BACK   ...the right site for fishing lovers
SURFCASTING: ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

Στην χώρα μας, είναι μόνο λίγα χρόνια που αυτή η λέξη έκανε την εμφάνισή της στις συζητήσεις χιλιάδων ανθρώπων μεγάλης και μικρής ηλικίας που συχνάζουν στις παραλίες με τα καλάμια τους. Ακόμα σήμερα όμως, μεταξύ των ανθρώπων αυτών, είναι πολύ διάχυτη η πεποίθηση ότι το πατωτό ψάρεμα με καλάμια (Surf Fishing) είναι το ίδιο ακριβώς με το Surf Casting. Εκ μέρος μου, μου φάνηκε σωστό και υποχρεωτικό με αυτή την ευκαιρία, να προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα ώστε όλοι να μπορούν τελικά να καταλάβουν πως οι διαφορές, ότι και να πούμε, υπάρχουν. Το Surf Casting, είναι ένα άθλημα ψαρέματος που εκμεταλλεύεται τις κινήσεις του θαλασσινού βυθού που δημιουργούν οι θαλασσοταραχές. Στην πρακτική συμβαίνει ότι τα κύματα που δημιουργεί ο άνεμος, ανακατεύοντας τον αμμώδεις βυθό, ξεθάβουν μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμών, όπως μαλάκια, σκωληκοειδή, οστρακοειδή κτλ. που τα ρεύματα μεταφέρουν και τοποθετούν σε σημεία καλά οροθετημένα και ευδιάκριτα όπως οι “διάδρομοι”, τα “κανάλια”, η “τροφική ζώνη” και άλλα.. Αυτή η τελευταία, στην πραγματικότητα, βρίσκεται εκεί που γεννιέται, ερχόμενο από το πέλαγο, το πρώτο κύμα, όπου επίσης το “δεύτερο ρεύμα”, εκείνο του ανάρρους (η ροή του νερού προς το πέλαγο), χάνοντας δύναμη, μαζεύει και τοποθετεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση ανόργανων υπολειμμάτων (άμμος) και οργανικών (μικροοργανισμούς, σκωληκοειδή, οστρακοειδή).

Είναι ακριβώς η κατάσταση που πραγματοποιείται σε αυτά τα σημεία που προσελκύει (δημιουργώντας μία ακαταμάχητη ανάκληση) ένα μεγάλο αριθμός ψαριών που ανήκουν στην οικογένεια των εκσκαπτικών, και συνεπώς των πιο επικίνδυνων (για αυτών, βέβαια) αρπακτικών. Δυστυχώς, το μέγεθος των αρπακτικών μας δεν είναι απολύτως συγκρίσιμος με τους συγγενής τους των Ωκεανών, αλλά μας εξασφαλίζουν στιγμές αναμφίβολα επίσης γεμάτες ικανοποίηση συνοδευόμενες από δυνατές δόσεις αδρεναλίνης, εξάλλου, πράγματι είναι από αυτά τα καταπληκτικά αισθήματα που το Surfcasting θεωρείται από όλους η “μεγαλύτερη έκφραση αθλήματος των ερασιτεχνικών ψαρεμάτων”. Αυτή η τέχνη χωρίζεται σε δύο αδιάκριτους τομείς, το Μεσαίο Surfcasting που ευθύνεται για την σύλληψη των εκσκαπτικών, και το Βαρύ Surfcasting που ευθύνεται για την σύλληψη των αρπακτικών. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κύριος σκοπός είναι και παραμένει η ανάγκη να φτάσουμε να τοποθετήσουμε τα δολώματα σε εκείνα τα σημεία πλούσια από τροφή όπως αναφέραμε πριν από λίγο, που θα μπορούσαν όμως να βρίσκονται επίσης σε απόσταση διαφορετικών εκατοντάδων μέτρων. Ευτυχώς για μας αυτές οι καταστάσεις δεν είναι συχνές και, εξάλλου δεν υπάρχει ούτε μία αθλητική τέχνη που θα μπορούσε να μας επιτρέπει πετάγματα τόσο μακρινά . Μόνο με κατάλληλα εργαλεία, μία καλή προπόνηση και δολώματα όχι πολύ ογκώδης, θα είναι αρκετά εύκολη η επίτευξη και το ξεπέρασμα των εκατόν (100) μέτρων. Εάν η προπόνησή μας είναι προχωρημένη και βρίσκεται σε καλό επίπεδο, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι πλέον ένα όνειρο να πετύχουμε το όριο των εκατόν πενήντα (150) μέτρων και πάνω. Φυσικά, καταλαβαίνετε καλά ότι για να φτάσουμε στο σημείο να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι καθόλου αρκετό να έχομε στην κατοχή μας καλά εργαλεία στα οποία μπορούμε χωρίς φόβο να μεταδίδουμε δύναμη δια βίας, υπάρχει επίσης η ανάγκη της τέλειας γνώσης και της κυριότητας των προβληματισμών που αφορούν την δυναμική των πεταγμάτων, καθώς ένας εξοπλισμός θετικός, ισορροπημένος και φυσικά ανάλογο στο σώμα μας .

Αν κάποια στιγμή σας συμβεί να κρατήσετε στα χέρια σας και να κοιτάξετε προσεκτικά ένα “καλάμι” Surfcasting, θα διαπιστώσετε πολύ γρήγορα ότι είναι πράγματι ένα κόσμημα ακριβείας. Από το βάρος έως και το μήκος, από τους οδηγούς έως την βάση του μηχανισμού και την χρήση των ινών τελευταίας τεχνολογίας για την κατασκευή του κορμού, θα δείτε ότι ακριβώς τίποτα δεν εγκαταλείφθηκε στην τύχη. Αυτά τα καλάμια, μήκους έως τεσσεράμισι (4, ½) μέτρα, χάρη στις μοντέρνες ίνες που αναφέραμε πιο πάνω, έχουν αποκτήσει περισσότερη ελαφρότητα και ανθεκτικότητα, είναι ικανά να αντέξουν να ρίχνουν μολύβια μεγάλους βάρους, ακόμα και πέρα από διακόσια πενήντα γραμμάρια, σε αποστάσεις πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες, και είναι ικανά επίσης να αντέξουν κάλλιστα κάθε συνθήκη της θάλασσας. Επίσης ο μηχανισμός έχει μελετηθεί, τροποποιηθεί και μαγευτεί για να μας εγγυάται την εμπιστοσύνη σε ακραίες μετεωρολογικές και θαλασσινές συνθήκες και κατά την διάρκεια της μάχης, πρέπει να είναι πολύ ωφέλιμος, να έχει μία μπομπίνα κατάλληλη για τις δικές μας απαιτήσεις, που μπορεί να χωρέσει τουλάχιστον τριακόσια (300) μέτρα πετονιάς του 0,35 και να έχει μία ρέγουλα πολύ μαλακιά.. Ένας άλλος μηχανισμός που έκανε την εμφάνιση του πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια στην Ευρώπη ενώ σε εμάς στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματα, είναι το ροτάντε (περιστροφικός μηχανισμός). Ένας μηχανισμός υπερήφανος, γερός και από τις αποδόσεις απλά εξαιρετικές.

Επιστρέφοντας στο θέμα του ψαρέματος, πρέπει να ξέρουμε ότι είμαστε εμείς που αποφασίσουμε εάν στα ψαρέματά μας, το ψάρι πρέπει να το περιμένουμε στα σημεία που ρίξαμε τυχαία τα δολώματά μας ή πρέπει να το ψάξουμε τοποθετώντας αυτά τα δολώματα σε εκείνα τα σημεία καλά προσδιορισμένα, οδηγούμενοι από την εμπειρία. Τέλος πάντων, ξέρουμε ήδη από την αρχή ότι η καλύτερη εποχή για τις εξορμήσεις μας για ψάρεμα, ξεκινάει το Σεπτέμβριο και περνώντας όλους τους μήνες του χειμώνα, διαρκεί μέχρι το Μάιο, και οι καλύτερες ώρες θεωρούνται εκείνες που πάνε από δύο ώρες πριν την δύση του ήλιου, και όλη την νύχτα μέχρι δύο ώρες μετά την αυγή. Θα δείτε πόσες φορές κατά την διάρκεια του νυχτερινού ψάρεμα μας, πέρα από το τσουχτερό κρύο, θα βρισκόμαστε στην υμε επίσης την βροχή, άθλιες μετεωρολογικές και θαλασσινές συνθήκες που θα ξεχάσουμε αμέσως μόλις θα εμφανιστούν τα πρώτα ψάρια. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με την εξαιρετική σημαντική βοήθεια των δολωμάτων όπως το φαραώ, το πορφύρα, τις σουπιές και σαρδέλες, μόνο για να αναφέρουμε λίγα, θα μας δίνουν για να προσελκύουμε και να συλλάβουμε τους σαργούς, τα λαβράκια ή τις μουρμούρες “καλού μεγέθους” που θα είναι μόνο κάποια από τα είδη που θα δίνουν την σωστή αμοιβή στις θυσίες μας. Είναι λογικό ότι για να φτάσουμε να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό συλλήψεις, μόνο το δόλωμα έστω και διαφορετικό, δεν αρκεί, η αρχική βοήθεια εξαρτάται ουσιωδώς από τις μετεωρολογικές και θαλασσινές συνθήκες που είναι επίσης εκείνες που καθορίζουν τον σχεδιασμό των περιοχών που μας ενδιαφέρουν, την μορφολογία τους και συνεπώς την σωστή μετάφρασή τους εκ μέρους μας που, πρακτικά και αυτόματα θα μας οδηγήσουν στην διαλογή των παράμαλλων, των δολωμάτων και των καλαμιών που πρέπει να χρησιμοποιήσομε. Να παρακολουθήσουμε τα δελτία καιρού που διαδίδουν από τις τηλεοράσεις, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες είτε εθνικές είτε τοπικές, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να καταλάβουμε και να ξέρουμε τι μετεωρολογικές και θαλασσινές συνθήκες θα βρούμε στο μέρος που διαλέξαμε για το ψάρεμα μας. Τις περισσότερες φορές μας βοηθάει επίσης να προβλέπουμε και να αποφύγουμε κάποιες καταστάσεις που δεν είναι πολύ ευχάριστες. Εσείς όμως μην αποθαρρύνεστε, δεν είναι αδύνατη επιχείρηση, θα δείτε ότι σιγά σιγά όσο θα προχωρήσουμε και θα αντιμετωπίσουμε θέματα που αφορούν βέβαια το Surfcasting, θα διαπιστώσετε ότι στο τέλος, μέσω αυτών των σελίδων θα είμαστε όλοι αρκετά πιο έμπειροι στο άθλημα αυτό.