BACK   ...the right site for fishing lovers
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΟΝΙΑΣ

Βρισκόμουν στο μαγαζί ειδών αλιείας του γιού μου όταν ένας κύριος προσπαθούσε, φανερά μπερδεμένος, να επιλέξει τη σωστή πετονιά.

Κάποια στιγμή, με πλησίασε και με ρώτησε: ‘’Μπορείτε σας παρακαλώ να με βοηθήσετε? Σας πειράζει να μου πείτε ποιες πετονιές χρησιμοποιείτε εσείς?’’. ‘’Όχι, βέβαια’’ του απάντησα, “αρκεί να μου πείτε τι είδος καλαμιών χρησιμοποιείτε και, γενικά, τι ψάρια πιάνετε”. “Γιατί πρέπει να αγοράζω διαφορετική πετονιά για κάθε είδος ψαριού?” με ρώτησε ξαφνιασμένος. Όταν του απάντησα ότι δεν ήταν αναγκαστικά έτσι, ησύχασε και μου είπε ότι γενικά ψάρευε μουρμούρες, σαργούς και… λαβράκια. “Λοιπόν”, συνέχισα, “από την καλή επιλογή καλαμιών και μηχανισμών που έχετε κάνει δεν πρόκειται να αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα. Τα προϊόντα των γνωστών κατασκευαστικών εταιριών, γενικά, αντέχουν για πολύ καιρώ, ενώ, χρησιμοποιώντας τις σωστές πετονιές, θα δείτε ότι η ευχαρίστηση θα είναι ολοκληρωμένη”. Η συζήτηση μας συνεχίστηκε και περιελάμβανε τα ακόλουθα: Όσον αφορά το ψάρεμα από τα βράχια και με αγριεμένες συνθήκες, μπορούμε να επιλέξουμε μια νάιλον πετονιά σχεδιασμένη για αυτό, σκληρή ή εξαιρετικά σκληρή. Επίσης και οι Braid ή Fusion Lines είναι πραγματικά εξαιρετικές, ενώ για το ψάρεμα σε καθαρά νερά, επιλέγουμε μια λεπτή και διαφανή πετονιά. Οι πετονιές Fluorocarbon είναι αόρατες μέσα στο νερό και διαθλούν ελάχιστα το φώς. Όσον αφορά το ψάρεμα σε βυθούς με διάφορα είδη φυκιών, μπορούμε να δοκιμάσουμε μια λεπτή δυνατή πετονιά, Braid ή Fusion Lines – ονόματα όπως Fireline, Spiderwire και Power Pro είναι ό, τι καλύτερο. Τέλος, για κανονικούς μηχανισμούς ή για μηχανισμούς οριζοντίου τύμπανου (ροτάντε), η λεπτές και μαλακές πετονιές εξασφαλίζουν τα καλύτερα πετάγματα. Στην πραγματικότητα, τα ρότάντε τα πάνε καλά με όλα τα είδη πετονιών, εάν, όμως τυλίγουμε επάνω τους μια άκαμπτη πετονιά, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από εκείνα του κανονικού μηχανισμού. Αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε είναι ποιο είναι το είδος πετονιών που χρειαζόμαστε και καλό είναι βέβαια να αντικαθιστούμε συχνά, να μάθουμε επίσης το δέσιμο καλών κόμπων, ώστε να μην έχουμε καμία δικαιολογία και να “κατηγορούμε” την πετονιά στην περίπτωση που χάσουμε ένα ψάρι μεγάλου μεγέθους. Όλη αυτή η συζήτηση με τον συγκεκριμένο κύριο ήταν η αφορμή για το παρόν άρθρο, στον οποίο θα αναφερθούμε στα είδη των πετονιών. Αρχίσουμε με το Monofilament, μόνο συνθετικό δίχτυ, αυτό που ακριβώς σημαίνει η λέξη, μια μοναδική στρώση από νάιλον. Σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος είναι γνωστό ως “νάιλον πετονιά ψαρέματος”.

Είδη Πετονιών

To Monofilament είναι ένα προϊόν μοναδικού συστατικού που παράγεται μετά από διαδικασία εξώθησης και είναι ένα πολυμερές, προϊόν επεξεργασίας ακατέργαστου πετρελαίου.

Το Monofilament Premium Grade υφίσταται περισσότερους ελέγχους ποιότητας, περισσότερα πρόσθετα και περισσότερη προσοχή στην τελική επεξεργασία από τις κανονικές πετονιές, όσον αφορά την αντοχή τους στο γδάρσιμο. Γι’ αυτό άλλωστε το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Το Co-Filament Line προσθέτει περισσότερη αντοχή στην πετονιά και διατηρεί την ευαισθησία και τη δύναμη της. Αυτός ο σχεδιασμός πετονιάς, χρησιμοποιεί ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό κάλυμμα από νάιλον, που ενισχύει της δυνατότητες της, να αντέχει στο “ντύσιμο” και το “σκίσιμο”.

Τα Fused Line είναι πολλές στρώσεις μικρών νημάτων από ίνες πολυαιθυλένιο gel spun συγχωνευμένα μαζί, ώστε να δημιουργούν ένα μοναδικό πλέγμα εξαιρετικά λεπτό, με περισσότερη δύναμη και αισθητικότητα, με καλή αντοχή στο γδάρσιμο, και εύκολη στο πέταγμα. Τα καλύτερα καρφώματα ψαριών διαπιστώθηκε ότι γίνονται με το Fused Line και με Spiderwire να βρίσκεται στην κορυφή.

Τα Braided Lines αποτελούνται από στρώσεις νάιλον υλικού, που δημιουργούν μια Multifilament πετονιά, ονόματι Dacron. Στην αρχή, πριν την ανακάλυψη του νάιλον, το Dacron ήταν η κύρια πετονιά του ψαρέματος, αυτό όμως αποδείχθηκε ανώτερο από την πλεξούδα Dacron που είχε ελάχιστη δύναμη στους κόμπους, μειωμένη δύναμη στο γδάρσιμο και πολύ λίγη ελαστικότητα. Ωστόσο, έφτασε ο καιρός που σχεδόν εξαφανίστηκε από την αγορά. Σήμερα, χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για το Backing (το πρώτο εσωτερικό στρώμα των μπομπίνων) στους μηχανισμούς του Fly Fishing. Η συνθετική ίνα που έχει προστεθεί είναι δέκα φορές δυνατότερη από το ατσάλι και έχει χρησιμοποιηθεί στις βιομηχανίες, σε αεροδιαστημικές και στρατιωτικές εφαρμογές. Πρόκειται για πολύ δυνατή και πολύ λεπτή πετονιά, λόγω της έλλειψης της σε ελαστικότητα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους κόμπους που ο ίδιος ο κατασκευαστής μας συμβουλεύει, εάν δε θέλουμε η πετονιά να ξετυλίγει. Ωστόσο, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και κόλες ταχείας πήξεως, για να μην συμβεί αυτό, όπως σε κάποιες Braided Lines που είναι επικαλυμμένες από ειδικά υλικά που τις κάνουν εξαιρετικά ολισθηρές, ενώ η κόλλα θα εξασφαλίζει την συγκράτηση του κόμπου.

Αόρατη ή Χρωματισμένη Πετονιά

Έτσι φτάσαμε στα Fluorocarbon. Είναι πετονιές από πολυμερή φθορίου χημικά συγκολλημένα Carbon. Τα πλεονεκτήματα αυτής της εξαιρετικής πετονιάς σε σχέση με τις άλλες είναι τα ακόλουθα: είναι πολύ κοντά στο διαθλαστικό δείκτη του νερού, άρα ουσιαστικά είναι αόρατη. Φυσικά, αυτό το στοιχείο είναι απαιτούμενο στα καθαρά νερά. Επιπλέον, έχω διαπιστώσει ότι οι ηλιακές υπεριώδεις ακτίνες δεν επηρεάζουν αυτή την πετονιά, άρα, αντέχει περισσότερο –επιτυγχάνουμε έτσι οικονομία στα χρήματα μας. Η πετονιά αυτή έχει επίσης ελάχιστη ελαστικότητα και το κάρφωμα των αγκιστριών είναι πιο αποτελεσματικό, δεν επιπλέει και κάνει τα δολώματα και τα τεχνητά να πέφτουν και να βυθίζονται γρηγορότερα. Δεν απορροφάει νερό όπως το monofilament, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο δυνατή.

Τα Χρώματα: Στο ψάρεμα της νύχτας, στα θολά νερά και στις έντονα “βαμμένες” από διαφορετικά είδη βλάστησης περιοχές, οι πετονιές στα χρώματα του καφέ θεωρούνται ως οι καταλληλότερες.

Το Moss Green είναι ένα χρώμα κιτρινοπράσινο μέτριο, που ταιριάζει τέλεια σε νερά περιοχών όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση “αγριόχορτου” κ.α.

Το Clear Blue Fluorescent είναι το φθορίζον γαλανό χρώμα. Είναι τέλειο στο σκοτάδι, όταν θέλουμε να το βλέπουμε όταν κυλάει, κατά τη διάρκεια της βολής, είτε πάνω από την επιφάνεια του νερού ή ακόμα όταν το μαζεύουμε. Κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι σχεδόν αόρατο.

Το High Visibility Gold είναι το χρώμα που μπορούμε να δούμε καλύτερα σε οποιεσδήποτε συνθήκες και θεωρείτε το καλύτερο για συρτή από σκάφος, όταν γίνεται με διαφορετικές πετονιές την ίδια στιγμή.

Το Low Visibility είναι η πετονιά που ταιριάζει με τα περισσότερα νερά. Είναι καταπληκτική στη χρήση σε περιοχές όπου το ψάρι είναι πολύ καχύποπτο.

Το Low Visibility Clear είναι η ιδανικότερη πετονιά για το ψάρεμα στα καθαρά νερά. Εκτός από τη θάλασσα, είναι πολύ καλή επίσης και σε λίμνες ή σε ποτάμια. Προσωπικά, αποφεύγω να αναφέρω τις πετονιές που χρησιμοποιώ, για το λόγο ότι δεν θέλω να κατευθύνω κανέναν προς την αγορά της μιας ή της άλλης κατασκευαστικής εταιρίας και γιατί δεν θέλω να πω εγώ αυτή που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Αν όμως εκμεταλλευτείτε τις πληροφορίες που σας δίνω, πιστεύω ότι θα μπορείτε και από μόνοι σας να επιλέξετε τις σωστές πετονιές. Επιπλέον, όταν πηγαίνετε να αγοράζετε πετονιές, είναι καλύτερα να επιλέξετε καταστήματα που διαθέτουν αρκετά μεγάλη γκάμα. Δυστυχώς, στην πετονιά δεν αναγράφεται ποτέ η ημερομηνία παραγωγής ή λήξης, ενώ είναι ένα υλικό που γερνάει γρήγορα, και οι ιδιότητες της αλλοιώνονται από τη ζέστη και το φώς. Για αυτό οι πετονιές πρέπει να είναι πάντα “φρέσκιες”.

Τεστ Πετονιάς

Πώς όμως τεστάρουν οι εταιρίες τις πετονιές? Όλες οι κατασκευαστικές εταιρίες ισχυρίζονται ότι οι πετονιές τους τεστάρονται από το IGFA (International Game Fishing Association/Διεθνής Σύνδεσμος για το Άθλημα Ψαρέματος), δεν υπάρχουν όμως εγγυήσεις για αυτό.

Για να δούμε όμως τη διαδικασία: Οι εταιρίες τεστάρουν τη δύναμη θραύσης (Breaking Strength) χρησιμοποιώντας μια ειδική μηχανή, που μετράει τη θραύση της πετονιάς. Για το τεστ ενός δείγματος πετονιάς, χρησιμοποιούν μηχανή μετρήσεως θραύσης (δυναμόμετρο). Δεν υπάρχουν ειδικοί κόμποι που να χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίζεται το όριο θραύσης του κόμπου της πετονιάς. Ενώνονται οι δυο άκρες στους τροχούς του δυναμόμετρου και ξεκινάει το τεστ. Ο μεγαλύτερος τροχός περιστρέφεται με μια σταθερή ταχύτητα, μέχρι που η πετονιά σπάει. Για να υπάρχει ένας μέσος όρος, το τελικό μέτρημα της πετονιάς επαναλαμβάνεται τουλάχιστον τρείς φορές και παρουσιάζεται στην οθόνη της μηχανής.

Περισσότερα Τεστ Στις Πετονιές
Έπειτα, υποτίθεται, ότι πρέπει να γίνει και τεστ για το γδάρσιμο. Για να υπάρχει μια αναλογία όσον αφορά το γδάρσιμο, ο κάθε μέσος όρος κύκλος της πετονιάς είναι διαιρούμενος με τη διάμετρο. Πιάνουμε τρείς πετονιές με 12 ίντσες μήκος, δένουμε το κάθε κομμάτι στον έναν από τους τρείς βραχίονες της μηχανής και στο τέλος κάθε κομματιού δένουμε ένα βάρος των 550 γραμμαρίων. Αυτό επιτρέπει το μεσαίο τομέα κάθε κομματιού της πετονιάς να ακουμπάει επάνω σε τρία ξεχωριστά τύμπανα από πολύ ψηλό γυαλόχαρτο, στους 45 βαθμούς. Όταν η μηχανή λειτουργεί, οι βραχίονες κινούνται πάνω κάτω (αυτό μετριέται ως ένας κύκλος) μέχρι που οι τρεις πετονιές σπάνε. Ο κάθε κύκλος είναι καταγραμμένος σε ένα ξεχωριστό σκεύος, επάνω στην ίδια πετονιά, που καταγράφει τον πλαταγισμό της. Είναι μια πολύ απλή εργασία, όμως πολύ ακριβής και αποτελεσματική. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με έναν από τους βραχίονες, οι πετονιές μετριούνται όλες ταυτοχρόνως. Η διάμετρος μετριέται στο χιλιοστό μιας ίντσας, με ένα μικρόμετρο, για να υπάρχει μια ομοιόμορφη διάμετρος σε όλο το μήκος της πετονιάς. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν άλλα τεστ, οι κατασκευαστικές εταιρίες όμως καταφεύγουν σε άγνωστες εταιρίες για να κάνουν τη δουλειά τους. Εάν, όμως, μένουμε πιστοί στις γνωστές εταιρίες, που ξέρουμε ότι η αξιοπιστία τους είναι δεδομένη, αποφεύγοντας ονόματα που δεν μας εγγυώνται τίποτα, θα δούμε ότι θα έχουμε πάντα καλά αποτελέσματα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.