BACK   ...the right site for fishing lovers
Η ΠΛΩΤΗ ΑΓΚΥΡΑ

Η πλωτή άγκυρα είναι, όπως πολλοί γνωρίζουν, ένα εξάρτημα σχεδιασμένο για να φρενάρει το σκάφος ή να σταθεροποιηθεί τη ταλάντωση  και την κίνηση. Η χρήση της, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασαφής σε πολλούς, στην πραγματικότητα, ακόμα σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν αυτό το εξάρτημα μεταξύ του εξοπλισμού του σκάφους.

Ο κύριος σκοπός της πλωτές άγκυρες στο ψάρεμα drifting, είναι να φρενάρει το σκάφος όταν το ρεύμα ή ο άνεμος έχει μια ταχύτητα που δεν επιτρέπει μια δράση για ένα ικανοποιητικό ψάρεμα. Σε πολλές περιπτώσεις, όντως, η ταχύτητα του σκάφους είναι τόσο μεγάλη που σηκώνει πάρα πολύ το δόλωμα, και να μην μπορεί να εξασφαλίσει το δόλωμα στο αγκίστρι και μακρύνει πολύ γρήγορα τα ίχνη του μπασμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιπλέουσα άγκυρα, φρενάροντας τη βάρκα, αποκαθιστά την σωστή εφαρμογή του ψάρεμα με drifting.

Αλλά η αληθινή χρησιμότητά της μπορεί να εκτιμηθεί για να αλλάζεται τη θέση ενός σκάφους εν κίνηση, σε πολλές περιπτώσεις, περιορίζοντας τη δράση του ανέμου κάνοντας να κυριαρχεί αυτή του ρεύματος, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τα ίχνη του μπασμού με το δόλωμα στο νερό. Μια άλλη κατάσταση στην οποία η επιπλέουσα άγκυρα είναι απαραίτητη, είναι όταν το σκάφος δεν τοποθετείται σωστά στο drifting. Πολλά σκάφη δεν είναι τοποθετημένα κάθετα στον άνεμος και το ρεύμα, αλλά παίρνουν μια θέση τρία τέταρτα, δηλαδή,  εκθέσει τον τέταρτο.

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε την πρύμνη του σκάφος προς την κατεύθυνση των κυμάτων ή του ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια μείωση του κούνημα του σκάφους, τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε όλες οι καλαμιών έτσι ώστε οι πετονιές βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση εξόδου των καλαμιών, και τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης στην περίπτωση που το ψάρι αρχίζει τη φυγή με κατεύθυνση την πλώρη.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι εύκολο να υποθέσουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε πλωτές άγκυρες. Για σκάφους με καμπίνες επιτυγχάνεται ο στόχος με την τοποθέτηση στο νερό δύο πολύ μεγάλες πλωτές άγκυρες στις δύο γωνίες της πρύμνης. Το σκάφος, στη θέση αυτή, κάνει το ψάρεμα πολύ εύκολο ακόμα και με 4 ή 5 καλάμια, με τη βοήθεια των βάσεων καλαμιών τοποθετημένα στην καρέκλα καταπολέμηση στερεωμένη στο κέντρο της πρύμνης.

Ακόμα και στον τομέα του ψάρεμα βυθού, αυτό το εξάρτημα είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να φρενάρει το αλιευτικό σκάφος. Σε αυτήν την τεχνική ο υπολογισμός της κίνησης από τη στιγμή που τα δολώματα κατεβαίνουν, μέχρι που φτάσουν στον πυθμένα, είναι βασική. Η επιτυχία του ψαρέματος εξαρτάται από την άφιξη των δολωμάτων στα ψάρια, τα οποία προσδιορίζονται με την βοήθεια του βυθομέτρου.
Πολλοί καλοί skipper μπορούν να κρατήσουν το σκάφος στο σημείο με τις μηχανές, αλλά για εκείνους που είναι αρχάριοι το καλύτερο είναι να φρενάρουν την κίνηση με μία ή δύο πλωτές άγκυρες, οι οποίες δίνουν στο σκάφο μια άνετη θέση για την αλιευτική δράση. Σε γενικές γραμμές, για να βελτιστοποιηθεί τη θέση του σκάφους στο πατωτό, οι άγκυρες θα πρέπει να πέσουν από την πρύμνη, έτσι ώστε οι πετονιές θα τεντωθούν έξω, από πίσω από το σκάφος.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΛΩΤΕΣ ΑΓΚΙΡΕΣ

μήκος της βάρκας

διάμετρο ανοίγματος

μήκος της άγκιρας

μέχρι 5 μέτρα   

50

100

μέχρι 7 μέτρα  

80

120

μέχρι 9 μέτρα  

90

140

μέχρι 12 μέτρα  

130

200

πέρα από 12 μέτρα  

160

220