BACK   ...the right site for fishing lovers

ΠΟΤΑΜΟΣΑΛΙΑΡΑ - Salaria Fluviatilis

Cagnetta "it" - Blennie Fluviatile "fr" - Freshwater Blenny "en" - Blenio de Rio "es"

Blennius fluviatilis, κοινώς γνωστή ως Ποταμοσαλιάρα, είναι ένα ψάρι του γλυκού νερού που ανήκει στην οικογένεια των Blenniidae.

Διανομή και Habitat

Είναι ένα είδος με Μεσογειακή απλότητα. Στην Ιταλία είναι πιθανών το μοναδικό είδος blennide του γλυκού νερού και βρίσκεται σε όλους τους Νομούς αν και η παρουσία του διαπιστόνεται μόνο στην Δυτική πλευρά, στην Βόρεια Ιταλία και στα δυο μεγάλα νησιά, Σαρδινία και Σικελία. Προτιμά καθαρό νερό, φρέσκο και καλά οξυγονωμένο με αμμώδεις βυθούς γεμάτο βράχους και χαράδρες αλλά μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε λασπώδη και πλούσια τομείς με φυτά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι υπάρχουν πολλές κρυψώνες και ρωγμές στους βράχους, που παρέχουν καταφύγιο για τα ψάρια. Ζει ακόμα σε σταθερά νερά ή με ρεύματα αλλά με την προϋπόθεση να είναι πλούσια σε οξυγόνο. Μπορεί να ζει σε ασθενώς υφάλμυρα νερά.

Περιγραφή

Έχει επίμηκες σώμα και χωρίς λέπια, έχει ένα πολύ ιδιαίτερο κεφάλι με μεγάλα μάτια που προεξέχουν, πολύ κοντά στο άνω προφίλ, επίσης υπάρχουν δύο αγκάθια στο κεφάλι και ένα ζευγάρι μικρά πλοκάμια. Κανονικά, έχει ένα πρασινωπό-καφέ χρώμα με ρίγες πιο σκούρα και κίτρινη κοιλιά. Στο κεφάλι του ενήλικα αρσενικό έχει ένα εξόγκωμα που επιτρέπει την εύκολη αναγνώριση του (όπως και στην Salaria pavo). Η κοινή ονομασία είναι πιθανόν να οφείλεται στην παρουσία, στο στόμα αυτού του ψαριού, των δοντιών, όπως κυνόδοντες. Η έκφραση του προσώπου της ποταμοσαλιάρα είναι ασυνήθιστα ζωντανή και περίεργη, με μεγάλο άγρυπνο βλέμμα που παρακολουθούν τι συμβαίνει γύρω της, το στόμα της είναι μικρό, αλλά περιβάλλεται από μεγάλα σαρκώδη χείλη. Πάνω από τα μάτια δυο ξεφτισμένα πλοκάμια μοιάζουν με δύο ψεύτικες κεραίες. Τα θωρακικά πτερύγια χρησιμοποιούνται σαν άκρα.
Τα μεγέθη δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 10 cm, σε κάποιες περιοχές το μέσο μέγεθος των ατόμων μπορεί να είναι τόσο λίγα όπως 5 cm.

Βιολογία

Έχει νυχτερινές συνήθειες και αποφεύγει το φως του ήλιου. Οι νέοι έχουν κοινωνικές συνήθειες ενώ οι ενήλικες είναι μοναχικοί, καθιστικοί και αγαπούν να είναι στην τρύπα τους, δείχνουν επιθετικοί ενάντια σε όποιον πλυσιάζει πάρα πολύ κοντά. Και τα δύο, είτε αρσενικά και θηλυκά, είναι εδαφική.

Τροφή

Αποκλειστικά σαρκοφάγο τρώει κάθε ζωάκι του κατάλληλου μεγέθους.

Αναπαραγωγή

Γίνεται την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Το αρσενικό παίρνει το θηλυκό στο κρησφύγετο, στο έδαφός του, όπου γόνιμοποιεί τα αυγά της (αρκετές εκατοντάδες) και τους κάνει φρουρά μέχρι την επώαση. Τα αυγά είναι αυτοκόλλητα. Σε ένα κρησφύγετο μπορούν να υπάρχουν εναποθέσεις από περισσότερα θηλυκά που γονιμοποιούνται από τον ίδιο άνδρα.

Ψάρεμα

Μόνο σπάνια παίρνει το δόλωμα από τα άγκιστρα και δεν έχει καμία οικονομική αξία.

Σε Ενυδρείο

μπορεί να ανατραφεί και να αναπαράγονται με επιτυχία στο ενυδρείο, αλλά πρέπει να ανατραφεί με μια ομάδα καμιά δεκαρία ατώμων μέσα ένα ενυδρείο 100 λιτρών τουλάχιστον. Απαραίτητο είναι το δροσερό και καθαρό νερό.

Σχέσεις Με Άλλα Είδη

Η ποταμοσαλιάρα πιθανότατα προέρχεται από την σαλιάρα παγώνι. Μια που αυτό το τελευταίο είδος είναι το μοναδικό Μεσογειακό Blenniidae ικανό να ζει επίσης στο νερό του οποίου η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι περίπου 0,5%, πιστεύεται ότι αυτό είναι το είδος από το οποίο εξελίχθηκε η Salaria fluviatilis, όπως αποδεικνύεται από την ομοιότητα μεταξύ των δύο

Κατάσταση Διατήρησης

Αυτο το ψάρι απειλίται, εκτός από την αλιεία και από την σύλλιψη του και την πόληση για τα ενυδρεία, επίσης απο τη ρύπανση των γλυκών νερών, λόγω των βιομηχανιών και την υπέρμετρη ανοικοδόμηση τις όχθες του ποταμού.

Συναφών Ειδών

Salaria economidisi είναι ένα είδος πολύ παρόμοια, ενδημικά στη λίμνη Τριχωνίδα, στην Δυτική Ελλάδα. Διαφέρει από τα S. fluviatilis για την παρουσία κάποιες γραμμές μαύρων βουλών στα μάγουλα, και άλλους χαρακτήρες. Είναι ένα είδος που απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση, που καταγράφεται από την Κόκκινη Λίστα της IUCN.