BACK   ...the right site for fishing lovers
 
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ AMBASSADEUR ΑΠΟ CL ΣΕ CT
 

 

 

Η μετατροπή ενός ροτάντε (είτε είναι ένα 5500, ένα 6500, ή ένα 7000), μπορεί να φανεί δύσκολο, είναι όμως το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, φτάνει μόνο λίγο εργασία, κάποιο περιστροφικός ηλεκτροεργαλείο τύπου Dremel, ή ένα σιδηρικό πριονάκι, μια ράβδος μετατροπής το οποίο θα αποκαλύπτουμε αργότερα την μυστήρια χρήση, και μια μπρούντζινη πόρπη/πάχος. Η ράβδος, μπορούμε να την κατασκευάσουμε στο τόρνος, εάν έχουμε επίσης την ικανότητα ή την δυνατότητα, ή μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιο τορναδόρος, ή ακόμα να το αγοράζουμε από μαγαζιά ειδών αλιείας Πολύ, μα Πολύ ειδικευμένα: ίδια συζήτησης ισχύει και για την μπρούντζινη πόρπη. Αλλά, να δούμε γιατί να μετατρέπουμε ένα ροτάντε: ένα ροτάντε που γεννιέται με τον οδηγό (μοιραστής) πετονιάς, πολύ δύσκολα μπορεί να είναι χρησιμοποιημένο στα πετάγματα με μολύβια κάποιου βάρους και σε μεσαίο-μεγάλες αποστάσεις, εφόσον είναι αδύνατο να μπορούμε να “αγκαλιάσουμε” αμερόληπτα την μπομπίνα με το αντίχειρα, εκτός από αυτό, ο οδηγός πετονιάς δημιουργεί κάποιο εμπόδιο στην εκτόξευση της ίδια πετονιά λόγο την τριβή που υπάρχει μεταξύ των δυο. Αλλά, δεν φτάνει να αφαιρέσουμε μόνο ο οδηγός πετονιάς, γιατί, για να κάνουμε αυτό, πρέπει να ξεμοντάρουμε την κοίλο ράβδος μέσα στην οποίο γυρίζει η βίδα χωρίς τέλος που επιτρέπει στον ίδιο οδηγό πετονιά, η κίνηση δεξιά-αριστερά. Να βγάλουμε επίσης το πλαστικό κάλυμμα, κόβουμε την επιχρωμιωμένη μπρούντζινη ράβδος και αφαιρούμε εκείνα τα δυο πλαστικά γρανάζια που δίνουν τη ροή στην βίδα χωρίς τέλος. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι αυτή την παρέμβαση, αδυνατίζει το σασί και δεν επιτρέπει στο ροτάντε η φυσιολογική λειτουργία, και, το γρανάζι τοποθετημένο επάνω στην μπομπίνα, ενεργεί ως πάχος. Θα προσπαθήσω όσο καλύτερα μπορώ, να εξηγήσω πώς να κάνετε το δικό σας ροτάντε Abu με οδηγός πετονιάς ένα πολύ καλό CT, ή, εάν θέλετε, ένα CT Mag, πάμε λοιπόν:

Πιάνουμε το δικό μας 5500 και ξεβιδώνουμε τα δυο μάγουλα ενεργώντας με ένα κατσαβίδι, εν συνέχεια, βγάζουμε τη μπομπίνα αφήνοντας μόνο το σασί γυμνός και ξεμοντάρουμε τα κινούμενα μέλη: είναι πανεύκολο, φτάνει να βγάλουμε το ένα  μάνταλο. Από την πρώτη φωτογραφία, βλέπουμε η ράβδος ήδη τοποθετημένη στην θέση της κοίλο ράβδο, πράγμα που έγινε για να σιγουρευτούμε ότι το μέγεθος του ράβδος ήταν κατάλληλο για το σασί. Η ανώτερη ράβδος που βλέπουμε στην φωτογραφία 1, πρέπει να είναι κομμένη με ένα πριονάκι σε περίπου δυο (2) χιλιοστά (αργότερα, μετά το φινίρισμα, το μέγεθος του υπόλειμμα πρέπει να είναι του ενός (1) περίπου χιλιοστού) από τον σασί, τα υπολείμματα αυτά, θα είναι φινιρισμένα ακόμα με μια ακονόπετρα, ώστε να αποφεύγουμε τραύματα στα δάχτυλα. Εγώ, προτείνω να μην αφήνουμε μονταρισμένη η ράβδος μετατροπής ενώ κόβουμε την ανώτερη ράβδος γιατί θα μπορεί να τραυματιστεί και, πριν αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία, προτείνω επίσης να προστατεύουμε τα μέρει κοντά στην ράβδος που θα κόψουμε, με χαρτοταινία ή μονωτική ταινία, ώστε να αποφεύγουμε θλιβερά τραύματα στο σασί. Μια που κόψαμε την ράβδος και αποτελειώσαμε τα υπολείμματα, μπορούμε άνετα να τοποθετήσουμε η ράβδος μετατροπής: το δικό μας σασί CT είναι έτοιμο.
Η ράβδος και η διαστάσεις της (φώτο 2-3): Προσοχή, οι διαστάσεις της ράβδος που δίνουμε, κατευθύνονται σε μια ράβδος μετατροπής για Ambassadeur 5500. Για να μετατρέψουμε ένα 6500, φτάνει να αλλάξουμε ο ολικός μήκος της ράβδος αναμετρώντας με ένα μετρητής μηχανικών οργάνων μεταξύ το ένα “ώμο” και το άλλο του σασί. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ροτάντε.

Δυο προτάσεις εάν πρέπει να απευθυνθούμε αλλού για το φτιάξιμο της ράβδος: Εάν το υλικό που επιλέξαμε για την δημιουργία της δική μας ράβδος είναι το αλουμίνιο, είναι προτεινόμενο να μην του φτιάχνουμε σπείρωμα βιδώματος για να τοποθετηθεί στο σασί, αλλά μια τρύπα από την μια στην άλλη άκρη, εφόσον το σπείρωμα βιδώματος είναι εύκολο να χαλάει εάν βιδώνουμε με δύναμη τις βίδες στερέωσης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του πάνω στο σασί. Εάν όμως, αποφασίσαμε να το κάνουμε με ατσάλι, μπορούμε άνετα να κάνουμε σπείρωμα βιδώματος πάνω της και χωρίς φόβους εφόσον βιδώνουμε πολύ δυνατά, το μοναδικό πράγμα που θα χαλάει, είναι η βίδα, άρα, πρακτικά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Σε αυτό το σημείο, βάζουμε στην άκρη το σασί και πιάνουμε την μπομπίνα στην οποία θα βγάλουμε το πλαστικό γρανάζι, τραβώντας με μια πένσα: βάλουμε στην άκρη επίσης την μπομπίνα και πιάνουμε το αριστερό μάγουλο. Θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει ένα πλαστικό γρανάζι και εδώ, αυτό πρέπει να το αφαιρέσουμε πλήρη, ξεριζώνοντας επίσης και το περόνη που το κρατάει ενωμένο στο μάγουλο. Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να ξαναμοντάρουμε το ροτάντε μας, προσέχοντας να τοποθετήσουμε τη μπρούντζινη πόρπη/πάχος (δυστυχώς, δεν έχω φωτογραφίες της ίδιας) στο επιχρωμιωμένος στερέωμα που είναι στο κέντρο του αριστερού μάγουλο. Το ροτάντε, είναι έτοιμο: καθαρίσουμε και λαδώνουμε με το ειδικό λάδι, τα ρουλεμάν, ρυθμίσουμε το πλαϊνό ρυθμιστής και, πάμε να ρίξουμε, το αποτέλεσμα είναι αυτό της φωτογραφίας 4.