BACK   ...the right site for fishing lovers
ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΩΝ "2"

Δείκτες από Νήμα: Yarn Indicators

Το νήμα είναι ένα από τα πιο δημοφιλής και πολύπλευρος υλικό χρησιμοποιημένο για τους δείκτες τσιμπήματος (strike indicators). Παρ' όλο που διεκδικεί ένα “ντύσιμο” για να το τοποθετήσουμε πάνω στη μάνα, αυτός θεωρείται το καλύτερο σύστημα για το ψάρεμα στα ρυάκια. Το μέγεθος αυτού του δείκτη τσιπήματος (ο αριθμός των νημάτων που χρησιμοποιείται) μπορεί να διαφέρει σύμφωνα με το είδος των νερών, με το μέγεθος της μύγας, και στο σύνολο του βάρους χρησιμοποιημένο που προσθέσαμε. Οι δείκτες φτιαγμένοι από νήμα, πέρα από ότι ακουμπάνε γλυκά πάνω στο νερό, πλέει πολύ καλά. Το καλύτερο νήμα για αυτό το είδος “πλωτός”, έχει το πλεκτάνη αρκετά ακατέργαστος και η κλωστή από “macramè” -εάν μπορούμε να βρούμε- αποτελείται να είναι το καταλληλότερο. Στα χαμηλά ρεύματα, θα προσπαθήσουμε να μείνουμε σε πολύ μικροί δείκτες, κρατώντας τους ορατούς και αρκετά πλωτά ώστε να κρατήσουν στην επιφάνεια η νύμφη τοποθετημένη στο tippet.

Fly Indicators

Παρ' όλο που είναι πολύ πιθανών το πιο παραδοσιακό στιλ δεικτών τσιμπημάτων, η χρήση μιας dry fly ως δείκτης, ακριβώς, έχει γίνει πολύ διάσημος στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.. Μια και η dry fly είναι άνετα ορατή και το πλεύσιμο λειτουργεί μια χαρά και σωστά, αυτός ο συνδυασμός μας φέρνει να έχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Αν και το ψάρι δεν πιάνει τη dry fly, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα που μπορεί να το φοβίσει. Αυτό, δίνει επίσης την ευκαιρία στο ψαράς να πιάνει ένα ψάρι πάνω στο ίδιο δείκτης. Πολύ πιθανών, οι ραφινάτες πέστροφες ενός ρυακιού τολμήσουν να φάνε το δείκτης (ακόμα και αυτοί τρελά φωσφορούχοι) με καταπληκτική ομαλότητα. Είναι αναπόφευκτος ότι, χρησιμοποιώντας μια dry fly ως δείκτης, θα μας φέρνει κάποια από αυτά τα ψάρια να είναι πιασμένα και όχι μόνο “καταραμένα”.

Λαδωμένες Κεντρικές Πετονιές (μάνα) και Ψάρεμα εκ πρώτης όψεως: Greased Leader and Sight Fishing

Ένα άλλο μικρό δείκτης που μπορεί να είναι σε κάποιες συνθήκες χρήσιμος, είναι το να “ντύνουμε” τη μάνα με ένα είδος “πλωτή αλοιφή” (μια παχιά κρέμα σιλικόνης δουλεύει καλύτερα) και να βλέπουμε την ίδια μάνα να αντιλαμβάνεται το strike. Ενώ αυτή η εξυπνάδα μηδενίζει τη μάζα ενός πρόσθετος δείκτης, προσφέρει όμως λιγότερη πλευστότητα, άρα, είναι πιο δύσκολο να γίνει ορατός, αν και είναι χρήσιμο για να παρουσιάσουμε μια νύμφη σκνίπα ή ένα πρότυπος χρυσαλλίδα σε πολύ χαμηλά ρεύματα ή σε σταθερά νερά, ειδικά με λίγο φως. Με αυτές τις “ελαφρές” συνθήκες, άλλους δείκτες μπορούν να είναι πιο δύσκολοι στην ορατή αντιμετώπιση τους, αλλά η λαδωμένη πετονιά φαίνεται όπως μια μαύρη πετονιά πάνω στην επιφάνεια του νερού. Όπως και να 'ναι, σε γρήγορα ρεύματα και αεράκι, αυτή την προσέγγιση δεν παρέχει αρκετό πλεύσιμο για να δουλέψουμε. Στης κατάλληλες συνθήκες, μια από τις πιο αποτελεσματικές (και σίγουρα από τις πιο ενδιαφέρων) τεχνικές ψαρέματος με τις νύμφες, είναι το να απομακρύνουμε τελείως ο δείκτης για να “ξεμπροστιάζουμε” τα τσιμπήματα εκ πρώτης όψεως με τις αντιδράσεις του ψαριού πάνω στη μύγα. Με την τεχνική ψαρέματος με λαδωμένη μάνα, η έλλειψη οποιαδήποτε μάζα πάνω στην ίδια, μας επιτρέπει πιο ακριβές πετάγματα και δημιουργεί λιγότερη ταραχή όταν παρουσιάζεται η μύγα. Σε αυτή τη τεχνική, υπάρχουν διαφορετικά κριτικά συστατικά. Ένα, είναι ότι το ψάρι πρέπει να είναι καλά ορατός, έτσι, ένα καλό φωτισμός είναι βασικός. Ο ψαράς, πρέπει να είναι ικανός ακόμα και να “φτιάξει” τη μύγα μόλις αυτή αγγίζει το νερό ώστε να είναι σίγουρος ότι παρουσιάζεται στην ίδια γραμμή του ρεύματος όπως το ψάρι. Είναι επίσης σημαντικό να υποθέτουμε την ταχύτητα βυθίσματος της μύγας, το πως αυτή έχει ανάγκη να την παρουσιάζουμε αρκετά μακριά εναντίων το ρεύμα, στο ψάρι, ώστε να πάρουμε το δόλωμα στο ίδιο του επίπεδο. Εάν διατηρούμε αυτά τα προσόντα, ο ψαράς, εκτελεί το πέταγμα και έπειτα παρακολουθεί τη μύγα στο νερό μέχρι όταν πλησιάζει το ψάρι. Σε αυτό το σημείο, τα μάτια του ψαράς συγκεντρώνονται πάνω στο ψάρι για να προσέχουν τις αντιδράσεις του. Εάν η μύγα βρίσκεται ακριβώς στη γραμμή της τροφής, το ψάρι, άλλο δεν έχει να κάνει από το να ανοίξει και να κλείσει το στόμα του, άλλες φορές, το ψάρι, κινείται νωθρά από τη μια στην άλλη πλευρά για να αναχαιτίζουν τη νύμφη, και ο ψαράς, μπορεί να καταλάβει από τις κινήσεις του κορμιού του όταν η μύγα πιάστηκε. Ακολουθεί και βλέπει το ψάρι να κάνει ένα απότομο στοπ μόλις αναχαιτίσει τη μύγα, την απορροφάει μέσα στο στόμα και συνεχίσει κανονικά. Οι γρήγορες αντιδράσεις, είναι βασικές -πολύ γρήγορα, το ψάρι, καταλαβαίνει ότι η μύγα που μόλις κατάπιε δεν είναι τροφή, άρα, θα προσπαθήσει να τη φτύσει από το στόμα. Ακόμη όταν η αντίδραση του ψαράς είναι αργή, μια μεγάλη βοήθεια θα την έχει χάρη στη χρήση πολύ αιχμηρών αγκιστριών -εάν βλέπουμε ότι το ψάρι κινείται δεξιά και αριστερά το κεφάλι του για να προσπαθήσει να ελευθερωθεί. Το ψάρεμα εκ πρώτης όψεως, απαιτεί καλή όραση, σωστές φωτεινές συνθήκες, και μια δόση καλή πρακτική.