BACK   ...the right site for fishing lovers
ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Κοιτάζοντας προσεκτικά μία παραλία, διαπιστώνουμε ότι αυτή δεν έχει ποτέ ευθύγραμμες μορφές, αλλά διαφορετικές που χωρίζουμε για μία καλύτερη κατανόηση, σε τομείς.

Τομέα Ευθύγραμμος: Είναι η παραλία που, για δεκάδες μέτρα και κάποιες φορές επίσης για εκατοντάδες στην ακρογιαλιά, έχει μορφή καθαρά ευθύς και όπου εξάλλου τα κύματα σκάνε ευθύγραμμος. Από ‘δω είναι εύκολο να γνωρίζουμε και να φτάνουμε να ρίξουμε τα δολώματα μας μέσα στους “ διαδρόμους ” ή, όταν είναι δυνατόν, στην “ τροφική ζώνη ”. Με την έλλειψη κυμάτων, φτάνει να ρίξουμε όσο γίνεται μακριά και, μαζεύοντας πολύ σιγά με τον μηχανισμό, όταν “ βλέπουμε ” ότι το μολύβι πλέων δεν “ χορεύει ” αλλά δυσκολεύεται να προχωρήσει γιατί βουλιάζει, σταματάμε. Αυτό είναι το σωστό σημείο για να περιμένουμε ότι τα θηράματα θα εμφανιστούν. Με αυτές ήρεμες συνθήκες τα καλύτερα παράμαλλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα μακριά όπως το Long Arm, Ciao Ciao, Σχεδία και Tandem ώστε να δώσουμε λίγη ζωντάνια στα δολώματα που αλλιώς θα έμεναν ακίνητα .

Μύτη Άμμου: Είναι το μικρό κομμάτι της παραλίας που μακραίνει προς την θάλασσα για κάποια μέτρα. Τα κύματα, από την ζώνη της μύτης προς τον πέλαγο, σκάνε πιο μακριά από την κοντινότερη περιοχή και αυτό για το ψάρεμά μας είναι απαραίτητο να το αποφύγουμε γιατί το αμμώδεις βυθός εδώ είναι πολύ σκληρός, άρα χωρίς ζωή. Τα καλύτερα σημεία για να ψαρέψουμε, στην περίπτωση αυτή, είναι ακριβώς αυτά στο πλάι του. Εδώ τα κύματα σκάβουν και δημιουργούν σύννεφα από άμμο που τραβάνε την προσοχή των ψαριών, ειδικά των μουρμούρων. Εξάλλου εδώ θα χρησιμοποιήσουμε τα μακρινά παράμαλλα επίσης με την ύπαρξη της ταραγμένη θάλασσα, αλλά μόνο γιατί τα κύματα γλιστράνε στις πλευρές της μύτης έχοντας μία κατεύθυνση “ μονόδρομου”, άρα δεν θα μπερδευτούν.

Τομέας Μεικτός: Είναι οι ζώνες των αμμώδεις βυθών όπου υπάρχουν σκορπισμένα βράχια ή πέτρες, είναι επίσης το σημείο που προτιμούν σχεδόν όλα τα είδη ψαριών είτε γιατί σε περίπτωσης ανάγκης (κίνδυνος) μπορούν εύκολα να βρουν καταφύγιο, είτε για την διαθεσιμότητα των τροφίμων καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, που περιλαμβάνει καβούρια, μύδια και οστρακοειδή, πέρα από τα “ συνηθισμένα ” σκουλήκια, βέβαια . Το ψάρεμα με ταραγμένη θάλασσα έστω και επικερδής, σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να το αποφεύγουμε, απλώς επειδή θα είναι πάρα που δύσκολο να καταφέρουμε να σώσουμε τα παράμαλλά μας με τα μολύβια και με τα πιθανά θηράματα πιασμένα, αφού τα ρεύματα που δημιουργούνται και σχηματίζονται από αυτόν τον τομέα μαζί με τα κύματα, πολύ πιθανότατα θα τα μπερδέψουν. Τέλος πάντων, εάν θέλουμε οπωσδήποτε να δοκιμάζουμε την τύχη μας, θα πρέπει να το κάνουμε με κοντά παράμαλλα όπως το Short, το Short Ανεστραμμένο και το Pater Noster.

Το Κανάλι: Είναι η ζώνη διέξοδος προς τα ανοικτά που δημιουργούν δύο παράλληλα ρεύματα. Άριστος τομέας για να κυνηγήσουμε τα θηράματά μας που τον διατρέχουν συνεχώς κατά το μήκος και κατά το φάρδος του αφού έχει μεγαλύτερο και μαλακότερο βυθός. Αναγνωρίζεται εύκολα και άμεσα, από την σχεδόν πλήρη απώλεια κυμάτων ή τουλάχιστον χαμηλότερη από αυτά στους κοντινούς τομείς. Εδώ το ψάρεμα πραγματοποιείται άνετα με όλα τα είδη παράμαλλων χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ εγώ προτείνω να τοποθετήσουμε πάντα ένα Pater Noster ή ένα Ciao Ciao ή ακόμα μία Σχεδία στο κέντρο του καναλιού που είναι επίσης το πιο βαθύ σημείο, ενώ στις δύο πλευρές του ιδίου, δύο μακρινά παράμαλλα όπως το Tandem και το Long Arm .

Διαδρόμους: Είναι οι τομείς που παράλληλα με την ακτή και, μεταξύ δύο κυμάτων, όπου σκάβονται και τοποθετούνται οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που η δράση του δεύτερου ρεύμα (της επιστροφής), φέρνει προς το πέλαγο. Είναι πανεύκολο να τα γνωρίζουμε, αποτελούν ένα τέλειο σημείο αναφοράς για όλους τους Surfcasters αφού δεν υπάρχει ψάρι που να μην τα συχνάζει. Σε αυτόν τον τομέα που είναι ίδιος με τον ευθύγραμμο, στην περίπτωση μίας θαλασσοταραχής, άρα με πολύ ρεύμα, προτείνω να χρησιμοποιούνται παράμαλλα πάντα πολύ κοντά, ειδικά γιατί πρόκειται να ψαρέψουμε μέσα από τα κύματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε τα πολλά μπερδέματα που σίγουρα θα έχουμε.

Εκβολή: Η παρουσία των κεφάλων, χελιών, καβουριών και γαρίδων του γλυκού νερού κάνουν αυτόν τον τομέα το αγαπημένο μέρος ειδικά από όλα τα είδη κυνηγόψαρα που, σε πολλές περιπτώσεις, τον ανεβαίνουν επίσης για πολλές εκατοντάδες μέτρων. Άρα, στην εκβολή μπορούμε άνετα να ψαρέψουμε με το ζωντανό μακριά όμως από τα σημεία της μέγιστης δύναμης του ρεύματος, ενώ πρέπει να προτιμήσουμε τις πλευρές ανοικτές σαν “Λ”. Ο τομέας τον εκβολών είναι να το αποφεύγουμε εντελώς όταν, λόγω της βροχής, φτάνουν μέχρι την θάλασσα αντικείμενα όλων των ειδών, πρώτα από όλα κλαδιά και κορμούς δένδρων και, αφού η έξοδος του νερού είναι επίσης πολύ δυνατή, δημιουργεί μεγάλη διαταραχή με “σκουπίδια” που θα εμποδίζει ένα ήσυχο ψάρεμα. Με την παρουσία των σωστών συνθηκών, στα σημεία που πριν λίγο αναφέραμε, το ψάρεμα με τα μακρινά παράμαλλα είναι να το προτιμήσουμε, ειδικά χρησιμοποιώντας το ζωντανό.

Ξέρες: Οι ξέρες ή αμμώδεις ύφαλους, αυτές που είναι αρκετά εκτεταμένες και μπορούμε να τις φτάσουμε με τις βολές μας, είναι πάντα παράδειγμα προς αποφυγήν (εκτός όταν η θάλασσα είναι ήρεμη), ειδικά οι πλευρές προς τον πέλαγο και την επιφάνεια τους, αντίθετα από όσον αφορά τις πλευρές προς την ακτή. Η “σκόνη” που σηκώνεται από την επιφάνεια της ξέρας και “ πέφτει ” προς εμάς είναι μία καλή ανάκληση για πολλά και διαφορετικά είδη ψαριών, άρα μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μακρινά παράμαλλα, χωρίς όμως να υποτιμήσουμε επίσης το Pater Noster και το Διπλό Short που δείχνουν αρκετά ελκυστικά.