BACK   ...the right site for fishing lovers
ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ!

Εδώ και καιρό, με προβληματίζει το γεγονός ότι όλο και πιο σπάνια πλέον βλέπω ενήλικους να παίρνουν στο ψάρεμα τα παιδιά τους. Κι όμως, αυτή η ενασχόληση θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους και σιγά σιγά να τους εμπνεύσουν την αγάπη προς την θάλασσα.

Θα μπορούσαμε να αναλογιστούμε για μια στιγμή και να θυμηθούμε τις παιδικές μας εμπειρίες, όταν ο δικός μας πατέρας, μερικές φορές μαζί και με τους φίλους του, μας έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με τον φανταστικό κόσμο του ψαρέματος. Ο ενθουσιασμός μας ήταν διάχυτος, φαινόταν πάρα πολύ καλά στο βλέμμα μας, που γεμάτο ένταση ανυπομονούσε να δει το πρώτο τσίμπημα του ψαριού, που σύντομα θα βγάζαμε στην παραλία- το πρώτο της ψαρευτικής μας καριέρας και ασφαλώς μιας μεγάλης σειράς που θα ακολουθούσε. Ακριβώς το ίδιο πράγμα θα συμβεί και με τα δικά μας παιδιά αν εμείς αποφασίσουμε να τους διαθέσουμε λίγο χρόνο. Και δεν έχει καμία σημασία αν το ψάρι που θα τσιμπήσει θα είναι ένα μεγάλο λαβράκι, ένας χοντρός σαργός ή μια μικρή μουρμούρα.

Ακόμη και αυτή η τελευταία είναι ένα θήραμα που θα έχει ανεκτίμητη αξία, που δύσκολα θα ξεχαστεί. Παίρνοντας το παιδί μας στο ψάρεμα, μας δίνεται η ευκαιρία να το μυήσουμε στην ευχαρίστηση που προσφέρει αυτή η ενασχόληση, καταφέρνοντας συγχρόνως να αντλήσουμε και εμείς λίγο από τον ενθουσιασμό τους που, πιστέψτε με, είναι μεταδοτικός!

Το ψάρεμα είναι το μόνο ατομικό σπορ στο οποίο όλοι είναι ίσιοι. Τα παιδιά, αν δεν πιεστούν ψυχολογικά, δεν θα σκεφτούν ποτέ ότι είναι καλύτεροι ή χειρότεροι από άλλους και έτσι δεν θα μπουν ποτέ σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. Αν σκεφτούμε τα αρνητικά ερεθίσματα και το καθημερινό τους στρες, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσουμε ότι η έλλειψη ανταγωνισμού και η “μοναχική” περισυλλογή ενός ψαρέματος θα τα ωφελήσουν πραγματικά.

Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν τις πρώτες μας εμπειρίες και την αγάπη μας για το ψάρεμα και ας προσπαθήσουμε να διδάξουμε στα παιδιά όλα τα μυστικά του, π.χ. πως δένουμε ένα αγκίστρι, πως ετοιμάσουμε ένα παράμαλλο, τι μας αποκαλύπτουν τα κύματα, ποιος είναι ο ρόλος των συνθηκών της ατμόσφαιρας κτλ.

Η φύση είναι ένα υπέροχος σύντροφος και ένας σοφός δάσκαλος και καλό θα ήταν να αφήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από τα θαύματα που βρίσκονται γύρω μας. Φυσικά, δεν πρέπει ούτε να περιμένουμε ούτε να απαιτούμε να έχουν στραμμένη την προσοχή τους αποκλειστικά στα καλάμια που έχουμε στήσει στο ψάρεμα. Αναμφίβολα θα ενδιαφερθούν πολύ περισσότερο στο να φτιάξουν ένα κάστρο στην άμμο ή να ψάξουν για κοχύλια στην παραλία.

Αν ο καιρός είναι καλός, ακόμη και αυτό θα τους δώσει μεγάλη ευχαρίστηση. Αν, αντίθετα, ο καιρό είναι κακός με κρύο και βροχή, το αποτέλεσμα θα είναι να ελαττωθεί το ενδιαφέρον τους και η επιθυμία τους να ξανάρθουν μαζί μας. Μην επεμβαίνετε περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο για να διορθώσετε το δέσιμο ενός αγκιστριού ή κάποιο άλλο πράγμα που τα παιδιά δεν έκαναν τέλεια ή όπως ακριβώς τους είχαμε εξηγήσει, γιατί θα χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Με πολύ ηρεμία και υπομονή θα τους δείξουμε για άλλη μια φορά αυτό που αριά δεν κατάλαβαν.
Το μέλλον του ψαρέματος εξαρτάται από το τι θα διδάξουμε στα παιδιά μας, από το πώς θα τους μάθουμε να ψαρεύουν και κυρίως από το πώς θα τους μεταδώσουμε το σεβασμό προς τη φύση.

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος