BACK   ...the right site for fishing lovers
H TAPER LINE

Στην τεχνική του ψαρέματος με τη μύγα, η πετονιά είναι ένα συστατικό πολύ σημαντικό για το σύστημα εκτόξευση και την μεταφορά της μύγας προς το ψάρι. Το είδος πετονιάς που χρησιμοποιείται, παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλος επίσης στο πως και εάν το ψάρι θα επιτεθεί ή όχι τη μύγα. Πολύ συχνά, αυτό είναι το κλειδί που καθορίζει ειδικά το “μάζεμα” προς στη στεριά του ίδιου ψάρι ή την απώλεια του. Ως καθορισμός, η πετονιά καθορίζει πόσο και εάν ένας άνθρωπος είναι ένας fly fisher ή όχι. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για fly fishing, η πετονιά μελετά το βάρος που φορτώνει ένα καλάμι και απλώνει αυτή που είναι η κινητική ενέργεια, στο στόχος. Τέλος πάντων, ένα δόλωμα που είναι πολύ ελαφρός για να παράγει αρκετή ενέργεια, “πιάνεται” ούτως ή άλλως για την “δουλειά”. Μια Taper Line, μπορεί να είναι είτε πλωτή (πάνω στην επιφάνεια του νερού) είτε βυθιζόμενη (κάτω από την επιφάνεια του νερού), πέρα από ότι μπορεί να είναι από οτιδήποτε χρώμα, συνημμένος και το άσπρο. Πολλοί από μας, ρωτήθηκαν ποτέ το πως είναι κατασκευασμένη μια Taper Line? Τα στοιχεία κλειδιά που καθορίζουν τις επιδόσεις μιας Taper Line είναι: το εσωτερικό τμήμα (core), το κάλυμμα (coating), το design του προφίλ (taper), και το βάρος της ίδιας πετονιάς (weight).

Κάθε πετονιά, μπορεί να ξεχωριστεί σε δυο τμήματα: Πυρηνα και Κάλυμμα. Είναι το μετασχηματισμός αυτών των δυο στοιχειών που επιτρέπει στη Taper Line να είναι σχεδιασμένη με επιδόσεις από τις ειδικές χαρακτηριστικές όπως πχ. Η εμβέλεια, η εκτόξευση, και η διάρκεια. Αυτές, για να απαντούν στις απαιτήσεις πολλών συνθηκών του fly fishing.

Εσωτερικό Τμήμα (Core): Είναι το “κέντρο” της Taper Line που καθορίζει τη δύναμη ελαστικότητας, άρα, είναι επίσης και το δικό της τέντωμα, πέρα από ότι βοηθάει να καταλαβαίνουμε πόσο άκαμπτος μπορεί να είναι η πετονιά του οποίου μιλάμε.

Δύναμη (Strength): Όλα τα πυρήνα των πετονιών, είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να είναι πολύ πιο δυνατά των πιο βαριών καλαμιών του ψαρέματος με τη μύγα που πιθανών θα χρησιμοποιούνται με τους ίδιους.. Παραδείγματος χάρη: ενώ μια πετονιά Ν. 2 ή 3, θα σπάσει κανονικά με περίπου 20 λίμπρες, μια βαρύ πετονιά της θάλασσας με πυρήνα, μπορεί να φτάσει μέχρι στα 40.

Θραύση (Stretch): Είναι σημαντικό ότι το πυρήνα της Taper Line θα έχει μια σωστή θραύση. Μια ανεπαρκής θραύση και, φυσικά, η πετονιά μπορεί να εμφανίζει προβλήματα μνήμης.

Σκληρότητα (Stiffness): Ο πυρήνας παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλος επίσης στη σκληρότητα της πετονιάς. Οι καθορισμένες πετονιές για τα τροπικά ψαρέματα, είναι κατασκευασμένες για να αντέξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να κρατήσουν αμετάβλητη τη σκληρότητα τους. Φυσικά, οι πετονιές σχεδιασμένες για τη χρήση στις κλιματικές εύκρατες ζώνες, είναι κατασκευασμένες με πυρήνες με λιγότερη σκληρότητα, μειώνοντας έτσι τα προβλήματα μνήμης της ίδιας πετονιάς που εμφανίζουν όταν αυτή χρησιμοποιείται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.

Κάλυμμα (Coating): Το κάλυμμα κάθε πετονιάς, είναι μελετημένο πολύ προσεκτικά και το πως αυτό εφαρμόζεται πάνω στο πυρήνα, καθορίζοντας όλες τις υπόλοιπες χαρακτηριστικές των αποδόσεων. Μια από τις πιο βασικές λειτουργίες του κάλυμμα της πετονιάς, είναι να διασφαλίζει το βάρος του πετάγματος που χρειάζεται για τη φόρτωση του καλαμιού για τη μύγα. Οι λεπτολογίες standard του βάρους υιοθετούνται από τις βιομηχανίες εξοπλισμών ψαρεμάτων, άρα, ο σωστός βαθμός καλύμματος, πρέπει να εφαρμοστεί σε καθεμιά από τις πετονιές για να μπορεί να κρατήσει αυτά τα standard. Η πυκνότητα του κάλυμμα της πετονιάς που καθορίζει εάν αυτό θα πλέει ή θα βουλιάζει, είναι πολύ σημαντική. Οι πλωτές πετονιές, έχουν κάποιες μικρο-φυσαλίδες “ανάμικτες” στο κάλυμμα τους που τους επιτρέπουν επίσης ένα ακριβής έλεγχος της πυκνότητας τους. Οι πετονιές που είναι πιο ελαφρές από το νερό, φυσικά επιπλέουν, αλλά, στην περίπτωση μια υπερβολή φυσαλίδων, η διάμετρος της πετονιάς, πιο “παχύς”, θα είναι πιο αντισταθείς στον αέρα, άρα, πιο δύσκολη στο πέταγμα. Η βέλτιστη πυκνότητα μιας πετονιάς, είναι εκείνη που είναι ισορροπημένη μεταξύ το πλεύσιμο και την εκτόξευση. Υπάρχουν καινούριες Taper Line που κατασκευάζονται επίσης με αποκρουστικά αντιδραστήρια για να κάνουν το κάλυμμα τους ανθεκτικός στο νερό. Αυτές οι πετονιές, μη απορροφώντας νερό, γίνονται αλήθεια πλεύσιμες, ακόμα περισσότερο από άλλες πετονιές της ίδιας διάμετρος.

Αντιθέτως, στο κάλυμμα τους, η βυθιζόμενη πετονιά εσωτερικά παρέχει μια μεγάλη ποσότητα υλικών για να γίνει πιο βαρύ στο νερό. Αν και είναι πολύ ακριβό, το ενισχυμένο τουγκστένιο, είναι το υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο γιατί είναι πιο πυκνός του μολυβιού και πιο σεβαστός για το περιβάλλον. Για να είναι πιο ακριβής στον έλεγχος στη διατύπωση για το πόση σκόνη μετάλλου πρέπει να προσθέτουν στο κάλυμμα της Taper Line του οποίου μιλάμε, η αξιολόγηση του βάρους πάει από ένα ελάχιστον 1,25 ίντσες (3,17 cm.) στο δευτερόλεπτο, στο μέγιστος των 10 ίντσες (25,4 cm.) το δευτερόλεπτο. Τα καλύμματα της Taper Line, περιέχουν κάποιες χρωστικές ουσίες οι οποίες καθορίζουν την ορατότητα της ίδιας, είτε στο ψαράς είτε στο ψάρι.