BACK   ...the right site for fishing lovers
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Κυριολεκτικά, σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικούς μηχανισμούς ψαρέματος διαθέσιμοι στην αγορά. Με τόσα πολλά προϊόντα μεταξύ τον οποίο μπορούμε να διαλέξουμε, η αποστολή της διαλογής του τέλειου μηχανισμού μπορεί να είναι κάπως αμήχανη, ειδικά για εκείνους που είναι λιγότερο έμπειροι. Για να ευκολύνουμε τη διαδικασία, για εκείνους που διαλέγουν ένα καινούριος μηχανισμός, πρέπει να προσέξουν τα κύρια χαρακτηριστικά και τα συστατικά που κάνει ένα συγκεκριμένο μηχανισμός διαφορετικός και/η καλύτερος από ένας άλλος. Θέλω να προσφέρω την εικοσιεξαετη εμπειρία μου, ώστε να ξέρουμε τι πρέπει να προσέξουμε όταν αποφασίσουμε να διαλέξουμε ένας μηχανισμός ψαρέματος. Θα δούμε ότι αυτές οι υποδείξεις, θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίζουμε και να επιλέξουμε τον κατάλληλο για τις δικές μας ανάγκες μηχανισμός. Πριν συγκρίνουμε όμως τις ειδικές χαρακτηριστικές των μηχανισμών ψαρέματος, υπάρχουν διαφορετικά γενικά παράγοντα που πρέπει να μελετήσουμε. Σκεφτόμαστε στην κατάσταση του ψαρέματος και πως μπορούμε να το εφαρμόζουμε: Τι είδος ψαριού θα κυνηγήσουμε? Ποιο είναι περίπου το μέγεθος τους? Ποια είναι η διάμετρος της πετονιάς που θα χρησιμοποιήσουμε?, και σχετικά, με την τεχνική ψαρέματος που θα εφαρμόζουμε: τι είδος δολωμάτων θα χρησιμοποιήσουμε? Τεχνητά, ζωντανά, για συρτή η για ψάρεμα πατωτό? Και να είμαστε σίγουροι ότι ο μέγεθος και το είδος του μηχανισμού που πάμε να μελετήσουμε, είναι το κατάλληλο για το είδος ψαρέματος που πάμε να εφαρμόζουμε. Έχοντας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, θα μας βοηθήσουν να εγκαθιστούμε μια λίστα γενικών απαιτήσεων που θα μας γλιτώσει να περιορίζουμε σημαντικά τις έρευνες μας. Σημαντικό είναι επίσης το να αποφασίσουμε τη βασική κατηγόρια μηχανισμών ψαρέματος που θα ικανοποιούσε περισσότερο τις ανάγκες μας. Εάν είμαστε νέοι ψαράδες, πολύ πιθανών θα είναι καλύτερα να επιλέγουμε ένας κανονικός μηχανισμός με σταθερή μπομπίνα (μουλινέ - spinning reel), αντί ένα ροτάντε (μηχανισμός με οριζόντιο τύμπανο – multiplier reel), που να είναι εύκολο στο πέταγμα και στο ψάρεμα. Εάν όμως είμαστε προχωρημένοι ψαράδες, ένα ροτάντε θα αποτελεί την καλύτερη επιλογή: αυτό το είδος μηχανισμών, θα μας επιτρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις αποστάσεις των πεταγμάτων και γενικά, όλες οι επιδόσεις. Ωστόσο, η διαλογή μιας κατηγορίας μηχανισμών δεν είναι πλέον θέμα εμπειρίας: οι προσωπικές προτιμήσεις, σίγουρα παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Υπάρχουν πολλοί έμπειροι ψαράδες που προτιμούν τους απλούς μηχανισμούς, στα ροτάντε: άρα όποιο μηχανισμός και να αποφασίσουμε να αγοράζουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι από τη χρήση του και από τις λειτουργίες που μας προσφέρει. Εάν δεν είμαστε, θα μάθουμε τι είναι η απογοήτευση το να έχουμε κάτι που μας είναι άχρηστο, αντί να το απολαμβάνουμε.

Drag Systems on Fishing Reels: Όταν αγοράζουμε ένα ροτάντε, οι ψαράδες μπορούν να διαλέξουν ένας μηχανισμός με star drag system (η ρέγουλα με αστέρα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω τη μανιβέλα, στο δεξί μάγουλο του μηχανισμού), η το lever drag system (η ρέγουλα με μοχλό, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το δεξί μάγουλο του μηχανισμού). Με το star drag, η πίεση γίνεται αυξημένη η μειωμένη, περιστρέφοντας εμπρός η πίσω ο “τροχός σχήματος αστέρι”. Ενώ το σύστημα star drag, είναι εύκολο να το χειριστούμε κα είναι επίσης καλός για τις περισσότερες λειτουργίες, το σύστημα lever drag, το αντικαθιστά άψογα, και πιο συνεπής, στις λειτουργίες κατά τη διάρκεια του παλέματος με ένα ψάρι. Τα περισσότερα lever drags, επίσης, επιτρέπουν την τάση της ρέγουλας να είναι ρυθμισμένη σε μικρότερο και πιο ακριβής αύξησης από το σύστημα star drag. Εάν υπάρχει κάτι που είναι κατά τους μηχανισμούς με σύστημα lever drag, αυτό είναι η τιμή τους: αυτή αναμένεται να είναι πάντα πιο τσουχτερά από τους μηχανισμούς με σύστημα star drag. Εάν η προτίμηση μας πέφτει στους κανονικούς μηχανισμούς, θα ανακαλύπτουμε που θα υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες από τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε: το μοντέλο front drag με μπροστινή ρέγουλα, και το μοντέλο rear drag με τη ρέγουλα τοποθετημένη στο πίσω μέρος του μηχανισμού. Η διάφορα βρίσκεται στο που είναι τοποθετημένο το drag system επάνω στο μηχανισμός. Ενώ η τοποθεσία του drag system από μόνη της δεν κάνει αναγκαία για καλύτερο σύστημα, ο μηχανισμός με την μπροστινή ρέγουλα, γενικά, χαρακτηρίζεται πολύ καλύτερο: ρέγουλα με πολλαπλές ροδέλες δίσκων (multiple disc drag washers) που προσφέρει το μεγαλύτερο επίπεδο απόδοσης και αντοχής. Ο μηχανισμός με την πίσω ρέγουλα, μπορεί να προσφέρει άνεση και ευκολία στη χρήση, αλλά γενικά, αυτοί δεν αντέχουν τη σύγκριση με μεγάλα ψάρια και, κάποια στιγμή, “ζητούν” να έχουν συνθήκες όπως τα μοντέλα με μπροστινό drag system. Έτσι όπως τα ροτάντε, η ρευστότητα και η ακρίβεια του drag system ενός κανονικού μηχανισμού, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ποια από τους δυο μοντέλα και να διαλέξουμε, είτε με μπροστινό είτε με πισινό drag system, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η ρέγουλα μπορεί να σφίγγεται με μικρές αυξήσεις: να προσέξουμε επίσης τη συνοχή. Αυτό, όταν ασκούμε δύναμη στην πετονιά σε κάθε σημείο του φάσμα της ρέγουλας, η πίεση πρέπει να παραμένει επίπεδη και σταθερή. Οποιαδήποτε ασυνέπεια μέσα στο σύστημα, αναμφίβολα θα μας κοστίσει ένα μεγάλο ψάρι… κάπου εκεί, μέσα στο νερό.

Ball Bearings: Όλοι οι μηχανισμοί ψαρέματος χαρακτηρίζονται για τα ρουλεμάν η για τις πλαστικές ροδέλες στρατηγικά τοποθετημένες μέσα στο μηχανισμό για ρευστότητα, στήριξης, και σταθερότητας. Πολλούς κανονικούς μηχανισμούς, έχουν τοποθετημένο ένα ρουλεμάν μέσα τον οδηγό της πετονιάς του στεφανιού. Όταν χρειαζόμαστε όμως απαλή απόδοση και αντοχή, τα σφραγισμένα ατσάλινα ρουλεμάν, είναι να τα προτιμήσουμε στα πλαστικά. Μιλώντας γενικά, τόσο περισσότερα ρουλεμάν έχει ένας μηχανισμός, τόσο πιο ρευστός θα παρουσιαστεί. Τυπικά, οι μηχανισμοί καλής ποιότητας, περιέχουν τουλάχιστον δυο ατσάλινα ρουλεμάν αλλά, τελευταία, κάποιοι από των καινούριων μοντέλων που θεωρούνται πλέον “de luxe”, έχουν τοποθετημένα ακόμα και δώδεκα ρουλεμάν.

Fishing Reel’s Gear Ratio: μια άλλη αιτία κλειδί όταν αγοράζουμε ένας καινούριος μηχανισμός, είναι το gear ratio, το οποίο αναφέρεται στις πόσες περιστροφές κάνει η μπομπίνα με κάθε ολοκληρωμένο γύρο της μανιβέλας. Αυτό καθορίζει, εν μέρει, πόσο γρήγορα μπορεί να μαζευτεί η πετονιά όταν ο ψαράς επιχειρεί τη μανιβέλα. Είναι λογικό ότι όλα τα μοντέλα των μηχανισμών μπορούν να προσφέρουν διαφορετικά gear ratios, ξεκινώντας από το χαμηλότερο μάζεμα (π.χ. 2:1 η 3:1), στο πιο ταχύς 4:1 μέχρι και 6:1. Οι μηχανισμοί με μεγαλύτερη ταχύτητα μαζέματος, είναι καλύτεροι δουλεύοντας με τεχνητά πίσω από τη βάρκα, η μαζεύοντας γρήγορα την πετονιά όταν ένα ψάρι “επιτίθεται” προς την ίδια τη βάρκα, η ακόμα, ψαρεύοντας από την ακτή, όταν πρέπει να περνούμε από πάνω βυθούς σκορπισμένους από Βραχιά η από βλάστηση. Τα μοντέλα που έχουν χαμηλότερα gear ratios, δεν μας προσφέρουν ένα τόσο γρήγορο μάζεμα, αλλά εγγυούνται την μεγαλύτερη ασφαλιστική δύναμη, ιδανική για τα πατωτά ψαρέματα και εφαρμογές της συρτής. Οι ψαράδες που σκέφτονται να αγοράζουν ένα “χοντρό” ροτάντε, ο οριζόντιος μηχανισμός, μπορούν να αποφασίσουν υπέρ ένα μοντέλο με δυο ταχύτητες. Ενώ είναι πιο ακριβός από τον εξάδελφος του με μια ταχύτητα, ο μηχανισμός με δυο ταχύτητες προσφέρει τα καλύτερα των δυο κόσμων, όταν λειτουργεί με το μάζεμα, άρα, και με τη δύναμη της μανιβέλας. Με ένας μηχανισμός δυο ταχυτήτων, ένας ψαράς μπορεί να αλλάζει με βούληση από το γρηγορότερο μάζεμα του “high gear” στο πιο δυνατό “low gear”, με μια απλή πίεση η τράβηγμα ενός κουμπιού.

Reel Housings and Frames: Οι περισσότεροι μηχανισμοί ψαρέματος, είναι στοιχειοθετημένοι είτε από αλουμίνιο (die cast η σφυρήλατα) είτε από γραφίτη. Ο κάθε ένα από αυτά τα υλικά, έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι μηχανισμοί κατασκευασμένοι από αλουμίνιο, είναι γενικά πιο δυνατοί και πιο διαρκής από τα μοντέλα από γραφίτη, ωστόσο, είναι και πιο βαριά. Οι μηχανισμοί κατασκευασμένοι από γραφίτη, είναι ελαφροί και ανθεκτικοί στη διάβρωση, ωστόσο, γενικά δεν προσφέρουν την ίδια δύναμη και διάρκεια ζωής όπως τους μηχανισμούς die cast η σφυρήλατα αλουμινίου. Λόγο τη φύση του design ενός κανονικού μηχανισμού ψαρέματος (spinning reel), τα κορμιά είναι κατασκευασμένα από πολλαπλά κομμάτια. Πολλά από τα ροτάντε, ενώ είναι κατασκευασμένα με τον ίδιο τρόπο, κάποιους από τους κατασκευαστές, έχουν παρουσιάσει κορμιά από μονοκόμματο γραφίτη. Αυτό το design, αυξάνεται τη γενική ακεραιότητα του μηχανισμού ενώ κρατάει την ελαφρότητα του βάρους.

Balance and Stability: Ποιος από τους δυο μηχανισμούς και να προτιμήσουμε, είτε το ροτάντε είτε το κανονικό spinning reel, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που επιλέξαμε, είναι άνετος και γερός όταν γυρίσουμε τη μανιβέλα. Στα spinning reels, αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα της συναρμολόγησης του στροφέας και τη μανιβέλα. Εάν αισθανόμαστε μια ταλάντωση, γενικά σημαίνει ότι ο μηχανισμός έχει ένα πολύ φτωχός περιστροφικό σύστημα, άρα ο μηχανισμός, θα έπρεπε να έχει επίσης μια αντισταθμιστική μανιβέλα που συνεισφέρει περισσότερη ευκολία και άνεση στην διαδικασία του μαζέματος. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό για τους δυο μηχανισμούς (spinning reels και ροτάντε), είναι το infinite anti-reverse: αυτός ο μηχανισμός, βοηθάει να σβήνει εντελώς το τζόγο στην μανιβέλα του μηχανισμού, για ένα πιο γερο’ και έμπιστος κάρφωμα του ψαριού. Κάθε μηχανισμός με τη μανιβέλα που παίζει αυτό το “kick back”, μπορεί να μας κάνει μεγάλες ζημιές, χάνοντας τη λεία κατά τη διάρκεια του μαζέματος. Όσον αφορά το σχήμα του χερουλιού και τη σύνθεση του, είναι θέμα προσωπική προτίμηση, έστω πολλοί ψαράδες προτιμούν την πιο εργονομική και μαλακιά λαβή προσφερόμενη από της περισσότερες κατασκευαστικές εταιρίες, πέρα από ότι αυτή η μεγάλη ποικιλία λαβών, μας επιτρέπει ένα σίγουρο κράτημα ακόμα και όταν είναι βρεγμένων.

Fishing Reel Casting Controls: Οι μηχανισμοί με οριζόντιο τύμπανο (ροτάντε) όπως και οι μηχανισμοί bait casting, συχνά έρχονται στην αγορά με ενσωματωμένο το σύστημα casting control που βοηθάει να προσδιορίζουμε πόσο γρήγορα πρέπει να περιστρέφεται η μπομπίνα κατά τη διάρκεια της βολής. Τα συστήματα αυτά, μπορούν να είναι μαγνητικά η φυγόκεντρα (εξαρτάται από τα μοντέλα), και είναι είτε εσωτερικά η εξωτερικά ρυθμιζόμενα. Κατά τη διάρκεια της βολής, αυτό το σύστημα ελέγχου μπορεί να παραμένει πολύ βοηθώντας να μεγιστοποιηθεί την απόσταση της βολής και να μειωθεί το backlash (το μπέρδεμα πετονιάς), πράγμα που δυστυχώς, δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Για μας ψαράδες, είναι σημαντικό επίσης να καταλαβαίνουμε ότι στον κόσμο, δεν υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αποφύγουν το backlash 100%, ανεξάρτητα το πόσο προχωρημένο είναι ο μηχανισμός casting control. Αν και ποιος από τα δυο μοντέλα ενσωματώνουν τη μαγνητική η φυγοκεντρική δύναμη για να βοηθήσει την μπομπίνα κατά τη διάρκεια της βολής, ο ψαράς χρειάζεται ακόμα να ασκήσει μια μικρή πίεση επάνω της ώστε να προλάβει το backlash. Ένα “καλό εκπαιδευμένο αντίχειρα”, σε συνεργασία με ένα λειτουργικός σύστημα casting control, είναι η καλύτερη συνταγή για βολές χωρίς προβλήματα.

Level Wind Mechanisms: Οι μηχανισμοί bait casting και κάποιοι μεγαλύτεροι μηχανισμοί ψαρέματος οριζόντιου τύμπανου έχουν μηχανισμούς level wind (μοιραστής πετονιάς) που εξασφαλίζουν αυτόματα ότι η πετονιά μοιράζεται ομοίως επάνω στην μπομπίνα κατά τη διάρκεια του μαζέματος. Ενώ οι μηχανισμοί που έχουν level wind, προσφέρουν μεγάλη ευκολία (στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να έχουμε το άγχος να μοιράζουμε την πετονιά επάνω στην μπομπίνα με το αντίχειρα μας ενώ λειτουργούμε με τη μανιβέλα), αναμένεται να έχουν όμως περισσότερα προβλήματα από τα μοντέλα standard που δεν έχουν level wind. Φυσικά, κάποιοι μηχανισμοί που έχουν το level wind, είναι πιο διαρκής και αξιόπιστοι από άλλα, ωστόσο, τα μέλη αυτά, στους περισσότερους μηχανισμούς αναμένονται να αφαιρεθούν.

Spools: Η σύνθεση και το design της μπομπίνας, πρέπει να είναι μελετημένο όταν αποφασίσουμε να αγοράζουμε ο ένας μηχανισμός η ο άλλος. Οι κανονικοί μηχανισμοί, τυπικά έρχονται είτε με μπομπίνες αλουμινίου είτε με μπομπίνες από γραφίτη. Η μπομπίνα αλουμινίου, προσφέρει μεγαλύτερη στερεότητα και διάρκεια από τις μπομπίνες από γραφίτη οι οποίες μπορούν να κομματιαστούν η να σκίζονται υπό πίεση. Έτσι όπως είναι κατασκευασμένες οι μπομπίνες των κανονικών μηχανισμών ψαρεμάτων (spinning reels), υπάρχουν δυο βασικά μοντέλα: εσωτερικό και skirted. Η μπομπίνα skirted, βοηθάει να εμποδίζουμε την πετονιά από το να μπερδεύεται επάνω στο κορμί του ίδιου μηχανισμού. Επιπλέον, η επιλογή ενός κανονικού μηχανισμού με μπομπίνα skirted, περιλαμβάνει επίσης την επιλογή μιας κανονικής μπομπίνας και μια άλλη ρηχή και μακρύ, λεγόμενη μπομπίνα με design “long cast”. Στην θεωρία, το design της καινούριας μπομπίνας long cast, μας επιτρέπει να έχουμε λιγότερη τριβή πετονιάς, με αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη απόσταση με τα πετάγματα. Ωστόσο, κάποια μοντέλα μπορούν να έχουν μπομπίνες από γραφίτη: πάλι, οι μπομπίνες από αλουμίνιο, εξασφαλίζουν μεγαλύτερη δύναμη και πολύχρονη ανθεκτικότητα. Για τυχών μεγαλύτερη αντοχή, οι ψαράδες μπορούμε να διαλέξουμε για ένας κανονικός μηχανισμός με χρώμια, μπρούντζινη, η ατσάλινη μπομπίνα. Ενώ αυτές οι μπομπίνες δεν περιστρέφουν τόσο ομαλά όπως εκείνες κατασκευασμένες από αλουμινίου η γραφίτη, προσφέρουν όμως το μεγαλύτερο επίπεδο της δύναμης και αντοχή στη διάβρωση. Μεταλλικές μπομπίνες όπως αυτές, είναι ο τι καλύτερο για εφαρμογές βαριών καθήκον όπως στο ψάρεμα με την τεχνική του surfcasting, σε ειδικές συνθήκες, η όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε dacron η συρματόσκοινο. Πέρα από τη σύνθεση και από το design, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μελετήσαμε επίσης και τη χωρητικότητα πετονιών της μπομπίνας: Ανεξάρτητα από το είδος μηχανισμού ψαρέματος που πρόκειται να αγοράζουμε, η μπομπίνα πρέπει να έχει αρκετή χωρητικότητα πετονιών από διαφορετικούς διαμέτρους. Όπως βλέπουμε, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές λεπτομέρειες που πρέπει να κοιτάξουμε σε ένα μηχανισμός ψαρέματος, για να είναι αυτό που ταιριάζει με τις δικές μας απαιτήσεις: εστιάζοντας ακόμα ένα από αυτά τα στοιχεία κλειδιά, θα διαπιστώσουμε ότι θα μας βοηθήσει να είμαστε έξυπνοι και καλύτερα ενημερωμένοι στην απόφαση επιλογής, άρα της αγοράς.