BACK   ...the right site for fishing lovers
 
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΤΑΓΜΑΤΟΣ: PENDULUM ή ΕΚΚΡΕΜΕΣ
 
 

 

Το γνήσιο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε Ελληνικό περιοδικό ψαρέματος

 

 

Και να, λοιπόν, που φθάσαμε στο τελευταίο κεφάλαιο αυτής της σειράς των άρθρων, που είχαν σαν μοναδικό σκοπό να δώσουν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες υποδείξεις σε εκείνους τους νέους αλλά και μεγαλύτερους ψαράδες που αποφάσισαν να πλησιάσουν τη γοητευτική τεχνική του surfcasting.

Το pendulum αποτελεί την τελευταία φάση στη δημιουργία ενός τέλειου surfcaster και αποτελεί το πιο ωραίο, το πιο συναρπαστικό και το πιο δυνατό στιλ πετάγματος, στο οποίο όλοι αποβλέπουν. Συγκεκριμένα στο άρθρο που ακολουθεί αναφερόμαστε στο pendulum με περιστροφικό μηχανισμό. Αυτό το πέταγμα, που βασίζεται στην «αιώρηση» του μολυβιού, σύμφωνα με πολλούς ψαράδες είναι ένα στιλ που μόνο λύγα άτομα είναι πραγματικά ικανά να εφαρμόσουν. Μπορώ, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αλήθεια, γιατί οι απλοί ερασιτέχνες συνήθως δεν έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις και έτσι προτιμούν να κάνουν κάθε φορά ένα βήμα με ηρεμία και περίσκεψη, ώστε να αποκλείσουν την περίπτωση λάθους.

Πληροφοριακά, σας λέω ότι με όλα σχεδόν τα καλής κατασκευής και κατανομής καλάμια, μπορούμε να ξεκινήσουμε να δοκιμάζουμε το pendulum. Ασφαλώς, αν θέλουμε να φτάσουμε αμέσως πέρα από τα 200 μέτρα, καλύτερα να τα παρατήσουμε και να κλείσουμε τα καλάμια στην αποθήκη, γιατί δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τα καταφέρουμε. Όπως και να ‘χει το πράγμα, η απόσταση που χωρίζει το ground cast από το pendulum είναι πολύ μικρή. Αρκεί να προσέξουμε πολύ την εκκίνηση, που εδώ δεν γίνεται με το μολύβι ακίνητο και ακουμπισμένο κατά γης, αλλά με το μολύβι κρεμασμένο στον αέρα, οπότε απαιτούνται πολύ πιο γλύκές και προγραμματισμένες κινήσεις. Το pendulum δεν ανήκει σε εκείνα τα πετάγματα που σε αποζημιώνουν αμέσως.

Είναι σαν τους ανθρώπους που, πριν να σου ανοιχτούν, θέλουν να σε γνωρίσουν πάρα πολύ καλά. Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό και με τον ιδανικότερο τρόπο, πρέπει τόσο το καλάμι όσο και το μολύβι μαζί με το σχετικό drop (η απόσταση της πετονιάς που αφήνουμε από την μύτη του καλαμιού μέχρι το μολύβι) να βρίσκονται στη σωστή θέση εκκίνησης. Εάν ένα από αυτά τα στοιχεία είναι εκτός κανόνων (για παράδειγμα το drop με το μολύβι πολύ χαμηλά), θα έχουμε αυτόματα μια απρόβλεπτη αντίδραση, που επιδρά κυρίως τη στιγμή που το σώμα μας αρχίζει την ακολουθία των κινήσεων για το πέταγμα, με το καλάμι πιο νευρικό και λιγότερο ευαίσθητο. Δοκιμάστε λοιπόν διάφορα drop, πιο μακριά ή πιο κοντά, μέχρι να αποφασίσετε τελικά ποιο είναι το καταλληλότερο για τις απαιτήσεις σας.

Βήμα – Βήμα ….
Μου φαίνεται τώρα ότι έφτασε η στιγμή να ασχοληθούμε με το πέταγμα αυτό καθεαυτό και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι στην πραγματικότητα.
Το καλάμι, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει έναν περιστροφικό μηχανισμό, έχει ένα drop που φτάνει περίπου 40 εκατοστά πιο ψηλά από αυτόν και κρατιέται ψηλά και ίσια μπροστά μας.

Όπως και στο Ground Cast, η θάλασσα, δηλαδή η κατεύθυνση στην οποία θα πετάξουμε, βρίσκεται αριστερά μας (στην ώρα 12:00, σύμφωνα με το σκίτσο του προηγούμενου τεύχους), το αριστερό μας πόδι βρίσκεται γυρισμένο στην ώρα 02:00 και το δεξί στην ώρα 05:00. Το σώμα μας είναι γυρισμένο προς τα δεξιά (ώρα 06:00).

Δίνουμε στο καλάμι μία αιώρηση προς τα εμπρός, προς την ώρα 05:00, φέρνοντας το μολύβι μέχρι το ύψος της κορυφής.

Το ξανατραβάμε με το δεξί χέρι, κάνοντας το μολύβι να αιωρηθεί προς τα πίσω πάλι μέχρι το ύψος της κορυφής προς την ώρα 10:00. Αυτή ακριβώς είναι η κίνηση του εκκρεμούς (Pendulum), που δίνει και την ονομασία στο πέταγμα.

Αφού φτάσαμε σ’αυτό το σημείο (σε δέκατα του δευτερολέπτου), χαμηλώνουμε το καλάμι σχεδόν μέχρι να ακουμπάει καταγής και αρχίζουμε, φυσικά χωρίς να σταματήσουμε, να γυρνάμε το σώμα μας προς τα αριστερά μαζί με το καλάμι, ώστε να το φορτίσουμε και να ξεκινήσουμε το πέταγμα. Απ’αυτήν τη στιγμή και μετά θα νομίζετε ότι κάποιος θέλει να σας αποσπάσει το καλάμι τραβώντας το με δύναμη από τα χέρια σας: αυτή είναι η φάση της προ-φόρτισης.

Σ’αυτό το σημείο θα δείτε – και κυρίως θα αισθανθείτε – ότι, καθώς η προ-φόρτιση περνάει στην φάση της φόρτισης (ταυτόχρονα με το γύρισμα μας προς το τελικό πέταγμα), το καλάμι θα λυγίζει όλο και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι αποθηκεύει δύναμη (φόρτιση). Τώρα πια, έχουμε φτάσει στην τελική φάση. Εδώ εξακολουθούν να ισχύουν όσα είπαμε στο Ground Cast. Φανταστείτε ότι πρέπει να πετύχετε ένα στόχο στον ουρανό σε ύψος 35 – 40 μοίρες πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αφήστε να φύγει η πετονιά χαλαρώνοντας την πίεση πάνω στην μπομπίνα του μηχανισμού όσο χρειάζεται ώστε να μην “πλαταγίσει“ η πετονιά, γιατί σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό (μπερδέματα και σπασίματα), καθώς και σε εμάς (ακόμη και βαριά εγκαύματα στον αντίχειρα).

Τελειώνοντας, αγαπητοί φίλοι, θέλω να σας θυμίσω για μια ακόμα φορά να μη βιάζεστε ποτέ στο πέταγμα: είναι αντιπαραγωγικό και επιζήμιο και για εμάς τους ίδιους και για την τσέπη μας. Και σας εγγυώμαι ότι το να ψαρεύουμε με τη βοήθεια της κοινής λογικής είναι καλύτερο από το να ψαρεύουμε μόνο με τη βοήθεια της τύχης…

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος