BACK   ...the right site for fishing lovers

ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ - Dentex Dentex

Dentice "it"/ Denti "fr"/ Common Dentex "en"/ Denton "es"

Η συναγρίδα στα ενήλικα σώματα, μπορεί να φτάσει άνετα το μέτρο μήκος και να προσπεράσει τα δέκα κιλά βάρος. Από το μέγεθος της και από το αυστηρό βλέμμα της, εκτός από τα 4 – 6 μεγάλα και ακονισμένα δόντια που βρίσκονται ακριβώς στο μπροστινό τομέα του στόμα (τα υπόλοιπα, τα οπίσθια, είναι ποιο μικρά), καταλαβαίνομε αμέσως ότι είναι “αρπακτικός”, είναι αδηφάγος και τρέφεται με ψάρια και μαλάκια που επιτίθεται με ειδική αγριότητα. Το σώμα της συναγρίδας είναι υψηλό στην ράχη, ωοειδής, έχει χοντρό κεφάλι και μεγάλο στόμα, το κύριο χρώμα είναι το ασημή με γαλανοφωσφορούχες βούλες και ανοικτό ροζ, ενώ την κοιλιά του είναι λευκή. Εξαιρετικά αγαπημένη λεία από τους δύτες και βασανιζόμενη από τους παραγαδάτες, και όχι μόνο από την βάρκα, τελευταία και σε εμάς Surfcasters δεν λείπουν ευκαιρίες για να το κυνηγήσουμε από την παραλία. Φυσικά δεν θα το “ψάξουμε” ποτέ στις περιοχές καθαρά αμμώδεις που εμείς γενικά συχνάζουμε για τις ψαριές μας, αλλά σε εκείνα τα σημεία που στα 200 - 250 μέτρα από την ακτή η θάλασσα έχει χρώμα έντονο μπλε που μας δείχνει ένα αρκετά βαθύ βυθός.

Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά ότι επί όλο το μήκος σημαδεμένο από τα δύο διαφορετικά χρώματα του βυθού, είναι πάντα προτιμητέος και χρήσιμος να τοποθετήσουμε τα δολώματα μας γιατί, λόγο τα ρεύματα που συνεχώς συχνάζουν αυτή την περιοχή, η λεία μας ενεδρεύει στην αναμονή να επιτίθεται στα μικρά ψάρια πελαγίσια, εκτός από τα καλαμάρια σουπιές τον οποίο θαυμάζει. Φυσικά αυτή είναι μία από τις λύσεις που υπάρχουν για να τον παγιδεύσουμε από την παραλία με την τέχνη του Surfcasting, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι “αυτή”, όπως την κορβίνη και άλλα θηράματα του βυθού, επίσης και το λαβράκι, μεταφέρεται και κυνηγάει πολύ μέσα στα βράχια, κάτω από του γκρεμούς με δύσκολη πρόσβαση για τους κυνηγούς του, πέρα από τις ξέρες μακριά από την ακτή. Όσο αφορά το μέγεθος και την φύση απλά επιθετική της συναγρίδας, για όλους εκείνους που θέλουν να το κυνηγήσουν στο Surfcasting, είναι προτιμητέος να χρησιμοποιήσουν καλάμια RIP δίσπαστα (βεβαίως) από 3,65 έως 4,20 μέτρα, μηχανισμός ροτάντε των 15 λιμπρών για μία καλύτερη μάχη και χωρίς βιαία τραβήγματα, αλλά επίσης και ένα μουλινέ 60άρι ή 80άρι με σταθερή μπομπίνα μπορεί να τα πάει καλά αν καλά λαδωμένο και δραστήριος, τυλιγμένοι με πολύ καλή πετονιά του 0,40 ή νήμα από υφαντικές ίνες του 0,19 ή το πολύ του 0,23 για τους “φοβητσιάρης”. Το Shock Leader θα είναι οπωσδήποτε του 0,70, μολύβι Roccobomb των 150 γρ. κρατημένο από μία στριφταροπαραμάνα του Ν˚ 2 περασμένη πάνω στο Shock Leader για να το έχουμε ελεύθερος, στην άκρη ένα σωληνάκι για να σώσουμε τον κόμπο, και άλλη μία στριφταροπαραμάνα ακριβώς ίδια με την προηγούμενη γα να σταματήσει το μολύβι.

Ένα Long Arm ή ένα Tandem με ένα στριφταράκι Ν˚ 8 δεμένο στην μία άκρη του παράμαλλου για να το γαντζώσουμε σε εκείnη του Shock Leader στην άλλη άκρη 10 – 15 εκ. Θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα στον οποίο, προηγουμένως είχαμε γαντζώσει επίσης ένα Blue Aberdeen του 2/0 ή ένα O’Shaughnessy του 4/0 στην περίπτωση του Long Arm, ενώ ένα Blue Aberdeen του 2/0 με κρίκο και ένα Beak επίσης με κρίκο των 3/0 – 4/0 στην περίπτωση του Tandem. Το δόλωμα, επίσης σε αυτή την περίπτωση θα είναι μία σουπιά ή ένα καλαμάρι ολόκληρα των 50 – 70 γραμμαρίων και, αναφέρομε στο Tandem, ενώ το Aberdeen το ράβουμε δύο φορές πάνω στο σώμα και το βγάζουμε από το κέντρο του κεφαλιού ακριβώς μέσα στα πλοκάμια, το Beak το καρφώνουμε μόνο μία φορά επάνω στην ουρά ώστε μπορούμε να τα ρίξουμε. Στην περίπτωση που θα θέλαμε να δολώσουμε μία ολόκληρη σαρδέλα με το Tandem, ενώ το Aberdeen το καρφώνουμε κοντά στην ουρά και το κρατάμε ακουμπισμένο στο σώμα, το Beak το καρφώνουμε στο ένα μάτι του για να βγει ακριβώς από σβέρκος που είναι το ποιο σκληρό σημείο της σαρδέλας που θα μας δίνει την (μοναδική) ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε πετάγματα επίσης πολύ δυνατά χωρίς το δόλωμα να πάθει το παραμικρό μετά, φυσικά, το τυλίξαμε καλά με ελαστικό νήμα.