BACK   ...the right site for fishing lovers

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ Merluccius Merluccius

Nasello "it"/Merlu Commun "fr"/Pescadilla "es"/European Hake "en"

 

 

 

Που Ζει
Ο Μπακαλιάρος ζει σε αμμώδη και λασπώδη βυθός. Ενήλικες είναι κοινά σε βάθη μεταξύ τα 70 και τα 370 μτ, αλλά βρέθηκαν άτομα επίσης μεταξύ τα 30 και τα 1000 μτ.

Πως Ζει
Το Merluccius merluccius μεταναστεύει σε βαθύτερα νερά το χειμώνα, ενώ είναι παρούσα σε μικρότερο βάθος το καλοκαίρι. Οι ενήλικες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τρέφουν αφήνουν το βυθός. το στάδιο των προνυμφών και νεανικά ζουν κοντά πλησίον την ακτή, χωρίς σχέσεις με το βυθός. Σε περίπου 3 εκατοστών μήκος, οι νέοι κατευθύνονται προς τα ανοικτά κινώντας πάνω από το βυθό, όπου κατοικούν οι ενήλικες.

Η Αναπαραγωγή
Έχει ξεχωριστή φύλα. Στα νερά μας, ο Merluccius merluccius αναπαράγεται κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, αλλά κυρίως από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο, σε βάθη μεταξύ τα 100 και 150 μτ. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής, ώριμους ενήλικες σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια, και στη συνέχεια διασκορπίζονται μετά την αναπαραγωγή τους.

Τι Τρώει
Ο ενήλικος μπακαλιάρος τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια (μικρά του είδους του, σαρδέλες, κλπ..) και καλαμάρια, ενώ σε νεαρή ηλικία, κυρίως, τα μικρά καρκινοειδή.

Πώς Το Αναγνωρίσουμε
Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, με επίμηκες σώμα και λίγο πεπιεσμένος. Το κεφάλι είναι μακρύ, με το πάνω μέρος πεπλατυσμένο, ευρύ στόμα, με σαγόνια με δύο ή τρεις σειρές δόντια, εκ των οποίων τα εσωτερικά κινούμενα. Τα μάτια είναι κοντά στο ανώτερο προφίλ της κεφαλής. Η παρουσία της τομής σχήματος V με την αιχμή στην κορυφή του κεφαλιού, αντιμετωπίζει οπίσθια. Ο μπακαλιάρος έχει δύο διακριτές ραχιαία πτερύγια: το πρώτο εκ των οποίων υψηλό και τριγωνικό, και το δεύτερο μακρύ και με το οπίσθιο υψηλότερο. Το ουραίο πτερύγιο είναι τριγωνικό. Το χρώμα του είναι γκρι χάλυβα στην πλάτη, ασημί στις πλευρές, και λευκό στην κοιλιά. Τα πτερύγια είναι γκρι. Στους ενήλικες, το στόμα είναι μαυριδερό. Τα άτομα στην περιοχή της Μεσογείου είναι κοινά σε μέγεθος μεταξύ 30 και 40 cm, αλλά μπορεί επίσης να φθάνουν τα 110 cm (140 εκατοστά και 15 κιλά, στον Ατλαντικό). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του μπακαλιάρου στη Μεσόγειο είναι ταχύτερη σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη και στα θηλυκά.

Πώς Το Διακρίνουμε Από Τα Παρόμοια Είδη
Δεκατρία (13) είδη ανήκουν στο γένος Μ. Merluccius, δέκα από τα οποία ζουν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο Μ. merluccius είναι ο μόνος που ζει στη Μεσόγειο. Τα είδη που βρίσκεται πλησιέστερα προς την Μεσόγειο ως εξάπλωσης είναι το Μ. senegalensis, η οποία καταλαμβάνει την βορειοδυτική ακτή της Αφρικής, από το Μαρόκο στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Ο Μ. merluccius διακρίνεται από το Μ. senegalensis για το χρωματισμό στο πίσω μέρος (πιο σκούρο ή που τείνει το μαυριδερό σ’αυτό). Η διάκριση με άλλα είδη του μπακαλιάρου δεν είναι απλή εκ πρώτης όψεως, δεδομένου ότι βασίζεται στη διαφορά του αριθμού των ακτινών των πτερύγιων, στα λέπια στην πλευρική γραμμή, στον αριθμό των βραγχίων ή στων αριθμών των σπονδύλων. Το όνομα μπακαλιάρος μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση με τα είδη που ανήκουν στο γένος Gadus και τα χαρακτηριστικά του Βόρειου Ατλαντικού, αυτά είναι πολύ διαφορετικά από το μπακαλιάρος και διακρίνονται εύκολα για την παρουσία ενός μικρού “εξάρτημα” (ακίδα) στο κάτω μέρος του στόματος, σχήματος και χρώματος πιο σκούρο, και με την παρουσία χαρακτηριστικές κηλίδες στη ράχη και στις πλευρές.

Άπλωση Και Ψάρεμα
Ο μπακαλιάρος είναι πολύ συχνές και κατανέμεται ομοιόμορφα στις Ιταλικές θάλασσες. Ο Merluccius merluccius είναι παρόν σε όλη τη Μεσόγειο, στο νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και του Ατλαντικού, σε όλο το μήκος των ακτών της Ευρώπης, από τη Σκανδιναβία μέχρι τη Μαυριτανία. Το είδος αυτό έχει, από την αρχαιότητα, μια σημαντική πηγή τροφής για τους πληθυσμούς της Δυτικής Ευρώπης. Ο μπακαλιάρος υπόκειται σε εμπορική αλιεία με τράτα βυθού (και πελαγικά), παραγάδι βυθού και σταθερά αλιευτικά εργαλεία. Στο surfcasting μπορούμε να το κυνηγήσουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου από την αρχή του έτους μέχρι τον Ιούνιο, προσφέροντας τα δολώματα που του αρέσουν πάνω σε “long arm” ή “tandem” ειδικά παρασκευασμένα με ατσάλινα αγκίστρια τύπου beak Νο 2/0 - 3/0. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το “Ciao Ciao”, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα άγκιστρα τύπου Aberdeen Νο 2/0-3/0. Η επίθεση στο δόλωμα, μόλις εντοπιστεί, είναι πολύ ισχυρή, και η καταπολέμηση της φαίνεται αρκετά δύσκολη, τότε ο εξοπλισμός πρέπει αναγκαστικά να είναι τύπου μεσαίου ή βαρύ όπως είναι τα κατανεμώμενα καλάμια, και μηχανισμούς μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, αλλά από απόλυτη καλή ποιότητα. Η αναζήτηση της λείας μας μπορεί να γίνει σε μικρή απόσταση από την ακτή, αν το βάθος της παραλίας είναι κατά μέσο όρο, σε απόσταση αρκετά μακριά αν είναι πολύ χαμηλή.

Αγορά
Ο μπακαλιάρος είναι κανονικά παρόντος στην ιταλική αγορά, πωλείτε κυρίως νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο. Αντίθετα, ο μπακαλιάρος, ολόκληρο ή σε φιλέτα, στις ιταλικές αγορές μπορεί να βρεθεί ξηραμένο (stockfish).

Κατανάλωση
Ο μπακαλιάρος έχει λευκό κρέας, ποιοτικός, πολύ εκτιμημένο από των ιταλικών και των ευρωπαίων καταναλωτών ήδη από την αρχαιότητα ως μια σημαντική πηγή τροφής. Ο μπακαλιάρος είναι ένα άπαχο ψάρι και ιδιαίτερα ευκολοχώνευτος. Η θρεπτική αξία του Μ. merluccius είναι υψηλή, όπως και σε όλα τα ψάρια, για την σωστή ποσότητα πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.