BACK   ...the right site for fishing lovers
ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑΜΙ ΤΟΥ SURF

Έχουμε ήδη μιλήσει, σε γενικές γραμμές αλλά αρκετά εκτεταμένα, για το πώς θα διαλέξουμε ένα καλάμι που θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα από την ακτή. Ασφαλώς, η απαίτηση για ένα ειδικό καλάμι, στην περίπτωση που είμαστε αρχάριοι, δεν μπορεί να υφίσταται. Αν δεν γνωρίζουμε τις βασικές αρχές των διάφορων τύπων πετάγματος και εφόσον δε φτάνουμε τα 100–120 μέτρα, είναι άτοπο και... επιζήμιο να αναζητούμε εξειδικευμένο εξοπλισμό, που το πιθανότερο είναι ότι θα μας απογοητεύσει.

► Σκληρότητα καλαμιού: Σήμερα, σε γενικές γραμμές, τα μεσαία καλάμια (3,90 μέτρα περίπου) διαθέτουν μέτρια σκληρότητα και είναι κατασκευασμένα με τρόπο ώστε να διαθέτουν αρκετή ταχύτητα για να μας δίνουν μια καλή εκκίνηση και δύναμη με μολύβια των 150 γραμμαρίων, οπότε μπορούμε να φτάσουμε ακόμη και τα 125 μέτρα με αρκετή ευκολία και μικρότερη εφαρμογή δύναμης. Όταν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε εύκολα τα 100 μέτρα, μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να σκεφτεί και πιο δύσκολα καλάμια, όπως είναι τα σκληρά, που είναι γνωστά σαν καλάμια κατανομής ή RIP.

Αφού φτάσετε σε αυτό το σημείο, θα δείτε ότι σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνετε θα αναλύεται λεπτομερώς τα καλάμια και θα εξετάσετε πολύ προσεκτικά την αισθητική, το μήκος, τη δράση και το μέγιστο βάρος που σας επιτρέπει να πετάξετε κάθε καλάμι (casting weight). Προσοχή όμως! Σας θυμίζω ότι το χειρότερο καλάμι για έναν αρχάριο είναι εκείνο που έχει πολύ σκληρή λαβή και μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για τους αγώνες long casting.

Το πιο σημαντικό πράγμα, λοιπόν, είναι να διαλέξουμε ένα καλάμι που να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα. Πρέπει, δηλαδή, να έχουμε ένα καλάμι που να μπορούμε να το πιέζουμε όσο χρειάζεται, αλλιώς τα καψίματα στα δάχτυλα, τα σπασίματα και τα μπερδέματα της πετονιάς και τόσα άλλα αρνητικά πράγματα θα συμβαίνουν συνεχώς με καταστροφικά αποτελέσματα.

► Το ύψος της βάση του μηχανισμού: Όσον αφορά το ύψος της βάσης του μηχανισμού, αυτή πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση 70–80 εκατοστών από την άκρη της λαβής. Αν το καλοσκεφτούμε, αυτή είναι η απόσταση ανάμεσα στη δεξιά μας μασχάλη και το δεξί χέρι, με το οποίο κρατάμε το μηχανισμό. Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται όσοι χρησιμοποιούν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα coasters, που είναι δαχτυλίδια από πλαστικό, μέταλλο ή Teflon τα οποία βιδώνονται στο σώμα του καλαμιού για να κρατούν το μηχανισμό σταθερό. Αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με τους περιστροφικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε μπορούμε να τους τοποθετήσουμε στις εξής δύο θέσεις: Σε απόσταση 20 περίπου εκατοστών από τη βάση της λαβής (south cast) ή, όπως είπαμε πριν, στα 70–80 εκατοστά (high cast). Προσωπικά δεν προτείνω τη θέση south cast , για δύο απλούς λόγους:

Ο περιστροφικός μηχανισμός κρατιέται με το αριστερό χέρι.

Το δεξί μπορεί να πιάνει το σώμα του καλαμιού πιο σταθερά και να εφαρμόζει πάνω του μεγαλύτερη δύναμη, αλλά επειδή ο καρπός του ίδιου του χεριού δεν πρέπει να είναι στη διαδρομή της πετονιάς κατά τη διάρκεια του πετάγματος υποχρεωτικά βρίσκεται σε μια παράξενη γωνία.

Το γεγονός αυτό δεν μπορώ να πω αν είναι καλό ή κακό, εφόσον βέβαια όλο το πέταγμα εξελίσσεται ομαλά, χωρίς να μπερδέψουμε την πετονιά, να τη σπάσουμε ή να κάνουμε άλλα λάθη στο πέταγμα, οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, το πράγμα είναι για ευνόητους λόγους και επικίνδυνο. Αρκεί ένα από αυτά τα λάθη για να γδάρουμε όλο τον πήχη μας. Για αυτό σας συμβουλεύω ένθερμα να τοποθετείτε τον περιστροφικό μηχανισμό ψηλά σε θέση high cast. Ένα καλό πέταγμα με ένα RIP απαιτεί τη μισή δύναμη στη λαβή του καλαμιού απ’o, τι ένα μαλακό και πολύ ευλύγιστο παραβολικό, το οποίο, αν και είναι πολύ εύχρηστο, καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια, η οποία απορροφάται από την ίδια τη δομή του και κατά συνέπεια μας κάνει να χάνουμε μέτρα.

► Δοκιμάζουμε πριν αγοράζουμε: Είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάζουμε ένα καλάμι πριν το αγοράσουμε. Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε ότι ένα δεδομένο καλάμι είναι κατάλληλο για τις ανάγκες μας; Είναι απλό: Αρκεί να πιάσουμε τη λαβή του καλαμιού και να την ακουμπήσουμε κατά γης. Με το δεξί χέρι θα την κρατήσουμε σταθερά στο επάνω μέρος της, ενώ με το αριστερό θα κάνουμε το ίδιο στο μέσο περίπου του ύψους της. Κρατώντας το καλάμι λοξό θα σπρώξουμε με το αριστερό χέρι προς τα κάτω, ενώ με το δεξί θα τραβήξουμε προς τα πάνω.
Θα δούμε ότι το καλάμι είτε θα λυγίσει για μερικά εκατοστά είτε θα παραμείνει τελείως ευθύγραμμο.

Στην πρώτη περίπτωση μπορούμε πολύ καλά να καταλάβουμε ότι το καλάμι έχει κάποια ελαστικότητα, οπότε είναι πιο εύχρηστο και θα μπορούσε να είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, αφού δεν παρουσιάζει καμία κάμψη, σημαίνει ότι είναι πολύ σκληρό και επομένως είναι κατάλληλο κυρίως για αγώνες long casting, οπότε μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά τεχνικό εργαλείο που μόνο λίγοι ψαράδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Στο ψάρεμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια καλάμια, που αποκαλούνται “μεικτά”, αλλά μόνο από ψαράδες που έχουν φτάσει ήδη σε αρκετά υψηλά επίπεδα και οι οποίοι γνωρίζουν και κατέχουν απόλυτα τις διάφορες τεχνικές του πετάγματος.

► Επιλογή κορυφής: Περνώντας την αντίθετη άκρη του καλαμιού βρίσκουμε την κορυφή. Μια εύκαμπτη κορυφή δίνει στο καλάμι την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για πολλά είδη ψαριών, ελαχιστοποιεί πολλά λάθη και είναι πιο “γλυκιά” στο πέταγμα, αφού ακόμη και στο “Pendulum” είναι προτιμότερο να διαθέτουμε μια τέτοια κορυφή.
Αντίθετα με το σώμα του καλαμιού, δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο τεστ για την ευλυγισία της κορυφής, οπότε η επιλογή εξαρτάται μόνο από τις προτιμήσεις μας, που είναι ασφαλώς αυστηρά προσωπικές. Όπως και να ‘χει πάντως, οι αρχάριοι πρέπει να αποφύγουν τις εξαιρετικά σκληρές κορυφές, που είναι ευνόητο ότι θα τους κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολή. Κάθε καλάμι που περνάει με επιτυχία αυτές τις δοκιμές θα ανταποκριθεί ακριβώς σε αυτό που θα θέλαμε και θα δουλέψει πολύ καλά, ιδιαίτερα μάλιστα με το ground cast.

► Οι οδηγοί: Όσον αφορά τους οδηγούς του καλαμιού, δεν έχουμε και πολλά να πράγματα πούμε. Δε χρειάζεται να πολυεξετάσουμε τις λεπτομέρειες, αλλά προσέχουμε να διαλέξουμε ένα καλάμι με οδηγούς για σταθερό ή για περιστροφικό μηχανισμό. Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι αυτοί οι οδηγοί δεν είναι όμοιοι μεταξύ τους.

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος