HOME   ...the right site for fishing lovers

ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αγκίστρι: Hook
Συρμάτινο μεταλλικό συστατικό σχεδιασμένο σε “J”, με ένα άνοιγμα (παλέτα) ή ένα κρίκος στη μια άκρη όπου δένεται η πετονιά, και η ακίδα στην άλλη άκρη για να καρφώνεται το ψάρι. Τα circle hooks, έχουν μια εσωστρεφής ακίδα, τα double και τα treble (σαλαγκιές), έχουν αντίστοιχα δυο και τρεις ακίδες.

Βαλίτσα Αναλοσίμων: Tackle Box
Βαλίτσα ή κουτί με ειδικά χωρίσματα και χαρακτηριστικές για να μπορούμε να “τακτοποιήσουμε” παράμαλλα, τεχνητά δολώματα, αγκίστρια και πολλά άλλα αναλώσιμα και μικρά εργαλεία για το ψάρεμα.

Buzz Bait: Buzz Bait
Αυτό το δόλωμα “καρφίτσα ασφαλείας”, φτιαγμένη με συρματόσκοινο ώστε να χρησιμοποιείται στο επιφανειακό ψάρεμα, έχει μια μεταλλική προπέλα σε μια πλευρά του σύρματος, ένα σώμα με αυξημένο βάρος, ένα “φουστάνι” και ένα αγκίστρι στην άλλη.

Δόλωμα: Bait
Φυσικό “ελκυστικό” που μπορούμε να προσθέσουμε επάνω στα αγκίστρια για να συλλάβουμε τα ψάρια. Τα δολώματα συμπεριλαμβάνουν: ψαροδόλια είτε ζωντανά και ψόφια, καβούρια, γαρίδες, σκουλήκια, χέλια, έντομα, μύδια, οστρακοειδή, συκώτι κοτόπουλου, καλαμπόκι, ζύμη από ψωμί, καλαμάρια.

Δόλωμα Απαλού Πλαστικού: Soft Plastic Lures
Φτιαγμένα από ένα είδος απαλό πλαστικό για να μοιάζουν σε σκουλήκια, σαύρες, γαρίδες ή γενικά σε μικρά πλάσματα που κινούνται. Πωλούνται σε συσκευασία πολλών κομματιών για να είναι εκ των υστέρων δολωμένες από τους ψαράδες στα αγκίστρια.

Δόλωμα Επιφανείας: Top Water Lure
Δολώματα κατασκευασμένα με σκληρό πλαστικό υλικό, ξύλο ή καουτσούκ/πλαστικό, και σχεδιασμένα για να πλέουν στην επιφάνεια για να ελκύουν τα ψάρια όταν τα κάνουμε να αναπηδούν ή τουλάχιστον όταν κινούνται.

Δολώμα Μετάλλου: Blade Bait
Έλασμα μετάλλου, περισσότερο η λιγότερο βαρύ σε σχέδιο ψαριού, με αγκίστρια ή κρεμασμένες σαλαγκιές, σχεδιασμένο για το ψάρεμα στο βυθός.

Δόλωμα Σωληνοτό: Tube Bait
Κατασκευασμένο με απαλό πλαστικό, αυτό το δόλωμα χρησιμοποιείτε με επιβαρυμένα αγκίστρια βαλμένα μέσα στο άδειο σώμα τους.

Jig: Jig
Καμιά φορά καλούμενα επίσης “bucktails”, αυτά τα δολώματα με τα επιβαρυμένα κορμιά (συχνά από μολύβι), είναι σχεδιασμένα πάνω σε ειδικά αγκίστρια και “ντυμένα” με τρίχες ουράς ή απαλές πλαστικές “φουστίτσες”, ή σκουλήκια.

Jigging: Jigging
Μέθοδος για να ρίξουμε το δόλωμα στο νερό, στην περιοχή που διαλέξαμε, και τη κινούμαστε – jigging επακριβώς- προς τα ψηλά και χαμηλά για να προσελκύσουμε το ψάρι. Καλύτερα εάν αυτή την τέχνη θα την εφαρμόζουμε από την βάρκα ή από μόλους.

Καλάμι: Rod
Mακρύ μοχλός γενικά φτιαγμένο από fibreglass,
γραφίτη ή πολυμερής υλικά, και χρησιμοποιημένο για τη σύλληψη των ψαριών. Υπάρχουν διαφορετικά είδη καλαμιών: καλάμια για spinning, για το ψάρεμα με τη μύγα, για το ψάρεμα από την παραλία γενικά, για το ψάρεμα από την βάρκα και για το ψάρεμα στο πέλαγος (big game) κτλ. Η πλειονότητα των καλαμιών, έχουν μια “μέγκενη” για να κρατήσουν σταθερό ο μηχανισμός, και οδηγούς μέσα στους οποίους κυλάει η πετονιά.

Κουταλάκι Δομημένος: Structure Spoon
Είτε οι τεχνικές πετάγματος είτε του κάθετου jigging, χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα με αυτά τα πολύ βαριά μεταλλικά δολώματα από τα κινούμενα αγκίστρια.

Κουταλάκι Πετάγματος: Casting Spoon
Ένα κομμάτι μετάλλου ή πλαστικού μεταμορφωμένο σε ένα δόλωμα με σχέδιο κουταλάκι τον οποίο κουνιέται για να προσελκύει τα ψάρια. Μπορούν να βρίσκονται με ένα αγκίστρι είτε κινητός είτε σταθερός, με μια, δυο ή τρεις ακίδες.

Κουταλάκι Συρτής: Trolling Spoon
Μεγάλο κουταλάκι που σέρνεται από πίσω την βάρκα σε κίνηση για τη σύλληψη ψαριών.

Leader: Leader
Ένα κομμάτι πετονιάς, συρματόσκοινο ή άλλο υλικό, ενωμένο μεταξύ τη μια άκρη της πετονιάς και το δόλωμα ή το αγκίστρι. Οι leaders, προμηθεύουν, πέρα από μια αυξημένη δύναμη, επίσης μια μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη διάβρωση, ειδικά, από το ακατέργαστος στόμα και από τα δόντια των ψαριών.

Lure: Lure
Οτιδήποτε τεχνητό σχεδιασμένο για την προσέλκυση του ψαριού και “αρματωμένο” με αγκίστρια. Αυτό περιλαμβάνει τις μύγες, δολώματα από σκληρό πλαστικό και ξύλινο (plugs) υλικό, ιμιτασιόν με απαλό πλαστικό υλικό, μεγάλα τεχνητά δολώματα από καουτσούκ για το ψάρεμα στον πέλαγος, μεταλλικά κουταλάκια, δολώματα με επιβαρυμένα κεφάλια (jigs),δολώματα από έλασμα μετάλλου, spinners και spinner baits.

Μηχανισμός: Reel
Μεταλλική συσκευή για να τυλίγουμε και να αποθηκεύσουμε την πετονιά ψαρέματος. Οι μηχανισμοί έχουν: μια μπομπίνα, φρένα για να “καθυστερούν ” τη φυγή του ψαριού, μια μανιβέλα για την ανάκτηση της πετονιάς, και ένα “πόδι” για να τοποθετηθεί πάνω στο καλάμι. Τα είδη μηχανισμών είναι: CASTING (η πετονιά τυλίγεται πάνω στη περιστροφική μπομπίνα - ροτάντε), SPINNING (η πετονιά τυλίγεται πάνω στη σταθερή μπομπίνα), SPINCAST (όπως το spinning, αλλά με ένα “κώνος” μπροστά που κλείνει την μπομπίνα), και FLY (αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες Taper Line/backing, και είναι άψογος ειδικά στο ψάρεμα στα γλυκά νερά.)

Μολύβι: Sinker
Βάρος από μολύβι ή άλλο υλικό, σχεδιασμένο για να βυθίσει ένα δολωμένο αγκίστρι ή ένα τεχνητό δόλωμα.

Μπασμός: Chumming
Μια τεχνική ψαρέματος η οποία το δόλωμα ή το αρωματικό υλικό ελευθερώνεται στο νερό ώστε να προκαλεί το ψάρι να επιτεθεί το ίδιο δόλωμα ή το δολωμένο αγκίστρι. Ο μπασμό, αποτελείται από: ζωντανά ή ψόφια δολώματα, ή ακόμα προπαρασκευασμένα και “αρωματισμένα” υλικά που χρησιμοποιούνται είτε στο γλυκό νερό είτε στη θάλασσα.

Παραμάνα: Snap
Μικρή συσκευή που, δεμένη στην πετονιά, είναι χρησιμοποιημένη για γρήγορες αγκιστρώσεις/συνδέσεις και αποσυνδέσεις με αγκίστρια με κρίκους, πάνω στα παράμαλλα και στα τεχνητά δολώματα.

Πετονιά: Line
“Καλώδιο” χρησιμοποιημένο για το ψάρεμα. Το νάιλον είναι το πιο χρησιμοποιημένο: άλλες πετονιές είναι κατασκευασμένες με διαφορετικά υλικά, συμπεριλαμβανόμενος πλεγμένα νήματα και συρματόσκοινα. Η Taper Line (fly line), είναι μια ειδική πετονιά φτιαγμένη με ένα πλαστικό επικάλυμμα πάνω σε ένα πυρήνας καιπολύ συχνά φτιαγμένο “tapered” (αλλαγή διαμέτρους) για να γίνεται πιο εύκολο το πέταγμα με τις μύγες. (Για την προστασία ενός καλού ψάρεμα, να παίρνουμε πάντα μαζί μας , όταν φεύγουμε, τις πετονιές που είναι για πέταγμα. Αυτές, έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν ψάρια, βατράχους, πουλιά και μικρά θηλαστικά, πέρα από ότι λερώνει πράσινες περιοχές που θα ήταν καλύτερα να προστατεύουμε).

Πλωτό (φελλός): Float
Αποκαλούμενο επίσης “bobber”, κρατάει κρεμασμένος το δολωμένο αγκίστρι, μακριά από το βυθός, και υποδείχνει τα τσιμπήματα των ψαριών όταν αυτοί επιτίθενται.

Spinner: Spinner
Τα ελάσματα του spinner περιστρέφονται γύρο από το ίσιο σκληρό μεταλλικό σύρμα αυτών των δολωμάτων με σαλαγκιές από επιβαρυμένο σώμα.

Spinner Bait: Spinner Bait
Είναι ένα δόλωμα με μεταλλικό σύρμα τύπου “καρφίτσα ασφαλείας” με ένα ή περισσότερα μεταλλικά spinner πάνω σε μια άκρη ενός σύρμα, και ένα επιβαρυμένο σώμα, τη “φουστίτσα” και το αγκίστρη στην άλλη. Είναι χρησιμοποιημένο ειδικά στο ψάρεμα κοντά σε δομές όπως δένδρα ή κορμούς.

Still Fishing: Still Fishing
Ψάρεμα που πραγματοποιείται χωρίς να κινούμε το δόλωμα μετά από το πέταγμα, με αναπληρωμένες ουρές απαλού πλαστικού.

Στριφτάρι: Swivel
Μικρή συσκευή με δυο ή παραπάνω κρίκους και κινούμενο κεντρικό τομέα. Χρησιμοποιούνται μεταξύ ένα τεχνιτό δόλωμα ή μια κεντρική πετονιά (μάνα), και μια πετονιά για να προλαβαίνουμε τα στριψίματα της ίδιας.

Συρτή: Trolling
Τρόπος που προχωράει η βάρκα σε ένα αργός “περπάτημα” ενώ σέρνονται ζωντανά ή τεχνητά δολώματα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εμβαδόν θάλασσα στην αναζήτηση των ψαριών.

Σύλληψη/Πιάσιμο: Strike
Κάθε πιάσιμο δολώματος (είτε ζωντανό είτε ψόφιο) εκ μέρους ενός ψαριού.

Terminal Tackle: Terminal Tackle
Γενικός όρος για την περιγραφή των φελλών, τα μολύβια, τα παράμαλλα, τα στριφτάρια και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο τελικό τομέα της πετονιάς, πέρα από τη συμπλήρωση των ίδιων των παράμαλλων.

Τεχνητά Ψάρια: Crank Bait
Είναι ένα τεχνιτό δόλωμα που μοιάζει σε ένα αληθινό ψάρι, είναι σχεδιασμένο για να κολυμπάει κάτω από την επιφάνεια του νερού και κατασκευασμένο με πλαστικό υλικό ή από ξύλο.

Weedless Spoon: Weedless Spoon
Κινούμενα κουταλάκια κατασκευασμένα με ένα σταθερό αγκίστρι και ένα “φύλακα” για τη βλάστηση του βυθού.