BACK   ...the right site for fishing lovers

ΚΟΡΝΤΕΛΕ - Lumbrineris Gracilis

Cordelle "en" - Cordelle "fr" - Cordelle "es" - Cordelle "it"

Η cordelle, Lumbrineris Gracilis είναι ένα θαλασσινό σκουλήκι πολυχαίτης που ανήκει στην οικογένεια των Lumbrineridae. Το σώμα της είναι δακτυλιωμένο, ήμι-κυλινδρικός, παχύς και πολύ μακρύς. Το χρώμα της μπορεί να διαφέρει από το κοκκινωπό στο ροζ και στο γκρι. Πωλείται σε πλαστικά ή χαρτοκιβώτια των δυο κομματιών, και η τιμή της είναι αρκετά προσιτή. Για το ψάρεμα, την δολώνουμε σε κομματάκια πάνω στο αγκίστρι, και πρέπει πάντα να κόβεται από την ουρά, δεν χάνει το υγρό της και μένει “ενεργή” για πολύ καιρός.

Η cordelle είναι ένα σκωληκοειδές που χρησιμοποιείται ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες, και δεν απαιτεί απολύτως το ψυγείο, θα πεθάνει πολύ γρήγορα.

Η cordelle είναι μια από τα μεγαλύτερα θαλασσινά σκουλήκια, μπορεί να φτάσει στα τρία μέτρα μήκος (σπάνια), ενώ γενικότερα φτάνει άνετα το 15 μτ. Το κορμί του, στα 60 χιλιοστά περιέχει περίπου 180 τμήματα.

Στην Ευρώπη εισάγεται και διανέμεται από την Normandie Appâts, αυτό το σκουλήκι είναι ειλικρινά καταπληκτικός, μπορεί να διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και δυο μήνες, πράγμα που το κάνει να είναι ένα δόλωμα εύκολο στην μεταφορά επίσης στις διακοπές.

Ένα δόλωμα που να έχουμε πάντα κοντά στις επισκευές μας που επικρατεί για μεγάλο διάστημα όταν αναχωρούμε για τις διακοπές μας σε πολύ ζεστούς τόπους.  

Πρέπει να πούμε ότι, στην περίπτωση μια ξαφνική αναχώρηση για εξόρμηση ψαρέματος, η άμεση διαθεσιμότητα του και την ελκυστική δύναμη που έχει στα περισσότερα είδη ψαριών, κάνει την cordelle το βασιλικό δόλωμα του καλοκαιριού.

Εξάπλωση
Βόρειο-Ανατολικό Ατλαντικό, από την Νορβηγία στο Κόλπο της Γουινέας, Μεσόγειος, Αδριατική Θάλασσα, Μαύρη Θάλασσα, Αγγλικό Κανάλι, από Βόρεια της Θάλασσας του Βορρά στο Skagerrak.

Habitat
Στην λάσπη, αμμουδιά, πέτρες, φύκια κοραλλιογενής και ποσειδώνια, από την παλιρροιακή ζώνη έως 600 – 700 μτ. βάθος.

Ειδικότητα

 1. Δόλωμα πολλαπλών χρήσεων
 2. Άριστη διατήρηση
 3. Εξαιρετική αντοχή στη θερμότητα
 4. Πολύ ισχυρή ελκτική δύναμη, χάρη επίσης στο χρώμα και στην μυρωδιά του.
 5. Δόλωμα εύκολα διαιρετός στο επιθυμητό μήκος, με την βοήθεια ενός ψαλιδιού.
 6. Αν και τεμαχισμένη, η cordelle δεν χάνει το εσωτερικό υγρό που περιέχει και το σκουλήκι παραμείνει ζωντανό για πολύ καιρό.

Χαρακτηριστικά
Σώμα με δακτύλιοι, ήμι-κυλινδρικό, παχύς, πολύ μακρύ και χρώματος κοκκινωπό, ή ροζ, ή πορτοκαλή.

Μήκος
Από 0,50 έως 1,5 μτ επί 6 – 8 εκατοστά διάμετρος.

Χρήση
Μια που η cordelle είναι πολύ μακρύς, αυτή χρησιμοποιείται τεμαχισμένη και δολωμένη με την βοήθεια της βελόνας δολώματος.

Ψάρια και Τεχνικές
Λαβράκια, τσιπούρες, σαργοί, μουρμούρες, πλατύψαρα και πετρόψαρα, ενώ οι τεχνικές περισσότερο χρησιμοποιημένες είναι το surfcasting, καθετή, ή με παραγάδι.

Συμβουλές

 1. Να κόβεται την cordelle πάντα αρχίζοντας από την ουρά, γιατί μόνο έτσι θα μείνει ζωντανή για περισσότερο διάστημα.
 2. Το σκουλήκι μπορεί να διατηρείται για πολύ καιρό (τουλάχιστον 15 μέρες) σε μια θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 °C. 
 3. Προσοχή, υποφέρει στο κρύο, φτάνουν μόνο λίγα λεπτά στο ψυγείο για να είναι άχρηστο και να το πετάξουμε.
 4. Να αφήνουμε το κουτάκι του σκουληκιού στον αέρα (όχι μέσα σε πλαστικές σακούλες), και στη σκιά.
 5. Να προσέχουμε επίσης την συσκευασία, θα κάνουμε τρυπούλες ώστε να αερίζεται και να το έχουμε για περισσότερο χρόνο.
 6. Τέλος, να μην ξεχάσουμε ότι ένα λαστικάκι γύρο από την συσκευασία μας διασφαλίζει από μια πιθανή απόδραση του σκουληκιού, η cordelle είναι πολύ ζωηρή.