BACK   ...the right site for fishing lovers
ΠΕΤΟΝΙΕΣ Η ΝΗΜΑ

Σήμερα να καταλαβαίνουμε αν συμφέρει καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε την πετονιά ή το νήμα δεν είναι καθόλου εύκολο επίσης γιατί κάθε εταιρία λέει τα δικά του, και αυτό άλλο δεν κάνει από το να μας μπερδεύει ακόμα περισσότερο στη απόφαση αν είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε το ένα αντί το άλλο, άρα το πρόβλημα υπάρχει και παραμένει. Ποιο είναι το καταλληλότερο για μας? Να μας μπερδεύει ακόμα περισσότερο υπάρχει, σαν να μην φτάνει, η διαφορετική γνώμη των ψαράδων, ο καθένας λέει τα δικά του. Εδώ, μία που έχω την ευκαιρία, θα εξηγήσω πολύ απλά τους μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιούνται ώστε να έχουμε μία μικρή ιδέα στο πως και το γιατί θα διαλέξουμε το ένα αντί το άλλο και αντίθετα. Διάλεξα να μιλήσουμε μόνο για την πετονιά και για το νήμα γιατί όλα τα υπόλοιπα (Dacron, Monel κτλ.) δεν είναι καλά για την χρήση τους στο Surfcasting.

Ξεκινάμε λοιπόν με την πετονιά: Το Nylon μπαίνει και επεξεργάζεται με ιδικά μηχανήματα που το λεπταίνουν φέρνοντας τον έπειτα στο τελικό αποτέλεσμα που πρόκειται να είναι η προκαθορισμένη διάμετρος που είναι επίσης το πράγμα που καθορίζει την θραύση. Είναι υποχρεωτικό να πούμε ότι καμία πετονιά έχει ένα γραμμικός διάμετρος ομοιογενής, αυτό εξαρτάται από διαφορετικές αιτίες, πρώτη την ποιότητα του Nylon που χρησιμοποιείται και την σοβαρότητα της κατασκευαστικής εταιρίας. Αυτή ασυνέχεια επιτρέπει αυτόματα ότι η θραύση μίας πετονιάς δεν είναι ποτέ ακριβής, άρα, επί το μήκος βέβαια, θα εναλλάσσεται συνεχώς μεταξύ “αυξημένη” στο σημείο που είναι ποιο χοντρό και “μειωμένη” στο σημείο ποιο λεπτό. Τα πράγματα άρχισαν και άλλαξαν προς το καλύτερο πριν καμία εικοσαετία, όταν λόγο τις συνεχές λανθασμένες πληροφορίες που αναφέρονταν στις κατασκευές (διάμετρος με λίμπρες και διάμετρος με κιλά) και τα προβλήματα με τις πετονιές συνέχυσαν όπως επίσης και τα παράπονα των ψαράδων όλων των τεχνών, αποφασίστηκε να συνδυάζουν το όνομα IGFA (International Game Fishing Association = Διεθνής Σύνδεσμος Αθλητισμός Ψαρέματος), ένα Παγκόσμιο γνωστό Σύνδεσμος που ιδρύθηκε για την διάδοση του σεβασμού και αθλητισμού τις αλιευτικές πηγές προσόδου (όχι μόνο, αλλά θα επανέλθουμε ποιο αναλυτικά σε άλλο άρθρο), κάτοχος ήδη από το 1939 μία επιβεβαιωμένη σοβαρότητα επίσης στο τομέα ελέγχου ποιότητας και της ειλικρινής πληροφόρηση από των διαφορετικών εταιριών προς τους καταναλωτές όλου του κόσμου, και σε αυτή την περίπτωση, τους ψαράδες.

Στη σημερινή κατάσταση πετύχαμε μία καλύτερη ασφάλεια σε ότι αφορά οι πετονιές που, πριν καιρό δεν είχαμε. Πετονιές με παράλογους διαμέτρους, άρα ποιο χοντρές ή ποιο λεπτές, θραύση που δεν ταιριάζει με την διάμετρος και κατώτερη ποιότητα, τώρα, χάρη στο σήμα της IGFA που αναφέρεται πάνω σε κάθε μοναδικό καρούλι, στην πραγματικότητα πλέων δεν υπάρχουν, ή τέλος πάντων μειώσανε την παρουσία τους στην αγορά. Προσελκύω την προσοχή σας ότι η διαδικασία που χρησιμοποιείται η IGFA για την υπολόγηση της θραύσης μίας πετονιάς, πιάνεται με την απόρριψη την της μεγαλύτερη και την μικρότερη μέτρηση από πέντε δοκιμές υπολογίζοντας το μέσο όρο των άλλων τριών μετρήσεων που έμειναν, ενώ EFSA (European Federation of Sea Anglers = Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ψαράδων), υπολογίζει το μέσο όρο στις δέκα δοκιμές.

Το Νήμα

Για ότι αφορά το νήμα, εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ ποιο εύκολα: Αυτό άλλο δεν είναι από το πλέξιμο, μέσο πολύ νοθευμένα μηχανήματα, από μία σειρά ανθεκτικές και πολύ λεπτές ίνες που, διασταυρωμένα μεταξύ τους μας φέρνουν αποτελέσματα ειλικρινά καταπληκτικά. Φυσικά, η διάμετρος υπολογίζεται με την πρόσθεση ή με την αφαίρεση ινών να διασταυρώνονται στην διάρκεια (βεβαίως) της μακρύς και πανάκριβη φάση του πλέξιμο με μηχανήματα απολύτως πολύ ειδικά.

Όλη αυτή την πορεία μας παίρνει να διαπιστώνουμε ότι:

  • Έχουμε ένα διάμετρος που αντιστοιχεί 100% στο αναφερόμενο της συσκευασίας
  • Μικρότερη διάμετρος σε σχέση με την αντίστοιχη της πετονιάς
  • Έλλειψη σχεδόν πλήρης της ελαστικότητα
  • Πολλαπλασιασμένη θραύση σε σχέση με την αντίστοιχη πετονιά
  • Περισσότερη ρευστότητα στο πέρασμα του μέσα τους οδηγούς είτε στην βολή είτε στο μάζεμα
  • Δεν χαλάει τους οδηγούς
  • Απολύτως έλλειψη αντίσταση στον αέρα
  • Άμεση και ευθύς επαφή με την λεία επίσης σε μακρινές αποστάσεις
  • Μακρύτερη ζωή
  • Περισσότερη αντοχή στον κόμπο

Από όλα αυτά (που δεν είναι όλα) βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα νήματα έστω που έχουν ένας κόστος αρκετά ακριβός, έχει και μας δίνει περισσότερες εγγυήσεις από οποιαδήποτε άλλη πετονιά, φυσικά όμως είναι σε εμάς να διαλέξουμε την ποιότητα των υλικών με τον οποίο θα “δουλέψουμε”, το σημαντικό είναι “τι” θα διαλέξουμε. Αυτό δεν διστάζει όμως από το γεγονός ότι το νήμα δεν είναι κατάλληλος για όλες τις απαιτήσεις μας στο Surfcasting. Είναι ιδιαίτερα πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε απολύτως να χρησιμοποιήσουμε το νήμα για την δημιουργία των παράμαλλων ειδικά όταν ψαρεύουμε σε περιοχές όπου ο βυθός είναι βραχώδης ή μεικτό και υπάρχουν πιθανότητες πολλά πιασίματα που θα βάλει τα εργαλεία μας σε κίνδυνος όταν τραβάμε δυνατά για να ελευθερώσουμε το αγκίστρι ή, στην καλύτερη τις υποθέσεις, να κόψουμε πολλά δεκάδες μέτρα νήματος από αυτό τυλιγμένος στη μπομπίνα. Άρα, η χρήση του νήματος στην δημιουργία των παράμαλλων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι στην περιοχή που ψαρεύουμε ο βυθός είναι αμμώδεις.

Η δική μου προσωπική συμβουλή είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο και αποκλειστικά για την γέμιση της μπομπίνας ενωμένος πάντα με Shock Leader από nylon όπως επίσης και τα παράμαλλα, ώστε στην περίπτωση ενός πιάσιμο, αυτό που θα σπάσει θα είναι ακριβώς ένα από αυτά τα δύο αφήνοντας το νήμα απείρακτος. Τέλος, πέρα από αυτό που είπαμε μέχρι τώρα, πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι, χάρη την ευκαιρία στην χρήση πολύ λεπτοί διάμετροι από αυτοί της πετονιάς, το νήμα έχει επίσης την δυνατότητα να κόβει τα κύματα (ειδικά όταν υπάρχει μία θαλασσοταραχή) με περισσότερη ευκολία, επομένως την ελάχιστη (ευτυχώς) κίνηση των εργαλείων μας. Εδώ θα δείτε ότι οι κινήσεις του καλαμιού μας θα είναι πολύ ποιο μειωμένα και το πιθανό τσίμπημα της λείας ορατή ποιο καθαρά και χωρίς αμφιβολίες.