BACK   ...the right site for fishing lovers
 
ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ... ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΔΟΛΩΜΑ
 
 

 

Το γνήσιο άρθρο του Tony που δημοσιεύτηκε σε Ελληνικό περιοδικό ψαρέματος

 

Στο άρθρο του προηγούμενου τεύχους, με το τίτλο “Ψαρεύοντας στην Κάρπαθο”, αναφερθήκαμε σε διαφορές αρματωσιές και τρόπους δολώματος που εφαρμόσαμε, χρησιμοποιώντας διεθνείς όρους, οι οποίοι πιθανόν να είναι άγνωστοι σε κάποιους από εσάς. Όπως σας υποσχεθήκαμε, σ’ αυτό το τεύχος θα αναφερθούμε αναλυτικά σε μερικές αρματωσιές, όπως και στον τρόπο κατασκευής και χρήσης του Ciao Ciao.

Οι αρματωσιές, τα δολώματα και ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσουμε στο surfcasting, ο τρόπος δηλαδή που θα παρουσιάσουμε το δόλωμά μας στα ψάρια, είναι ένα παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του ψαρέματός μας και, ως εκ τούτου, ο ερασιτέχνης ψαράς πρέπει να γνωρίζει τις αρματωσιές αυτές και να τις χρησιμοποιεί ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην θαλάσσια περιοχή που ψαρεύει. Θα σας παραθέσουμε, λοιπόν, τρεις αρματωσιές με αναλυτικά σχέδια, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πιο αποτελεσματικό το ψάρεμά σας, όπως επίσης και τον τρόπο δολώματος που αποκαλούμε “Ciao Ciao”, αρχίζοντας με μια από τις πιο επιτυχημένες αρματωσιές του surfcasting.

Pater Noster: Θα αρχίσουμε, λοιπόν, την παρουσίασή μας από την πιο γνωστή αρματωσιά, το pater noster. Είναι μια πολύ αποτελεσματική αρματωσιά που χρησιμοποιώ συνεχώς, κάτω από όλες τις συνθήκες και σε όλα τα είδη βυθού, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις μαζεύει εύκολα φύκια. Στη συγκεκριμένη αρματωσιά τα παράμαλλα είναι τρία, πράγμα το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε συγχρόνως τρία αγκίστρια διαφορετικού μεγέθους, αλλά και τρία διαφορετικά δολώματα, κάτι που μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τις διαθέσεις των ψαριών και να χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια το δόλωμα που προτιμούν περισσότερο. Ένα άλλο πλεονέκτημα του pater noster είναι ότι τα τρία δολώματα ψαρεύουν σε διαφορετικό βάθος, με το πρώτο να ψαρεύει στο βυθό, και τα άλλα δυο το ένα λίγο πιο ψηλά από το άλλο. Έτσι, ακόμα κι αν το πρώτο δόλωμα χαθεί μέσα στα φύκια του βυθού, ψαρεύουν τα άλλα δυο που βρίσκονται ψηλότερα.

Τρόπος κατασκευής: Στην άκρη του Shock Leader δένουμε ένα στριφτάρι Ν˚6-8 και στη συνέχεια ένα κομμάτι πετονιάς της ίδιας διαμέτρου, στην οποία θα δέσουμε, με τον κόμπο Dropper Loop (βλέπε σχετικό σκίτσο), τρία παράμαλλα μήκους 15-20 εκατοστών, σε απόσταση 40 περίπου εκατοστών το ένα από το άλλο. Στο τέλος της απλής αυτής αρματωσιάς, θα δέσουμε σε απόσταση 10 περίπου εκατοστών μια στριφταροπαραμάνα, στην οποία θα προσαρμόσουμε το μολύβι που θα χρησιμοποιήσουμε.

Σχεδία: Θεωρείται ένα από τα καλύτερα παράμαλλα του surfcasting, γιατί σηκώνει το δόλωμά μας λίγο πιο πάνω από το βυθό και του επιτρέπει να αιωρείται, προσελκύοντας με την κίνησή του τα ψάρια. Αν το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε δεν είναι βαρύ, τότε μπορεί να σηκωθεί και μισό μέτρο πάνω από το βυθό, πράγμα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα στην μπουνάτσα, όπου και τα πιο δύσπιστα ψάρια είναι δυνατόν να παρασυρθούν από τη φυσικότητα του δολώματος. Αν στη “σχεδία” δολώσουμε ένα ολόκληρο αμερικάνικο, τότε στην κίνηση του παράμαλλου προσθέτουμε και την κίνηση του σκουληκιού, κάνοντάς το ακόμα πιο ελκυστικό.

Τρόπος κατασκευής: Στο Shock Leader θα περάσουμε μια στριφταροπαραμάνα στην οποία θα προσαρμόσουμε το μολύβι μας ώστε σε κάποιο τράβηγμα η αρματωσιά μας να κινείται ελεύθερα. Στη συνέχεια θα περάσουμε ένα σωληνάκι, το οποίο θα προστατεύσει τον κόμπο από τα χτυπήματα του μολυβιού, και θα δέσουμε στην άκρη του μια στριφταροπαραμάνα στην οποία θα προσαρμόσουμε, με ένα μικρό στριφτάρι, ένα κομμάτι πετονιάς μήκους 60 εκατοστών, στην άλλη άκρη της οποίας θα δέσουμε ένα ακόμα στριφτάρι. Στο στριφτάρι αυτό θα προσαρμόσουμε με μια στριφταροπαραμάνα ένα διπλωμένο συρματόσκοινο μήκους 40 εκατοστών, στο οποίο έχουμε περάσει ένα φελλό. Στην άλλη άκρη του συρματόσκοινου θα προσαρμόσουμε μια στριφταροπαραμάνα, και σ’ αυτήν, με ένα μικρό στριφτάρι, το παράμαλλό μας μήκους 40 περίπου εκατοστών.

Ciao Ciao: Το Ciao Ciao είναι ένα παράμαλλο που λειτουργεί όπως και η “σχεδία”, μόνο που εδώ το δόλωμά μας θα σηκωθεί λίγο από το βυθό όταν υπάρχει ρεύμα. Σε αυτό δεν μπορούμε να δολώσουμε σκουλήκια, επειδή μέσα στο δόλωμα τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι φελλού, που θα το κάνει ανάλαφρο. Έτσι, τα δολώματά μας είναι καλαμάρι ή σουπιά, αλλά και φιλέτα ψαριών, όπως η σαρδέλα και ο κέφαλος. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μια σαρδέλα, δολωμένη με Ciao Ciao, μπορεί να μείνει δολωμένη μέχρι και τρεις ώρες, οπότε χάνει την αποτελεσματικότητά της, ενώ ο κέφαλος και τα άλλα δολώματα μόνο μια ώρα. Ιδιαίτερα ο κέφαλος, ο οποίος είναι πιο λαδερός από την σαρδέλα, θεωρείται πολύ αποτελεσματικός για όλα τα μεγάλα ψάρια. Περιγράφουμε με τη βοήθεια φωτογραφιών τον τρόπο που δολώνουμε το Ciao Ciao με φιλέτο ψαριού.

Πως φτιάχνουμε το Ciao Ciao: Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το σώμα του ψαριού, πρώτα κάθετα, και από τις δυο πλευρές… και στη συνέχεια παράλληλα, στο ύψος της κοιλιάς, αποχωρίζοντας έτσι δυο φιλέτα που είναι ενωμένα στο ύψος της ράχης.

Στη συνέχεια ανοίγουμε τα δυο φιλέτα και τοποθετούμε μέσα το παράμαλλο με το αγκίστρι, στο οποίο έχουμε προσθέσει, με τη βοήθεια μιας βελόνας ψαρέματος, ένα μακρόστενο κομμάτι κομμάτι φελλού. Το επόμενο βήμα είναι να τυλίξουμε τα δυο φιλέτα με ελαστικό νήμα, φροντίζοντας να αφήσουμε απ’ έξω την άκρη του αγκιστριού.

Το Ciao Ciao έτοιμο να πέσει στο νερό.

Tandem: Μια απλή κατασκευή της αρματωσιά, πολύ αποτελεσματική όμως, αφού το μεγάλο μήκος του παράμαλλου επιτρέπει στο δόλωμα να κινείται στο βυθό από το ρεύμα. Μια άλλη ιδιαιτερότητα αυτής της αρματωσιάς είναι ότι δένουμε σ’ αυτήν δυο αγκίστρια, πολύ κοντά το ένα στο άλλο, στα οποία μπορούμε να δολώσουμε δυο διαφορετικά δολώματα, σουπιά και αμερικάνικο για παράδειγμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας.

Τρόπος κατασκευής: Στο Shock Leader περνάμε τη στριφταροπαραμάνα, στην οποία θα προσαρμόσουμε το μολύβι και το σωληνάκι, όπως κάναμε για τη σχεδία, και θα δέσουμε μια ακόμα στριφταροπαραμάνα στην οποία θα προσαρμόσουμε με ένα μικρό στριφτάρι ένα παράμαλλο μήκους 1,5 έως 2,5 μέτρα, στην άκρη του οποίου θα δέσουμε τα δυο αγκίστρια μας, το ένα κοντά στο άλλο.

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος