BACK   ...the right site for fishing lovers
 
SURFCASTING: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
 
 

 

Το γνήσιο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε Ελληνικό περιοδικό ψαρέματος

 

 

Τα κυρίως εργαλεία του ψαρέματος συνοδεύονται από δευτερεύοντα εργαλεία, τα οποία, ενώ φαινομενικά δείχνουν ασήμαντα, στην πράξη αποδεικνύονται απολύτως απαραίτητα και χρήσιμα. Ο surfcaster είναι εφοδιασμένος και εξοπλισμένος με εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Βάσεις καλαμιών: Πρόκειται για μια κατασκευή που κρατάει με ασφάλεια το καλάμι κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, ενώ εμείς αναμένουμε. Φυσικά πρέπει να τοποθετείται αρκετά βαθιά στο έδαφος, κυρίως αμμώδες, κάποιες φορές όμως και πολύ σκληρό, λόγο των βότσαλων ή των φυκιών και των σκληρών στρωμάτων. Η λύση σε ανάλογες περιπτώσεις είναι αναμφίβολα μια μυτερή άκρη. Το αλουμίνιο τύπου γωνία “Λ” είναι ελαφρύ, εύκολο κατά τη μεταφορά, ενώ δεν βρίσκει μεγάλα προβλήματα στο κάρφωμα του στα βότσαλα και στα φύκια. Το μήκος είναι περίπου 120 εκ. τον οποίο τα τελευταία 40, από την κατώτερη άκρη προς τα πάνω, το ποτήρι που θα τοποθετηθεί το στειλιάρι του καλαμιού, ενώ στα 80 εκ. της ανώτερης άκρης, ο γάντζος “” ακουμπάει το ίδιο στειλιάρι. Αυτό επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση του καλαμιού, κάθε φορά που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά και την σταθερότητά του. Ένας δυνατός πλαϊνός άνεμος ή μια μεγάλη ποσότητα από φύκια επάνω στην πετονιά δεν μπορούν να μετακινήσουν το καλάμι από τη θέση του. Βέβαια, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά διαρκώς να ελέγχουμε τα καλάμια μας καθ’ όλη τη διάρκεια το ψαρέματος. Στις χειμερινές και τις ολονύχτιες εξορμήσεις, όμως, είναι αναγκαία λίγη ξεκούραση και για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη αρνητική ασφάλεια στα καλάμια. Έτσι ο γάντζος “” θα αντικατασταθεί με έναν γάντζο “Ω”, που σε πολλές περιπτώσεις θα γίνει ένα πολύ γερό και σταθερό χέρι στο κράτημα του κάτω μέρους (στειλιάρι του καλαμιού μας), αποφεύγοντας έτσι πιθανή ανατροπή. Η αλουμινένια ή μπρούντζινη γωνία του ενάμισι χιλιοστού πάχους, παρόλο που είναι αρκετά βαριά, αποτελεί την καλύτερη ασφάλιση, για να αποφεύγουμε το λύγισμα της ίδιας σε περίπτωση δυνατών τραβηγμάτων από ισχυρά κεφάλια ψαριών ή βαρών που δημιουργούν μεγάλες μάζες φυκιών τα οποία δυνατά ρεύματα ρίχνουν επάνω στην πετονιά μας σε όλο το μήκος της.

Βάση δολωμάτων: Η βάση δολωμάτων είναι ένα μικρό τραπέζι όπου τοποθετούνται τα δολώματα μας, κοντά στα καλάμια, ώστε να αποφεύγουμε τα κουραστικά “πήγαινε - έλα” από το μακρινό σημείο στο οποίο αφήσαμε τα υπόλοιπα εργαλεία. Αποτελείται από ένα μεταλλικό κοντάρι μήκους 120 εκ., που στη μια άκρη (την ανώτερη) θα τοποθετηθεί βιδώνοντας τη μια ορθογώνια βάση 20 εκ. πλάτους επί 25 εκ. μήκους, με πλευρές ύψους 1½ εκ. Χάρη στην εύκολη μετακίνησή της (είπαμε ότι το πιάτο βιδώνεται στο κοντάρι), η βάση δολωμάτων έχει μικρό όγκο, δεν πιάνει πολύ χώρο, είτε το πιάτο είτε το κοντάρι μπορούν άνετα να τοποθετηθούν μαζί τα καλάμια και τις βάσεις τους μέσα στην θήκη τους. Στην παραλία, αυτό το πολύτιμο εργαλείο το τοποθετούμε πάντα δίπλα το μεσαίο καλάμι ή μπορούμε ακόμα να το μεταφέρουμε καρφώνοντας το κάθε φορά που πάμε να δουλέψουμε και στα υπόλοιπα καλάμια. Επιπλέον μπορούμε να ακουμπήσουμε σε αυτό την πετσέτα με την οποία θα καθαρίσουμε τα χέρια μας μετά την χρήση των δολωμάτων, το μαχαίρι για το φιλετάρισμα, τη βελόνα για τα σκουλήκια, τα δυο ή τρία παράμαλλα που θα έχουμε πάντα έτοιμα για να αποφεύγουμε τα τρεξίματα της τελευταίας στιγμής, το ψαλίδι και λίγα μικρά αναλώσιμα, όπως ένα φακελάκι αγκίστρια, δυο-τρεις στριφταροπαραμάνες και ένα καρούλι πετονιάς, για να φτιάξουμε άλλα παράμαλλα όταν αυτά μπλέκονται και αχρηστεύονται λόγο των ρευμάτων ή ακόμα και των ψαριών. Όλα αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, μας απαλλάσσουν από τα κουραστικά γονατίσματα, ειδικά όταν φοράμε βαρά και ογκώδη ρούχα και είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε τα μάτια μας συνεχώς στραμμένα πάνω στα καλάμια.

Εργαλειοθήκη: Στην αγορά υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη εργαλειοθηκών, όμως δεν είναι εύκολο να επιλέξουμε την κατάλληλη για τις ανάγκες μας. Είναι απαραίτητο η εργαλειοθήκη μας να έχει αρκετά και διαφορετικά χωρίσματα, τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με το μέγεθος των αντικείμενων που θα τοποθετήσουμε. Φυσικά, είναι αναγκαίο και ένα μεγαλύτερος χώρος για τη φύλαξη καρουλιών διαφορετικών διαμέτρων πετονιών, για την πένσα και για τις καρτέλες που έχουμε τυλίξει τα διαφορετικά παράμαλλα. Όλοι έχουμε δει πολλές φορές και ωραίες εργαλειοθήκες, όχι όμως χρηστικές. Σε αυτή τη περίπτωση, η μόνη λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες και μαλακές τσάντες, που να έχουν και υπόστρωμα και τσέπες. Επίσης θα φυλάξουμε όλα τα μικροπράγματα μέσα σε πρακτικά πλαστικά κουτιά, τα οποία μας επιτρέπουν να δουλέψουμε όρθιοι και όχι σκυμμένοι επάνω από τη βαλίτσα, ενώ ακόμη μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα ρούχα, φακό και φαγητό. Προσωπικά, πριν αρκετά χρόνια, στην Ιταλία, βρήκα μια πολύ καλή και εξυπηρετική βαλίτσα από την αμερικάνικη Flambeau, από ειδικό πλαστικό, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τους απαιτητικούς ψαράδες. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον ψαράδες που λένε: “ας πάρω παραπάνω πράγματα, γιατί δεν ξέρουμε ποτέ τι θα συμβεί”, οι οποίοι μεταφέρουν ένα σωρό διαφορετικά αντικείμενα. Σήμερα ο ψαράς έχει “καθαρές” ιδέες και η βαλίτσα του δεν αποτελεί ένα κινητό εργαστήριο.

Γάντζος: Οι surfcasters πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους γάντζους, πάντα και παντού. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται λίγες φορές, όταν όμως έρχεται η ώρα της χρήσης του δεν μας αφήνει ποτέ στην μέση, κάνει τέλεια δουλειά. Ο γάντζος είναι χρήσιμος όταν πρέπει να καρφώσουμε ψάρια πάνω από κιλό, μόλις λίγα μέτρα από μας, ακριβώς μέσα στα κύματα που σκάνε με θόρυβο πάνω στη ακρογιαλιά και επιστρέφουν με δύναμη στο πέλαγος. Τη στιγμή που το ψάρι καταλαβαίνει ότι είναι η ώρα που πρέπει να προσπαθήσει, για τελευταία φορά, να βάλει όλες οι δυνάμεις που του απέμειναν για να φύγει, ακριβώς τότε ο γάντζος κάνει την εμφάνισή του, επιλέγοντας να τραβήξουμε το θύμα μας μαζί με ένα ερχόμενο κύμα. Πριν το ψάρι ξεκινήσει την επιστροφή του, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γρήγοροι και ακριβείς να το καρφώσουμε με την πρώτη προσπάθεια. Η εξωτερική γωνία των βάσεων των καλαμιών είναι κατάλληλη θέση για να τοποθετήσουμε το γάντζο μας, ώστε και η εύρεσή του αλλά και η μεταφορά του να είναι άμεση και εύκολη. Βιδώνουμε ή κολλάμε δυο μικρά μεταλλικά “ωμέγα”, που θα ταιριάζουν με τη διάμετρο του γάντζου, ώστε να το κρατήσουν σταθερό, το ένα στα δέκα εκατοστά περίπου από την ανώτερη άκρη της γωνίας και το άλλο στα σαράντα εκ. ποιο χαμηλά από αυτό. Φυσικά θα έχουμε προσέξει ήδη ότι όλα τα καταστήματα ειδών αλιείας πωλούν διαφορετικά είδη γάντζων από ατσάλι και σε προσιτές τιμές.

Καρέκλα: Βολικό αλλά όχι απαραίτητο εργαλείο για πολλούς, μεταξύ των οποίων και για τον γράφοντα. Ούτως ή άλλως, οι αληθινοί surfcasters, με ταραγμένη θάλασσα, κρύο, αέρα κτλ., δεν έχουν χρόνο ούτε για να βλέπουν την αγαπημένη καρέκλα τους. Αναμφίβολα, καθημένοι στην καρέκλα σκεφτόμαστε καλύτερα. Αν μάλιστα τοποθετήσουμε την καρέκλα στο πλάι, έχουμε καλύτερη ορατότητα από τα καλάμια μας, που θα φαίνονται το ένα δίπλα από τα άλλο και όχι από πίσω, με το κεφάλι να τα ακολουθεί ασταμάτητα δεξιά και αριστερά, σαν να παρακολουθούμε αγώνα τένις της Davis Cup. Επιπλέον από πλάι θα βλέπουμε καλύτερα ακόμα και τα μικρά τσιμπήματα, πέρα από τα μεγάλα που θα μας κάνουν να τιναχτούμε από την θέση μας, σαν να έχει η καρέκλα μας μια σούστα που ξαφνικά ελευθερώνει τη δύναμή της και μας κάνει να τρέχουμε σαν τρελοί. Επίσης εκείνοι που προτιμούν την καρέκλα μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους με άνεση, όπως να φτιάξουν παράμαλλα κτλ. Καλό είναι όμως να έχει και μια θήκη για τον καφέ ή το νερό μας και να είναι αναπαυτική, από μαλακό ύφασμα, για χαλαρωτικό και ανανεωτικό ύπνο σε ολονύχτιες εξορμήσεις.

Η ομπρέλα: Πρόκειται για ένα εργαλείο που, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι πολύ χρήσιμο και σε διαφορετικές περιπτώσεις μάλιστα. Όταν φυσάει μόνο, αρκεί να τοποθετήσουμε την ομπρέλα μας (μεγάλη αρκετά) από την πλευρά του ανέμου, ακουμπισμένη επάνω στην αμμουδιά, ώστε να κόβει την πορεία του και να μην γεμίζει το βαλιτσάκι με τα εργαλεία μας με την άμμο που σηκώνει. Ιδιαίτερα για τους μηχανισμούς, η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η άμμος είναι πολύ μεγάλη, αφού διεισδύει στο εσωτερικό τους και τους καταστρέφει. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, καλό είναι εξωτερικά να βρέξουμε συχνά τα μηχανάκια με λίγο νερό (πόσιμο ή θαλασσινό), ώστε η άμμος που σηκώνει ο αέρας να κολλάει πάνω στο μηχανισμό και να μην φτάνει στο εσωτερικό. Όσον αφορά τη βροχή, ενώ δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα για τους μηχανισμούς, δεν είναι έτσι για το βαλιτσάκι μας. Φτάνουν μόνο λίγες σταγόνες βροχή, ακόμα και λίγη υγρασία, και μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες θα αναγκαστούμε να πετάξουμε πολλά πράγματα, όπως αγκίστρια, στριφτάρια, βελόνα δολώματος κτλ. Προσωπικά, σε καταιγίδες και σε δυνατούς ανέμους, χρησιμοποιώ ένα κομμάτι πλαστικό 4x4 μέτρα. Το απλώνουμε επάνω σε όλα τα εργαλεία μας, εκεί που τα έχουμε όλα συγκεντρωμένα και σκεπάζουμε τις άκρες των τριών πλευρών του με μπόλικο άμμο και πέτρες, για περισσότερη σιγουριά και σταθερότητα. Τώρα φανταστείτε με τι άνεση θα δουλεύετε κάτω από μια “χειροποίητη σκηνή”.

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος