BACK   ...the right site for fishing lovers
ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΑ

Είναι δεδομένο ότι το 90% των καλαμιών που κατασκευάζουν οι εκατοντάδες εταιρίες του τομέα αυτού και από αυτά που βλέπουμε καλά “παρκαρισμένα“ μέσα όλα τα μαγαζιά αλιευτικών ειδών, είναι καλάμια τηλεσκοπικά. Αυτά, άλλο δεν είναι από πέντε κωνικές σωλήνες φτιαγμένες από διαφορετικό υλικό, με προκαθορισμένο μήκος που, μπαίνοντας το ένα μέσα στον άλλο, μας δίνουν δια μέσου του πετάγματος, την ευκολία να τοποθετήσουμε τα δολώματα μας σε εκείνα τα σημεία που διαλέξαμε για να κυνηγήσουμε την λεία μας.

Το πρώτο κομμάτι (το στειλιάρι), που είναι επίσης το πιο χοντρό, στα 70–80 εκατοστά από την κατώτερη άκρη του, έχει τοποθετημένη μια κυλινδρική βάση με δυο βίδες του ίδιου διαμέτρου της που χρειάζονται για την τοποθέτηση και την κράτηση του μηχανισμού (μουλινέ), ενώ άλλα καλάμια που υπάρχουν στην αγορά και την έχουν τοποθετημένη στα 40 εκ., δεν αξίζουν καν να της πιάνουμε σε εκτίμηση γιατί θεωρούνται εντελώς άχρηστα). Οι υπόλοιπες σωλήνες, στην ανώτερη άκρη τους, έχουν τοποθετημένο ένα σταθερό οδηγός πετονιάς εκτός από το τελευταίο που είναι επίσης η κορυφή του καλαμιού, που έχει δυο οδηγούς, το προτελευταίο συρόμενο και το τελευταίο (η μυτούλα) σταθερό.

Οι οδηγοί, ξεκινώντας από το κατώτερο, που έχει διάμετρος 3,5 εκατοστά πηγαίνοντας προς τα πάνω, έχουν όλοι μικρότερο διάμετρος φτάνοντας έως τον πρώτο που έχει διάμετρος μόνο 0,5 εκατοστά. Αυτό γίνεται για δυο σημαντικούς λόγους: Το πρώτο, γιατί η μπομπίνα του μουλινέ έχει κάποια απόσταση από το κορμί του στειλιαριού, και δεύτερο γιατί από αυτή, στην εκτόξευση, η πετονιά ξετυλίγεται με σπιράλ, έτσι αναγκαστικά η διάμετρος των οδηγών, για να αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν την τριβή, πρέπει να είναι πιο μεγάλη. Τα παραβολικά καλάμια, το λέει το ίδιο όνομα (παράβολα = λύγισμα), είναι καλάμια που, στην φόρτωση του πετάγματος λυγίσουν μέχρι να φτάσουν μια γωνία 90 μοιρών και η πιθανή μέγιστη απόσταση που μπορούμε να κατακτήσουμε με μια καλή βολή, είναι περίπου 100 μέτρα, 110 στην καλύτερη υπόθεση.

Η συμπεριφορά τους στο ψάρεμα με ήρεμη θάλασσα είναι άψογη όπως επίσης οι αισθήσεις που μας χαρίζει είτε στα τσιμπήματα είτε στο μάζεμα των ψαριών. Τα πράγματα αλλάζουν λίγο προς το χειρότερο, δυστυχώς, όταν τα καλάμια αυτά χρησιμοποιούνται ψαρεύοντας με καιρικές συνθήκες πιο... βαριές. Τα κύματα, πέφτοντας επάνω στην πετονιά κουνιούνται ασταμάτητα το μαλακό καλάμι εμποδίζοντας μας να καταλαβαίνουμε τα τσιμπήματα των ψαριών που σε αυτή την περίπτωση, μπερδεύονται με το ίδιο κούνημα, ενώ με την παρουσία φυκιών ή δυνατό ρεύμα, βλέπουμε το καλάμι να λυγίζει με την μύτη του σχεδόν να αγγίζει την επιφάνεια του νερού με ένα σπασμωδικό και συνεχές λασκάρισμα – λύγισμα.

Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται και είναι πιο σημαντικό από τα πάνω αναφερόμενα είναι η άμμος: η άμμος που με τη δυνατή φυσομανή του ανέμου, κολλάει επάνω στο κορμί του καλαμιού. Η προσοχή που πρέπει να δίνουμε στον καθαρισμό του τηλεσκοπικού καλαμιού από την άμμο μετά κάθε ψάρεμα, πρέπει να μοιάζει στην νοσηρότητα. Ένα καθαρό πανί και βρέξιμο με αρκετό νερό, θα μας βοηθάνε σίγουρα να αυξάνουμε την ζωή του, ελπίζοντας ότι κανένα από τους κόκκους άμμου θέλει να “κατοικεί” μόνιμα στο καλάμι μας: θα ήταν ο τι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί γιατί αυτό θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για το ράγισμα των εργαλείων μας.

Όμως, μιλώντας για τα τηλεσκοπικά καλάμια, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε που δεν έχουν μόνο μειονεκτήματα, υπάρχει και η άλλη όψη, εκείνη που έχει τα πλεονεκτήματα: ένα από αυτά είναι η ευκολία στην μεταφορά και στην αποθήκευση τους, δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε ένα τηλεσκοπικό καλάμι που, κλειστό, έχει μήκος πάνω από 120–130 εκατοστά. Πολλοί ψαράδες το προτιμούν για αυτό το λόγο. Αυτά τα καλάμια είναι λοιπόν για τους ψαράδες που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις .