BACK   ...the right site for fishing lovers
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ
 
 

 

 

Ο άνεμος άλλο δεν είναι από αέρας εν κίνηση. Η μελέτη της συμπεριφοράς των μαζών του αέρος αναφέρεται αυτόματα στον άνεμος και είναι φυσιολογικό να αναρωτιόμαστε προς την σύνθεση του: Τι είναι?, Γιατί φυσάει προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση?, Γιατί μπορεί να είναι βιαίως ή όχι? Γιατί είναι ποιο κρύο ή ποιο ζεστό? Τι ρόλο παίζουν τα ορεογραφικά εμπόδια σε σχέση μίας μάζας αέρος εν κίνηση? Υπάρχει την άμεση ανάγκη να εξετάσουμε το θέμα της ατμοσφαιρικής πίεσης, είναι πλέων καθαρό ότι η γνώση της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι δεμένη στην γνώση της θερμοκρασίας, και επίσης η μάζες αέρος μπορούν να είναι ζεστές ή κρύες, άρα ποιο ελαφριές ή ποιο βαριές. Το βάρος μία στήλη αέρος πάνω από μία περιοχή εξαρτάται από την θερμοκρασία του ίδιου αέρας, σε αυτό το θερμικό παράγοντα προσθέτονται επίσης δυναμικούς παράγοντες: η περιστροφή τη Γης και η κίνηση των μαζών του αέρος. Διαπιστώνουμε τέλος πάντων ότι, σε ένα ίδιο σημείο, η πίεση μπορεί να αλλάξει πολύ έντονα από μία ώρα στην άλλη έτσι, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλαβαίνουμε πως αυτή είναι μεταβλητή από περιοχή σε περιοχή. Η σύγκριση των αξιών της πίεσης που μετριέται σε διαφορετικά σημεία της Γης είναι ένα από τα κλειδιά για να καταλάβουμε όλη μετεωρολογία. Για να γίνει η σύγκριση αυτή ξαναφέρνουν όλες η μονάδες μέτρησης σε ένα ίδιο σημείο αναφοράς, η επιφάνεια της θάλασσας: Οι αξίες αυτές που πετυχαίνουν, μεταφέρονται σε ειδικές χάρτες και ενώνοντας όλα τα σημεία που έχουν την ίδια πίεση φαίνονται σαν κάποιες γραμμές με την ίδια πίεση που λέγονται “γραμμές των ισοβαρών”.

Γενικά σημαδεμένα ανά πέντε ( 5 ) Millibar, η ισόβαρες δείχνουν αμέσως την μορφή της πίεσης, με βυθίσματα και βουνά. Το σχήμα των ισοβαρών στης χάρτες δείχνει ένα σωρό παράξενα σχέδια όμως εύκολα ευδιάκριτα, αυτά (τα σχήματα) έχουν επίσης ακτίνα και διάμετρος μεταβλητός που λέγονται ισοβαρικές υψηλής ή χαμηλής πίεσης. Στην περίπτωση των “βαρομετρικών βάλτος” δηλαδή, πεδία ισοπεδικής πίεσης με ελάχιστα βαριά μεγέθη, οι άνεμοι θα είναι πάντα πολύ χαμηλοί ή απολύτως απών. Πολλές φορές βλέπουμε ότι σε κάποιες περιοχές η ισόβαρες είναι κυκλικές και μπαίνουν, σχεδόν κανονικά, η μία στην άλλη, όταν η αξία των ισόβαρων μειώνει προς το κέντρο του σχήμα σημαίνει ότι αυτή είναι μία πτώση, αντίθετα, όταν η αξία των ισόβαρων πάει προς το ανέβασμα, σιγά σιγά που πλησιάζει το κέντρο ενός σχήμα σημαίνει ότι αυτό είναι πεδίο υψηλής πίεσης (αντικυκλώνας). Στην βιομετεωρολογία, ο άνεμος αντιπροσωπεύει μία πολύ σημαντική κλιματική μεταβλητή και είναι ικανή να ερεθίζει, ειδικά με ζεστές ή κρύες και υγρές συνθήκες, έντονες διαταράξεις στα όργανα, λειτουργία και σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό εμβολιάζεται από τις διαφορές της ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ δύο περιοχές και έχει το προσανατολισμός να συγκλίνει από τις ζώνες υψηλής πίεσης προς τις ζώνες χαμηλής πίεσης.

Ο άνεμος ορίζεται υπολογίζοντας την κατεύθυνση προέλευσης του και την ταχύτητα, δύο παράμετροι αυτοί που μας επιτρέπουν να καταλαβαίνουμε αμέσως την δύναμη του και την δράση του στον ανθρώπινος οργανισμός. Η ταχύτητα των ανέμων μπορεί να μετρηθεί σε μέτρα το δευτερόλεπτο, χιλιόμετρα την ώρα, και μίλια ή κόμπους (η Διεθνή μονάδα μέτρησης είναι ο κόμπος, 1.852 km/h και 1 m/s = 3,6 km/h = 2 knot ή μίλια). Όταν οι άνεμοι (μάζες αέρος) με προέλευσης το Βόρειο συναντιούνται με ένα ορεογραφικό φράγμα θα είναι αναγκασμένοι οπωσδήποτε να το ανεβαίνουν, άρα σκοπεύουν να κρυώσουν συμπυκνώνουν το υδρατμός που περιέχουν και, δημιουργώντας κακοκαιρία στην πλαγιά σοπραβέντο με συννεφιασμένο ουρανός, βροχές και χιόνια, πολλές φορές πολύ έντονες, μία μετεωρολογική “συμπεριφορά” γνωστή με το όνομα “Stau” τον οποίο, στην αντίθετη πλαγιά αντιστοιχεί το “Fohen”, πράγματι, ανεβαίνοντας τα βουνά αυτοί οι άνεμοι χάνουν αναπόφευκτα όλο το περιεχόμενος τους σε υδρατμός. Διασχίζοντας το φράγμα των βουνών πέφτουν στην αντίθετη πλαγιά, ζεσταίνουν λόγο την συμπίεση δημιουργώντας μία έντονη αύξηση της θερμοκρασίας με εξαφάνιση των σύννεφων και κλήμα ζεστό και ξηρό. Ακολουθώντας την μεταφορά των ανέμων από τις ζώνες υψηλής πίεσης στις ζώνες χαμηλής πίεσης θα έχουμε λοιπόν μία μεταφορά των μαζών αέρος.

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος