είναι φωτισμένη η μισή της ήμισυ ορατή, άρα το ένα τέταρτο): σε αυτή την ημέρα η Σελήνη ανατέλλει προς το μεσημέρι, κορυφώνεται στην Δύση, και δύει τα μεσάνυχτα. Η ήμισυ ορατή κοιτάει προς τα δεξιά, δηλαδή προς τα Δυτικά.
  • Ημέρες 9-14: Στις επόμενες μέρες, η Σελήνη συνεχίζει να μεγαλώνει και η φωτισμένη πλευρά γίνεται πιο μεγάλη από εκείνη που είναι σκοτεινή: εδώ μιλάμε για Αύξουσα Φάση.
  • Ημέρα 15: Μετά από μια εβδομάδα σε σχέση με το Πρώτο Τέταρτο, δηλαδή, μετά από δυο εβδομάδες από την Νέα Σελήνη, έχουμε την Πανσέληνος. Ευρισκόμενη από την άλλη πλευρά του ουρανού σε σχέση με τον Ήλιο, η Νέα Σελήνη ανατέλλει στο σούρουπο, κορυφώνεται στα μεσάνυχτα (στη 1 η ώρα τη νύχτα όταν υπάρχει θερινή ώρα), και δύει στην αυγή. Όταν η Νέα Σελήνη κορυφώνεται, είναι πιο υψηλή στον ορίζοντα στο χειμώνα και χαμηλότερη στο καλοκαίρι. Σε αυτή την ημέρα μπορούν να υπάρχουν Σεληνιακές Εκλείψεις όταν η Γη ευρίσκεται μεταξύ η Σελήνη και ο Ήλιος, εμποδίζοντας το φως αυτού. Άρα όταν η Σελήνη είναι γεμάτη (ή σχεδόν γεμάτη), μπορούμε να συμπεράνουμε την θέση της απλά και μόνο βάση την ώρα. Εάν π.χ. η Σελήνη γεμάτη βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, το βράδυ πριν τα μεσάνυχτα, σημαίνει ότι μόλις βγήκε, έτσι θα την έχουμε προς τα Ανατολικά. Επίσης, η θέση της θα είναι αυτή που καταλαμβάνει ο Ήλιος στην αντίθετη σεζόν: το χειμώνα, η πανσέληνο θα έχει τη θέση που έχει ο Ήλιος στο καλοκαίρι, και ως εκ τούτου θα βγει Βόρειο-Ανατολικά και θα δύει Βόρειο-Δυτικά, ενώ, το καλοκαίρι θα βγει Νότιο-Ανατολικά και θα δύει Νότιο-Δυτικά. Ενώ, στις ενδιάμεσες σεζόν θα βγει Ανατολικά και θα δύει Δυτικά.
  • Ημέρες 16-21: στις επόμενες μέρες, η Σελήνη θα αρχίσει να μειώνεται, βγαίνοντας μετά το σούρουπο, και θα μας "εκπλήττει" στην αυγή, όταν πάει για να δύει, προς Δυτικά, δίνοντας την φωτισμένη πλευρά, η "καμπούρα", προς Ανατολικά: είμαστε στην Φθίνουσα Φάση.
  • Ημέρα 22: μετά από μια εβδομάδα σε σχέση με το Πανσέληνο, φτάνουμε στο Τελευταίο Τέταρτο, όταν η Σελήνη βγαίνει τα μεσάνυχτα, κορυφώνεται στην αυγή, και δύει το μεσημέρι.
  • Ημέρες 23-28: στις επόμενες μέρες, το ορατό κομμάτι της Σελήνη μειώνεται σταδιακά (Φθίνουσα Φάση) και θα είναι ορατή για ένα διάστημα πάντα πιο μικρό, στα Ανατολικά και πριν την αυγή, μέχρι που δεν θα είναι ξανά αόρατη, ξαναγυρίζοντας πάλι Νέα, μετά από τέσσερις εβδομάδες (ή καλύτερα, 29 μέρες).