BACK   ...the right site for fishing lovers
 
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΤΑΓΜΑΤΟΣ: OFF GROUND ή GROUND CAST
 
 

 

Το γνήσιο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε Ελληνικό περιοδικό ψαρέματος

 

 

Αφού μάθαμε πώς θα αναγνωρίζουμε τα τρία διαφορετικά είδη καλαμιών, τις πετονιές και τους δυο τύπους μηχανισμών, νομίζω ότι έφτασε στιγμή να αναφερθούμε και στις τεχνικές πετάγματος. Μπορούμε να χωρίσουμε τις τεχνικές πετάγματος σε δυο κατηγορίες: στο Off Ground ή – όπως είναι περισσότερο γνωστό- Ground Cast και στο Pendulum.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει όλα τα πετάγματα που ξεκινούν με το μολύβι να ακουμπάει στη γη (Above Cast, Side Cast, Ground Cast), ενώ η δεύτερη κατηγορία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το μολύβι στην αρχή του πετάγματος κρέμεται στον αέρα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως θα ξεκινήσουμε το πέταγμα, γιατί η εκτέλεση και η επιτυχία της τεχνικής βασίζονται σε μερικές βασικές αρχές. Μια καλή μέθοδος που θ συνοδεύεται από την κατάλληλη κίνηση των μυών θα κάνει το καλάμι που κρατάμε στα χέρια μας να δουλέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σχηματίζοντας ένα μακρύ και ομοιόμορφο τόξο.

Θα έχετε παρατηρήσει ίσως ότι όσοι χρησιμοποιούν με επιτυχία τις τεχνικές πετάγματος, είναι κατά κανόνα χαλαροί, πράγμα που βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση, και γι’ αυτό είναι πολύ σπάνιο αυτά τα άτομα να μπερδέψουν την πετονιά ή να μην λυγίσουν το καλάμι κατά τη διάρκεια του πετάγματος. Θα παρατηρήσατε επίσης ότι η καμπύλη που σχηματίζει το καλάμι τους βοηθάει και ωθεί το μολύβι μαζί με το παράμαλλο και το δόλωμα να διασχίζουν τον αέρα με πολύ ομαλό τρόπο.

Το μυστικό βρίσκεται στο να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας έτσι ώστε να ενισχύσει τη δύναμή μας και την ελαστικότητα του καλαμιού, για να αυξηθεί το τόξο που σχηματίζει. Είναι πολύ σημαντικό ο τρόπος με τον οποίο θα σταθούμε (βλέπε σκίτσο), καθώς και τα βήματα που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της φόρτισης του καλαμιού.

Το μολύβι θα έχει ένα “drop” (δηλαδή ένα κομμάτι πετονιά που αρχίζει από την κορυφή του καλαμιού και φτάνει μέχρι το μολύβι) με μήκος περίπου δύο μέτρων, το οποίο θα βρίσκεται σχεδόν κάτω από το καλάμι. Τη στιγμή που αρχίζει η δράση, η κορυφή λυγίζει αποθηκεύοντας ενέργεια και το μολύβι παρουσιάζει μια έντονη αντίσταση. Αυτή είναι η στιγμή που αρχίζει να εμφανίζεται η αδράνεια και το καλάμι συμπιέζεται, αμέσως πριν το καθεαυτό πέταγμα. Για τους αρχάριους, η στιγμή που το καλάμι αρχίζει να πιέζεται είναι πολύ σημαντική, για να μπορέσουν να αφομοιώσουν τις βάσεις ενός πολύπλευρου και ταυτόχρονα δυνατού τρόπο πετάγματος.

Για να πετάξουμε με δύναμη και με σωστό τρόπο, δεν αρκεί να τοποθετηθούμε σωστά, αλλά πρέπει να είμαστε και τέλεια ευθυγραμμισμένοι με το στόχο μας, που φυσικά δεν βρίσκεται σε κάποια απόσταση πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά σε ένα υποθετικό σημείο του ουρανού προς τον ορίζοντα και σε ύψος (γωνία) 35-40 μοίρες πάνω από την επιφάνεια. Στην περίπτωση που δεν αισθάνεστε αρκετά σίγουροι, πράγμα που για τους αρχάριους είναι φυσικό, προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι, γιατί, ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να κάνετε το καλάμι να λυγίσει όπως πρέπει – πράγμα που είναι φυσιολογικό-, καλό είναι να συνεχίσετε να προπονήστε και α δείτε ότι πολύ σύντομα θα έρθουν και τα αποτελέσματα.

Βήμα-βήμα …: Αφού εξηγήσαμε σε γενικές γραμμές πως πρέπει να ενεργήσουμε όταν βρισκόμαστε με ένα καλάμι στο χέρι, ας περάσουμε σε μια πιο αναλυτική εξήγηση των στάσεων που πρέπει να πάρουμε και των κινήσεών μας, ξεκινώντας από το Ground Cast. Ας υποθέσουμε ότι πάνω στην άμμο είναι ζωγραφισμένο ένα ρολόι που δείχνει 12 η ώρα προς την πλευρά της θάλασσας. Όπως είναι φυσικό, η ώρα 6 θα βρίσκεται προς την πλευρά της ξηράς.

Τοποθετούμε το σώμα μας στρέφοντας τον αριστερό ώμο προς την θάλασσα.

Το αριστερό μας πόδι θα είναι γυρισμένο προς τις δυο και το δεξί προς τις 5 (του ρολογιού)

Από το καλάμι που κρατάμε στο χέρι θα αφήσουμε να βγει το “drop” δυο περίπου μέτρων και, χωρίς να κουνήσουμε τα πόδια, θα γυρίσουμε τον κορμό μας προς τα δεξιά και θα ακουμπήσουμε το μολύβι στις 11, γυρίζοντας τη βάση του καλαμιού μας στις 6 (θέση φυγόκεντρης). Αν με το μολύβι σ’ αυτή την κατεύθυνση σας είναι δύσκολο να πετάξετε, τοποθετήστε το στις 8. Το πέταγμα θα είναι πιο εύκολο έτσι και θα μπορέσετε να εξοικειωθείτε πιο γρήγορα.

Το βάρος του σώματος (που έχει μικρή κλίση προς τα δεξιά) θα πέσει στο δεξί πόδι και, ενώ η κορυφή του καλαμιού σχεδόν ακουμπάει καταγής, το δεξί χέρι είναι τεντωμένο για να κρατάει το μηχανισμό και φυσικά την πετονιά, ενώ το αριστερό είναι λυγισμένο για να κρατάει τη βάση του καλαμιού στο ύψος του σαγονιού μας αλλά μακριά από αυτό. Στο πέταγμα θα δείτε ότι το σώμα θα γυρίσει αυτόματα προς την κατεύθυνση της θάλασσας.

Σ’αυτό το διάστημα τα πόδια (χωρίς να ανασηκωθούν καθόλου) θα κάνουν μισή στροφή παίρνοντας μια θέση “βήματος” το ένα πίσω από το άλλο, ενώ ταυτόχρονα το βάρος του σώματος θα μεταφερθεί, κατά τη διάρκεια του πετάγματος, από το δεξί πόδι στο αριστερό. Πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι το πέταγμα τελειώνει πάντοτε με το δεξί χέρι τεντωμένο προς τον υποθετικό στόχο που αναφέραμε προηγουμένως, ενώ το αριστερό σταματάει ακουμπώντας στο στήθος μας.

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι όλα αυτά με τα λόγια φαίνονται πολύ δύσκολα, αλλά, αν ακολουθήσετε ευλαβικά από την αρχή όσα είπαμε μέχρι τώρα, θα δείτε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Να θυμάστε πάντα, ότι για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζεται υπομονή και πολλές προσπάθειες.

 

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος