BACK   ...the right site for fishing lovers

ΚΑΡΑΒΙΔΆΚΙ - Callianassa Californiensis

Mud Shrimp "en" - Callianasse "fr" - Galerita "es" - Corbola "it"

Αυτό το μικρό καραβιδάκι που μοιάζει πολύ σε ένα μικρό αστακό, εδώ στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο, είναι το πιο γνωστό δόλωμα και, χωρίς καμία υπερβολή, το πιο χρησιμοποιημένο από όλους τους ψαράδες όλων των τεχνικών ψαρέματος: από την βάρκα με κάθετή, στο ψάρεμα με το παραγάδι, από το light surfcasting στο rockfishing, από το ψάρεμα με φελλό, στο ψάρεμα πατωτό, αλλά επίσης με το παραγάδι με πανί, απ έξω.

Μιλάμε για ένα δόλωμα που στην Ελλάδα έχει πολλές ονομασίες, εξαρτάται την περιοχή: καραβιδάκι (πράσινο ή κόκκινο), μαμούνι, κατσιμάμαλο, λασπογάριδα, και είναι υπό μεγάλη ζήτηση από όλα τα είδη ψαριών. Ζει αρκετά κοντά στην ακρογιαλιά όπου υπάρχει μεικτό βυθός (αμμώδεις και λασπώδεις) όπου σκάβει σήραγγες που αυτοαμύνεται από του φυσικούς του εχθρούς, που δεν είναι και λίγοι, πέρα απ ότι είναι μια εξαιρετική delicatesse για όλα τα ψάρια.

Αυτές οι σήραγγες, που έχουν σχήμα «U» γενικά είναι σκαμμένες σε βυθούς που δεν ξεπερνάνε τους 10 μτ, έχουν ένα μήκος διαφορετικών εκατοστών, και έχουν, πέρα από την είσοδος, επίσης μία έξοδος κινδύνου. Η διάμετρος των σηράγγων αυτών κυμαίνεται μεταξύ 13/26 mm, όχι παραπάνω, και όπως είχαμε ήδη αναφέρει πιο πανω, οι σήραγγες σκάβονται σε ρηχά νερά και γίνονται εύκολα αντιληπτές από τις τρυπούλες που, με την άμπωτη, σχηματίζονται φυσαλίδες.

Είναι γεγονός ότι σε παραλίες με τέτοιες χαρακτηριστικές μπορούμε να προσπαθήσουμε και εμείς οι ίδιοι να συλλέγουμε το καραβιδάκι σκάβοντας με την βοήθεια ενός φτυάρι, ειδικά κατά τη διάρκεια της άμπωτης, έτσι ώστε να αντιληφθούμε με περισσότερη ευκολία, τις φυσαλίδες που αντιστοιχούν στις τρυπούλες εισόδου των σηράγγων. Εάν θέλουμε να αποφεύγουμε αυτή την δουλειά, κατά την διάρκεια της σεζόν (στην Βόρειο Ανατολική Ιταλία η συλλογή του καραβιδάκι γίνεται από 1 Μαρτίου έως 31 Οκτωβρίου, και με άδεια) όπου υπάρχει αφθονία, όλα τα μαγαζιά ειδών αλιείας που πουλάνε και δολώματα, είναι αρκετά εφοδιασμένα, πράγμα που αντιστοιχεί στο γεγονός ότι σε τέτοια εποχή, η τιμή του είναι πολύ χαμηλό.

Ένα άλλο θετικό σημείο που έχει το καραβιδάκι ως δόλωμα, είναι ότι, όταν το τρυπήσουμε με ένα αγκίστρι για να το δολώσουμε, χάνει μόνο πολύ λίγο υγρό που περιέχει, πράγμα που θεωρείται πολύ καλό γιατί αυτό, μαζί με την εξωφρενική κινητικότητα των μικρών ποδιών του, θα είναι ένα πολύ μεγάλο ελκυστικό κάλεσμα, όταν θα είναι τοποθετημένο στο σημείο που διαλέξαμε για το ψάρεμά μας.

Μόνο για να αναφερόμαστε κάποια, ψάρια όπως: μουρμούρες, σαργούς, τσιπούρες, λαβράκια, και πολλά άλλα από άλλων ειδών από διαφορετικές τεχνικές ψαρέματος, δεν μπορούν να αντισταθούν στην γοητευτική παρουσία ενός τόσο πολύ ζωντανό και νόστιμο δόλωμα όπως είναι το καραβιδάκι.

Πως Θα Το Δολώσουμε

Για να δολώσουμε το καραβιδάκι, είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουμε αγκίστρια απολύτως με λεπτό προφίλ ώστε να αποφύγουμε πιθανές ζημιές, και να το κρατήσουμε ζωντανό στην θάλασσα όσο γίνεται πιο πολύ, και να μην μπορεί να χάσει εύκολα μερίδιο της αποτελεσματικότητας του.

Πιάνουμε ένα καραβιδάκι, το καρφώνουμε προσεκτικά από την ουρά με το αγκίστρι και, πηγαίνοντας εσωτερικά για όλο το μήκος του σόμα του, βγάζουμε τη μύτη του αγκιστριού ακριβώς από κάτω από το κεφάλι, στο λαιμό. Μόλις γίνεται αυτό, το κρατάμε σταθερό με τα δάχτυλα μας (χωρίς πίεση, βέβαια) και το ακινητοποιήσουμε με αρκετά δεσίματα με ελαστικό νήμα, έτσι ώστε θα φτάσει αβλαβής και να μην το χάσούμε κατά τη διάρκεια του πετάγματος, στο σημείο που διαλέξαμε για το κυνήγι της λείας μας.

 Άλλος τρόπος να δολώσουμε το δόλωμα μας, είναι το δέσιμο του με αρκετά περάσματα ελαστικό νήμα γύρο από το αγκίστρι, αλλά χωρίς κάρφωμα, ώστε να κρατάμε τη ζωντάνια του για περισσότερο χρόνο και να πάθει λιγότερο stress.

Εάν παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιούνται μεγαλύτερα αγκίστρια, για την δολωσιά πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από ένα μόνο καραβιδάκι: ένα για να σκεπάζουμε το κοτσάνι του αγκιστριού, και δυο για την έλξη, να κρέμονται σαν συστάδα. Φυσικά, με αυτό το πολύ ευαίσθητο δόλωμα, η χρήση ελαστικού νήμα είναι πάντα προτεινόμενο, ακόμα και ειδικά όταν είναι κατεψυγμένο.

Η διατήρηση του καραβιδάκι δεν είναι καθόλου εύκολο: σίγουρα ένα πράγμα πολύ καλό, αλλά όχι για όλους, θα ήταν να μπορούσαμε να το έχουμε μέσα στη θάλασσα, μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι τρυπημένο ώστε να οξυγονωθεί άνετα, ή στο σπίτι, μέσα από μια λεκάνη ή δοχείο με αρκετό θαλασσινό νερό και οξυγονωτί, ή τυλιγμένο σε βρεγμένη εφημερίδα, στο ψυγείο, ή σε ένα δοχείο μέσα στα ροκανίδια που, όμως δεν πρέπει να είναι πεύκου, γιατί αυτό περιέχει πολύ ρητίνη, θα πεθαίνει αμέσως!

Μια τελευταία συμβουλή: στις ψαρεύτηκες εξορμήσεις μας, μαζί τα υπόλοιπα δολώματα, να έχουμε επίσης λίγο καραβιδάκι, κάποια στιγμή μπορεί να είναι το δόλωμα που κάνει τη διαφορά!