HOME   ...the right site for fishing lovers

ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΤΟΥ SURFCASTING

 

AB Uno: Όνομα που δόθηκε στο πρώτο ειδικό μολύβι για Tournament Casting από τον Rocco Matteo που το μελέτησε, στον Alberto Belfiori (από 'δω τα αρχικά ΑΒ), ένας από τους γκουρού του Surfcasting.

Aberdeen: Αγκίστρι ψηλό, χρωματισμένο μαύρο ή μπλε, με extra long κοτσάνι, μεγάλο λαιμός, με παλέτα ή κρίκο, χρησιμοποιημένο ειδικά με σκουλήκια ή, με μεγαλύτερα μεγέθη, στη δημιουργία του Ciao Ciao, με φιλέτα σαρδέλας ή κέφαλου. Το όνομα δόθηκε από τη Σκοτσέζικη πόλη από τον οποίο προέρχεται.

Above Cast: Τεχνική πετάγματος (στα Αγγλικά “πέταγμα από επάνω”), εκτελείται ρίχνοντας προς τη θάλασσα σε ευθεία γραμμή, από πάνω από το κεφάλι. Αυτή είναι η τεχνική που δίνει τη μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά, λόγο τη ελάχιστη φόρτωση του μολυβιού, δεν επιτρέπει μεγάλες αποστάσεις.

Αγκίστρι: Είναι ένας γάντζος από πολλά σχήματα και μεγέθη που χρειάζεται για τη σύλληψη των ψαριών.

Αθλητής: Ερασιτέχνης ψαράς που συμμετέχει σε αγώνες.

Ακατέργαστος ή Blank: Καλάμι που δίνεται από τον κατασκευαστή χωρίς οδηγούς και βάση στήριξης μηχανισμού. Στην Αγγλία, σχεδόν όλα τα καλάμια πωλούνται με αυτό το τρόπο ώστε ο ψαράς μπορεί να τοποθετήσει τους οδηγούς βάση των προσωπικών επιθυμιών. Στην Ιταλία, αυτή είναι μια συνήθεια που απλώνεται από λίγο καιρό είτε γιατί επιτρέπει τη μεταφορά από τις βιομηχανίες στους καταστηματάρχες με συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλεια και οικονομία, είτε γιατί ένα εξατομικευμένο καλάμι μπορεί να εξασφαλίζει αποδόσεις (σε σχέση την απόστασης) σε αληθινούς ρίπτεις "non standard".

Ακίδα: προεξοχή που βρίσκεται ακριβώς από κάτω και εσωτερικά την αιχμή του αγκιστριού, και χρειάζεται για να εξασφαλίζει ένα τέλειο πιάσιμο στο στόμα του ψαριού.

Ακροβάτη (Κορεάτικο ή Κινέζικο): Θαλασσινό σκουλήκι χρώματος πράσινο που, όπως κάποιοι παρεμφερείς, τρέφεται με φύκια σε αποσύνθεση. Είναι πολύ καλό δόλωμα, και οφείλει την ελκυστική δύναμη του στην φρενιτιώδης κίνηση του κορμί, ειδικά εάν αγκιστρώνεται από το κεφάλι σαν “σημαία”.

Ακρογιαλιά: Είναι το σημείο όπου η ακτή αρχίζει να κατηφορίζει σταδιακά ή τονισμένα, σχηματίζοντας μια κλήση περισσότερο ή λιγότερο τονισμένη.

Αλιευτικό: Αρχαϊκός όρος αναφερόμενος στο ψάρεμα, άρα με την οροθέτηση ότι “είναι ακριβώς για το ψάρεμα”.

Albright Special: Κόμπος ένωσης δυο διαφορετικών πετονιών. Λόγο το μικρό όγκος και την ελάχιστη αντίσταση, θεωρείται ο καλύτερος κόμπος ένωσης μεταξύ τη μάνα και το shock leader. Η εκτέλεση του κόμπου αυτού πρέπει να είναι τέλεια.

Αμερικάνικο: Σκουλήκι κόκκινο-μελαχρινός χρώματος, πλούσιο από ένα είδος υγρό που μοιάζει πολύ με τον ανθρώπινο αίμα, και περιέχει ένα στόμα που μπορεί να μαζευτεί. Είναι περιζήτητος από τα περισσότερα είδη ψαριών, ειδικά του surfcasting.

Ανακλαστήρας: Υλικό που, εάν κατορθωμένο από άμεσος ή έμμεσος φωτισμός, αποκρούει μέρος από αυτό ανακλάζοντας το. Βρίσκεται σε ταινίες, αυτοκόλλητα κτλ, και χρησιμοποιείται για να φαίνονται καλύτερα τα εργαλεία μας όπως: καλάμια, βάσεις καλαμιών, βαλίτσες κτλ, από μακριά.

Αντιεπιστροφή: Είναι η συσκευή του μηχανισμού που εμποδίζει την παράδοση της πετονιάς λόγο την συμπτωματική περιστροφή του ίδιου μηχανισμού ή της μανιβέλας, αναθέτοντας αυτή τη λειτουργία στη ρέγουλα (ή συμπλέκτη).

Antigì: Συσκευή αποτελούμενη από ένα κούφιο σωλήνα (γενικά πλαστικό) τοποθετημένο επάνω στη μάνα όπου βάζουμε το δόλωμα κατά τη διάρκεια της βολής με σκοπό την προφύλαξη της ακεραιότητας μέχρι του προορισμού.

Αντιμάμαλο: Ροή και συρροή του νερού δημιουργιμένο από τα κύματα της θάλασσας που θρυμματίζονται επάνω την παραλία. Η συνεχή ξεχείλιζη των κυμάτων κατά μήκος την παραλία δημιουργεί μια άνοδος του νερού και της πίεσης πάνω στην ίδια, με μια φυσική συσσώρευση, άρα, μια αύξηση του επιπέδου που πρέπει να είναι ισορροπιμένο με μια συρροή ή επιστροφή. Σε αυτή την περίπτωση, το ρευμα του νερού παέι από την παραλία προς το πέλαγο πέρνοντας μαζί του όλο αυτό που συναντάει. Περισσότερο επιβλητικός είναι το κύμα, περισσότερο δυνατά και επικίνδυνα γίνονται τα ρεύματα αυτά. Αυτά τα ρεύματα, στο βυθός εγκάρσια την παραλία, δημιουργούν επίσης κάτι κανάλια που είναι αναγνωρίσιμα από το ρεύμα που "βγαίνει" προς τα ανοικτά και είναι σαν μια θαλασσινή λωρίδα όπου το νερό είναι πιο ήρεμο σε σχέση με την γειτονιά.

Αρενίκολα: Καθιστικός σκουλήκι της ομώνυμη οικογένεια των policheti, κοκκινωπό χρώματος ή μελαχρινός. Ψηλό και μακρύ, για την καταπληκτική απόδοση της, θεωρείται να είναι “το δόλωμα” από την πλειοψηφιώτητα των ερασιτεχνικών ψαράδων.

Άρθρωση: Σύνδεση των παράμαλλων πάνω στη μάνα για να ασφαλίζει την κίνηση είτε μέσα στο νερό είτε να έχει καλή αντοχή στα μπερδέματα. Το Joint, είναι αναμφίβολα το πιο χρησιμοποιημένο, αλλά υπάρχουν και άλλα είδη που, σε σχέση με το είδος, μπορούν να εξασφαλίσουν λειτουργικότητα, ανθεκτικότητα, ξεφόρτωση των στριψίματος, την εναλλαγή των παράμαλλων, ελαφρότητα των παράμαλλων μέσα στο νερό.

[TOP]

 

Baitclip: Γάντζος που τοποθετείται πάνω στη μάνα για να κρατάει σταθερά το δόλωμα και ικανός να ελευθερώσει το παράμαλλο όταν αυτός ακουμπάει στην επιφάνεια του βυθού.

Back Cast: Είδος πετάγματος που απαιτεί ειδική τεχνική ικανότητα. Το πέταγμα εκτελείται με τις πλάτες προς την θάλασσα και το μολύβι κρεμαστό στον αέρα. Οι διαστάσεις είναι πολύ μεγάλες αλλά η συγκρατημένη μυική ένταση έχει γίνει υιοθετημένη από διαφορετικούς ρίπτεις πρώτου πλάνου, στα tournament του Long Casting.

Βάση Καλαμιών: Εργαλείο που καρφώνεται στην άμμο για να τοποθετηθεί το καλάμι. Γενικά είναι κατασκευασμένες από γωνία αλουμινίου και στην ανώτερη άκρη έχουν τοποθετηθεί ένα βραχίονας στήριξης σχήματος "U", και λίγο πιο κάτω, ένα "ποτίρι" όπου μπαίνει η φτέρνα του καλαμιού.

Βάση Μηχανιμού: Είναι η "έδρα" που τοποθετείται ο μηχανισμός, επάνω το κοντάρι του καλαμιού. Στα καλάμια του surfcasting το κέντρο της βάσης βρίσκεται περίπου στα 75/80 εκ. από την κατώτερη άκρη για να δίνει την μέγιστη δύναμη στη φάση του πετάγματος.

Bass: Είδος σπαστών κατανεμώμενων καλαμιών ψαρέματος η οποία δύναμη είναι μεταξύ ένα και τέσσερις ουγγιές, και από την περισσότερο τονισμένη αίσθηση, σε σχέση τα ακριβής κατανεμώμενα καλάμια. Αυτά είναι πιο εύκολα στη χρήση και περισσότερο ευχάριστα στο ψάρεμα, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον το πέταγμα ground για να δίνουν το καλύτερο όσον αφορά τις πραγματοποιημένες αποστάσεις.

Beach Bomb: Ειδικά αεροδυναμικά μολύβια δημιουργημένα από τους Άγγλους ψαράδες. Γενικά το βάρος τους δηλώνεται σε ουγγιές.

Beach Ledgering: Τεχνική ψαρέματος από την παραλία πραγματοποιημένη με μικρούς βάρους και πετονιές χαμηλών διαμέτρων, ώστε να εξυψώνουμε την καλύτερη παρουσία του δολώματος με ήρεμη ή λίγο ταραγμένη θάλασσα, και σε αποστάσεις έως τα 100 μέτρα. Για ένα ελαφρύ καθορισμός που έχει αξία μόνο ενδεικτική, το μοιράζουμε σε ultralight, εάν το ψάρεμα πραγματοποιείται ακριβώς κοντά από την ακρογιαλιά με μολύβια των 15-30 γρ., Beach Ledgering, εάν το ψάρεμα πραγματοποιείται σε μεσαία απόσταση με μολύβια των 40-60 γρ., και Surf Fishing όταν το ψάρεμα πραγματοποιείται με θάλασσα ή αποστάσεις που απαιτούν τη χρήση μολυβιών μέχρι των 90 γρ.

Beak: Αγκίστρι με κοντό και στραβό κοτσάνι, στρογγυλό και ασύμμετρο λαιμός, αιχμή επανεισόδου. Είναι πολύ γερό και για αναλογία οφείλει το όνομα του στο σχήμα του ράμφους του όρνιου.

Βελόνα: Μεταλλικό κούφιο σωληνάκι που χρησιμοποιείται για να σουβλίζουμε τα σκουλήκια ώστε να μπορούμε να τα μεταφέρουμε στα παράμαλλα χωρίς καμιά κακοποίηση. Είναι απαραίτητη. Στην αγορά υπάρχουν ειδικές βελόνες για διαφορετικά είδη σκουληκιών και άλλα δολώματα.

Bigattino: Προνύμφη της κρεατόμυγα: είναι το πιο χρησιμοποιημένο δόλωμα του γλυκού νερού. Η χρήση του δεν επιτρέπεται παντού, και απαγορεύεται ειδικά στα νερά της πέστροφας.

Bodied: Φελλός για το ψάρεμα á l'Anglais.

Bolognese: Καλάμι με οδηγούς χρησιμοποιημένο ειδικά με το ψάρεμα με φελλό.

Βουνό θραυσμάτων: Σορός θραυσμάτων που βρίσκεται τοποθετημένο κατά μήκος στο θαλασσινό βυθός, παράλληλος στην ακρογιαλιά και γεννημένο από το στοίβαγμα άμμου και θραυσματικό υλικό, που αντιστοιχεί στο τελευταίο κύμα προς τα ανοικτά.

Buldo: Ειδικό διαφανές φελλός που σαβουρώνεται γεμίζοντας το με νερό, και χρησιμοποιείται για το επιφανειακό ψάρεμα συρτής.

Gear ratio: Συσχέτιση των αριθμών των στροφών του στροφέα ή της μπομπίνα του μηχανισμού με αυτά που κάνει την μανιβέλα. Για τους μηχανισμούς με σταθερή μπομπίνα, το Gear ratio γενικά βρίσκεται μεταξύ 1:3,8 και 1:5,1. Ένα χαμηλότερο Gear ratio, θα δώσει ένα μάζεμα πολύ δυνατό, αντίθετα, το μάζεμα θα είναι πιο γρήγορο.

Genovese: Παλιό παράμαλλο αποτελούμενο από τη μάνα στον οποίο είναι τοποθετημένο ένα “αγκώνας” να μπλοκάρει ψηλά την κούρσα ενός συρόμενο μολυβιού, και από ένας άλλος “αγκώνας”, τοποθετημένο χαμηλά κάτω από το μολύβι.

GPS (Global Positioning Sistem): Αρχικά που δείχνουν το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης NavStar GPS. Ο δείκτης είναι ικανός να βγάζει το σημείο, με την παρεμβολή των στοιχείων τουλάχιστον τεσσάρων δορυφόρων. Η ακρίβεια του είναι πολύ υψηλή.

Ground Cast: Αναπτυγμένη τεχνική πετάγματος που προβλέπει την απογείωση του μολυβιού από τον έδαφος και η επιτάχυνση του μέχρι στην εκτόξευση , σε μια κυκλική τροχιά, σχεδόν παράλληλη με τον έδαφος. Αυτό το πέταγμα, επιτρέπει το επίτευγμα αξιοσημείωτων αποστάσεων στο ψάρεμα, σε εναλλαγή με το pendulum, αν και με λιγότερη λιγότερη αποδοτικότητα.Γυαλιστερή: Κοχύλι από το παχύ κέλυφος της οικογένειας των δίθυρων. Το “ζώο” που περιέχει, είναι ένα πολύ καλό δόλωμα καταπληκτικός για “ουσιώδης” δολωσιές κατευθυνόμενες στη σύλληψη των λαβρακιών.

Γυαλιστερή: Κοχύλι από το παχύ κέλυφος της οικογένειας των δίθυρων. Το “ζώο” που περιέχει, είναι ένα πολύ καλό δόλωμα καταπληκτικός για “ουσιώδης” δολωσιές κατευθυνόμενες στη σύλληψη των λαβρακιών.

Ciao-Ciao: Παράμαλλο μακρύ έως και δυο μέτρα, με ένα είδος πλεύσιμο “τσιγάρο” φτιαγμένο από πολυστυρένιο υλικό ή από φελλός τοποθετημένο επάνω στο κοτσάνι του αγκιστριού, με σκοπό να σηκώνει το δόλωμα από το βυθό για να του δίνει περισσότερη κινητικότητα. Γενικά, χρησιμοποιείται με φιλέτα σαρδέλας ή κεφάλου ή τοποθετημένο μέσα σε ψαροδόλια.

Clinch: Κόμπος χρησιμοποιημένο για το δέσιμο μια πετονιά σε ένα κρίκο. Στο surfcasting, είναι πολύ χρησιμοποιημένο για το δέσιμο της κεντρικής πετονιάς (μάνα) στους κρίκους γιατί διατηρεί μεγάλη αντοχή στη θραύση: είναι γνωστό επίσης ως Uni-knot.

Crystal: Είδος αγκιστριών, γενικά από νικέλιο, με ασύμμετρος λαιμός, ελαφρά, με μεσαίο ή μακρύ λεπτό κοτσάνι. Τα πιο χρησιμοποιημένα είναι εκείνα για τη δόλωση των μικρών σκουληκιών.

Διάδρομος: Κανάλι παράλληλος στην ακρογιαλιά, χαρακτηρισμένο από κάποιο βάθος και εξαπλώνεται διαφορετικά είτε σε μήκος είτε σε φάρδος.

Διχρωματικός (νάιλον): Αναφέρεται σε ένα ειδικό είδος νάιλον τον οποίο η διάθλαση του είναι σχεδόν ίσια με εκείνη του νερού: αυτό θα έπρεπε να εγγυάται η θεωρητική έλλειψη όρασης του παράμαλλου όταν είναι μέσα στο νερό. Για να δημιουργηθεί αυτό το φαινόμενο, προσθέτουν fluorocarbon που το κάνει εμπορικά αρκετά ακριβό.

Dyneema: βλέπε multifibre.

Drop: Αγγλικό όρος που δείχνει το κομμάτι πετονιάς μεταξύ την κορυφή του καλαμιού και το μολύβι κατά τη διάρκεια του πετάγματος, του οποίου μήκους είναι σημαντικό για την καλύτερη απόδοση των πιο δύσκολων βολών . Σε εναλλακτική λύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος “σημαία”.

Ελαστικό Νήμα: Ίνα από lycra, πολύ χρησιμοποιημένη στο surfcasting για τη δημιουργία ογκώδης και βαριές δολωσιές, ώστε να αντέξουν ακόμα και στα πιο δυνατά πετάγματα. Απαραίτητο για την δόλωση της σαρδέλας σε φιλέτα, και μύδια. Ελάχιστος Μέγεθος: μέγεθος σε εκατοστά κάτω από τον οποίο ο νόμος δεν επιτρέπει την κράτηση της λείας. Φυσιολογικά αλλάζει από ένα είδος στον άλλο, και από την μια επαρχεία στην άλλη (διοικητικά). Πέρα από τους νόμους και από τους κανονισμούς, καλό θα είναι να ξαγκιστρώσουμε με πολύ προσοχή τα ψάρια κάτω από τον επιτρεπτό και να τους ξανά ρίξουμε στην θάλασσα.

Εξέδρα: στους αγώνες Long Casting είναι το τετράγωνο μέσα από τον οποίο ο ρίπτης πρέπει να μένει κατά τη διάρκεια του πετάγματος, με ποινή την ακύρωση της δοκιμής.

Evolution: Μολύβι γεννημένο για τα Tournament Casting. Μπορεί ή όχι, να έχει μικρά σταθεροποιητικά πτερύγια τοποθετημένα στην ουρά.

Ζωντανό: Όρος που δείχνει το ζωντανό ψάρι χρησιμοποιημένο ως δόλωμα.

 

Θερμοκολλητικό: Θερμοκολλητικό ατσαλόσυρμα καλυμμένο με μια στρώση αυτοσυγκολλητική ρετσίνη. Η χρήση του υλικού αυτού είναι προτεινώμενη στην αναζήτηση μεγάλων θηραμάτων με που που περιέχουν κοφτερά δόντια.

IGFA: Αρκτικόλεξο για International Game and Fishing Association.

Impact Shield: Ειδικό bait clip ικανό να κρατήσει ένα ογκώδης δόλωμα μέχρι που αγγίζει το νερό όπου ελεύθερώνεται. Πιάνει το όνομα του από την μπροστινή αεροδυναμική ασπίδα που μοιάζει με μια μικρή ομπρέλα.

Καβούρι Της Άμμου: Καβούρι του γένους Portunus που ενοχλεί ασταμάτητα τα δολώματα καταστρέφοντας τα πριν αυτά πλυσιάσονται από τα ψάρια. Είναι εξαιρετικό δόλωμα ειδικά για τις τσιπούρες και τα λαβράκια.

Κάλτσα: Η δόλωση του σκουληκιού που σουβλίζεται στο αγκίστρι μέχρι να φτάσει κάποια εκατοστά πάνω την μισίνα του παράμαλλου. Για μια καλύτερη πραγματοποίηση της διαδικασίας, η χρήση της βελόνας θεωρείται απαραίτητη. Αυτό είναι ένας από τους τρόπους περισσότερο χρησιμοποιημένους για να παρουσιαστεί το δόλωμα, ειδικά όταν μιλάμε για το αμερικάνικο και για τη τριχιά.

Καναδέζικο: Σκουλήκι που μοιάζει εντελώς με το αμερικάνικο εκτός από το χρώμα του που είναι λίγο πιο ανοικτό, και για το χρώμα του αίμα που είναι λίγο πιο κόκκινο-καφέ. Γενικά πωλείται σε πολυστυρένια κουτάκια με ανοιχτόχρωμο θαλασσινό άμμος.

Κανάλι: Αναγνωρίζεται μεταξύ των κυμάτων όπως μια περιορισμένη ζώνη στον οποίο η θάλασσα είναι πιο ήρεμη ή ο βυθός είναι πιο φαρδύς, το ρεύμα είναι χαμηλότερο και ο βυθός μεγαλύτερο. Αναγνωρίζεται επίσης από το καμπύλος και βαθουλωμένος προφίλ της ακρογιαλιάς και από μια τονισμένη απόκρημνη της αναδυθείς περιοχής.

Καλάμα: Τηλεσκοπικό καλάμι ψαρέματος που χρησιμοποιείται χωρίς μηχανισμός.

Καλάμι: Το τηλεσκοπικό κωνικό εργαλείο κατασκευασμένο με πολυμερής ή καρμπόν υλικό που χρησιμοποιείται από τους ψαράδες. Η χρήση του ως ελαστικός μοχλός, επιτρέπει το ρίξιμο των πετονιών μαζί των παράμαλλων, των δολωμάτων, και φυσικά των μολυβιών σε πολύ σημαντικές αποστάσεις.

Κανάλι: Αναγνωρίζεται μεταξύ των κυμάτων όπως μια περιορισμένη ζώνη στον οποίο η θάλασσα είναι πιο ήρεμη ή ο βυθός είναι πιο φαρδύς, το ρεύμα είναι χαμηλότερο και ο βυθός μεγαλύτερο. Αναγνωρίζεται επίσης από το καμπύλος και βαθουλωμένος προφίλ της ακρογιαλιάς και από μια τονισμένη απόκρημνη της αναδυθείς περιοχής.

Κάρφωμα: Η δυνατή και απότομη κίνηση που ο ψαράς δίνει κρατώντας το καλάμι στα χέρια, για να καρφώσει καλύτερα και με σιγουριά, το αγκίστρι μέσα στο στόμα του ψαριού.

Κερασάκι: Τυπικό τρόπος δόλωσης της αρενίκολα (τριχιά). Το σκουλήκι σουβλίζεται για κάποια εκατοστά επάνω στο κοτσάνι του αγκιστριού, ενώ το περίσσευμα τυλίγεται επάνω στο αγκίστρι. Το κλείσιμο της δολωσιάς γίνεται δένοντας το ίδιο σκουλήκι ή τυλίγοντας τον με ελαστικό νήμα.

Kerry Paul: Διάσημος Άγγλος ψαράς και ρίπτης, έχει συνεισφέρει στην τεχνική ανάπτυξη των δίσπαστων κατανεμώμενων καλαμιών από το πολύ σκληρό κοντάρι. Αφιλονίκητος κάτοχος των ρεκόρ στην απόσταση από το 1988 έως το 1991.

Knot: Από τα Αγγλικά, γενικό όρος για “κόμπος”.

Κορυφή ή Μύτη: Είναι το τελευταίο κομμάτι ενός καλαμιού ψαρέματος. Είναι πολύ σημαντικό γιατί ελέγχει την εκτόξευση του μολυβιού κατά τη διάρκεια του πετάγματος, επισημαίνει τα τσιμπήματα των ψαριών, και εξασθενίζει τις φυγές του ψαριού κατά τη διάρκεια του μαζέματος. Στην τεχνική του beach ledgering, χρησιμοποιούνται πολύ τις κορυφές σε αποδοχή από γιαλονήματα για να ελεγχθεί καλύτερα η δράση του ψαρέματος.

Κωνικότητα: Στα καλάμια ψαρέματος, είναι ή ελάττωση της διαμέτρου από την κατώτερη άκρη του μέχρι στην κορυφή. Αυτή τη κωνικότητα δεν ελαττώνεται ομοιόμορφα σε όλα τα καλάμια, και ο τρόπος με τον οποίο αυτό συμβαίνει, καθορίζει τη δράση του εργαλείου. Δεν είναι τυχαία ότι πολλά από τα καινούρια καλάμια τελευταίας τεχνολογίας, το κοντάρι και το τόξο είναι σχεδόν ίδιοι, για να ελαττώνονται δραστικά στην κορυφή με σκοπό να κερδίζουν μια δράση πετάγματος πολύ γρήγορη όπου είναι η ελαστικότητα της ίδιας κορυφή που ελέγχει την εκτόξευση του μολυβιού, μοιάζοντας πολύ, αλλά όχι με την ίδια αποτελεσματικότητα, των κατανεμώμενων καλαμιών.

Κώνος: Είδος μολυβιού για μεγάλη θαλασσινή αναταραχή: εγγυάται μια πολύ καλή κράτηση, και στο σκληρό αμμώδης βυθός, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με το κύλισμα του.

Λάσκα: Όταν λασκάρει η πετονιά προηγουμένως τεντωμένη. Συχνά αυτό συμβαίνει με την πλυσίαση ενός πιασμένου ψαριού.

Lift: Παράμαλλο που τοποθετείται επάνω στη μάνα, μετά το ρίξιμο. Το παράμαλλο αυτό, που γαντζώνεται και γλιστράει επάνω της, χρησιμοποιείται ειδικά για τη δόλωση του “ζωντανού” σε βαθιές παραλίες για το ψάξιμο των αρπακτικών. Long Arm: (από τα αγγλικά “μακρύ μπράτσο”), Παράμαλλο για ψάρεμα με ήρεμη θάλασσα, μακρύ από 1,20 εκ. μέχρι 2,5 μέτρα.

Long Casting: (ή tournament casting ή τεχνικό πέταγμα), Α γώνες πετάγματος που πραγματοποιούνται σε πεδία κατάλληλα εξοπλισμένα όπου στο τέλος της ταξινόμηση, μετράει την ικανότητα του ρίξιμου ενός μολυβιού τόσο μακριά όσο γίνεται. Αυτή τη στιγμή το ρεκόρ είναι περίπου στα 283 μέτρα, αποτέλεσμα που έγινε χάρη μια πολύ καλή εκτέλεση της τεχνικής Pendulum (εκκρεμές) και μια ενδιαφέρουσα φυσική δύναμη.

Long Range: (από τα αγγλικά “μακρύ πέταγμα”), Αναφέρεται στην απόσταση πέρα από τα 120 μέτρα από την ακτή. Η αναφορά στο Long Range, είναι επίσης για να σημειώνουμε το ψάξιμο του ψαριού σε αυτό το τομέα.

Mac Kellow Neil: Παγκώσμιος πολυ-πρωταθλητής του Long Casting, "The Living Legend", αρχίζει τα Tournament Casting to 1981 κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος οργανωμένο από την Βρεταννική Ομοσπονδία του Surfcasting το 1981 (United Kingdom Surfcasting Federation - UKSF). Ήταν ο πρώτος “caster” της UKSF που προσπέρασε τα 750 πόδια (228,69 mt) στο πέταγμα. Σε 22 χρόνια στα Tournament Casting έχει κερδίζει 36 αγώνες και ανέβικε πάνω στην εξέδρα για 64 φορές. Ο Neil έχει κρατίζει το παγκώσμιο ρεκόρ από το 1983 μέχρι το 1997. Παγκώσμιος Πρωταθλητής στο 1991, 1992 και 1995 παρ'όλον μια χειρουργική παρέμβαση για την τοποθεσία τριών bypass στην καρδιά το 1993. Σήμερα είναι ο άνθρωπος σύμβολο της Penn στο οποίο προσφέρει την εμπειρία του, και γυρίζει τον κόσμο οργανώνοντας σεμινάρια πετάγματος. Το προσωπικό ρεκόρ του Neil είναι 890 πόδια, πάνω από 270 μέτρα.

McMahon: Μια ειδική παραμάνα για τη συρτή στους Ωκεανούς και που έχει τη χαρακτηριστική μιας εξαιρετικής αντοχής στο τράβηγμα, έτσι ώστε το τυχαίο άνοιγμα της είναι απίθανο να γίνει. Στο Τεχνικό Πέταγμα είναι πολύ εκτιμώμενος για την αντοχή της και το μικρό μέγεθος.

Μαγνητικό: Σύστημα φρεναρίσματος διαφορετικών μοντέλων ροτάντε (οριζόντιο μηχανισμός) για να αποφεύγουμε το σχηματισμό περουκών (μπέρδεμα πετονιάς). Το φρενάρισμα της μπομπίνας γίνεται μέσω μικρούς μαγνήτες που μπορούν να είναι απομακρυσμένοι ή να τους φέρνουμε κοντά στην μπομπίνα για να κανονίσουμε την ένταση της δύναμης επάνω της.

Μεικτό: Τομέα της παραλίας, γενικά περισσότερο δύσκολο για το ψάρεμα αλλά περισσότερο ανταποδοτικός, όπου η αμμουδιά εναλλάσσεται με περιοχές όπου υπάρχουν χαλίκια, βράχια ή φύκια.

Μηχανική Μνήμη: Ανεπιθύμητη ιδιότητα του νάιλον ψαρέματος, που αποτελεί στη δυνατότητα να επιστρέφει στην αρχική μορφή μετά που έχει πάθει μια παραμόρφωση. Στο surfcasting, και γενικά σε όλα τα ψαρέματα από την παραλία, η έλλειψη μνήμης από το νάιλον είναι πολύ σημαντικό ως κριτήριο για την αναμέτρηση της ποιότητας ενός νάιλον και την ανταπόδοση στο φτάσιμο μεγάλων αποστάσεων στο ψάρεμα.

Μονοδόλι: Θαλασσινό σκουλήκι των αμμώδης υποστρώματος. Παρουσιάζεται όπως ένα άσπρο-γκριζωπό κύλινδρος με μοβ ή ιριδίζων αντανακλάσεις. Πολύ ελκυστικό για μεγάλα κομμάτια σπαριδών.

Monolight: Παράμαλλο σχεδιασμένο για συνθήκες από μεσαία και υψηλή ταραχή. Μοιάζει με το Short Ανεστραμμένο, με την ειδικότητα του μολυβιού που ασφαλίζεται στη μάνα με μια θηλιά, ενώ η επάνω ένωση του παράμαλλου αποτελείται από ένα στριφτάρι που έχει το καθήκον να ξεφορτώσει τα στριψίματα του ίδιου παράμαλλου.

Μπασμός: Την έλξη των ψαριών ρίχνοντας τους διαφορετικά ήδη τροφής.

Multifiber: Κορδόνι από dyneema (αραμιδική ίνα) χαρακτηρισμένο από σχεδόν μηδενική ελαστικότητα και ικανός να μεταφέρει τα τσιμπήματα του ψαριού από μεγάλες αποστάσεις. Στις τεχνηκές ψαρέματος από την παραλία, χρησιμοποιείται καλά σε ορισμένες συνθήκες, και από λίγους έμπειρους. Muriddu: Σκουλήκι της λάσπης ή του βάλτος, από καφέ-μελαχρινό χρώμα και κορμί λίγο συμπιεσμένο. Πολύ καλό γενικό δόλωμα, ευάρεστος σε πολλά είδη ψαριών.

Μύτη Άμμου: Κομμάτι της παραλίας που εκτείνεται μέσα την θάλασσα, είναι ένα πολύ ρηχό σημείο.

Ναυτικό Μίλι: 1,85200 km, αντίστοιχο του μήκους ενός λεπτού μιας μοίρας πάνω στην επιφάνεια της Γης. Αρχικά, το μέτρο προερχόταν ώς 1/40 000 000 της περιφάρειας της Γης, που είναι επίσης 360*60=21600 ναυτικά μίλια. 40000 / 21600 = 1,85185185.

Nylon: Ίνα πολυαμιδίου αποτελούμενη από πολύ μακριές αλυσίδες σωματιδίων (πολυμερικός) δεμένες η μια με την άλλη. Στο νάιλον ψαρέματος είναι η “ενωτική” βάση στην οποία προσθέτονται άλλα υλικά όπως το στυρένιο για να δίνει σκληρότητα στο fluorocarbon ώστε να καλυτερεύσει ο δείκτης της διάθλασης και να γίνει δικροικό. Στην κατασκευή του, ακόμα μια επιφανειακή στρώση με βάση την βαζελίνη και σιλικόνη δίνουν δυνατότητα ολίσθησης. Η διάσημη πατέντα αυτή είναι της Dupont.

 

Ομπρέλα: Ειδικό bait clip για να κρατάει ογκώδης δόλωμα ασφαλίζοντας την ελευθέρωση μόλις φτάνει στο νερό. Πιάνει το όνομα αυτό από την μπροστινή αεροδυναμική αιγίδα που όντως μοιάζει σε μια ομπρέλα.βλέπε επίσης impact shield.

Ουγγιά: Μονάδα μέτρησης του βάρους, που χρησιμοποιείται στις Αγγλοσαξονικές χώρες; μια ουγγιά αντιστοιχεί σε 28,75 γραμμάρια.

O'Shaughnessy: Πολύ γερό ατσάλινο αγκίστρι με μακρύ κοτσάνι και ασύμμετρο περίγραμμα.

Overrun: Στο ροτάντε, αναφέρεται στις ιπερβολικές στροφές της μπομπίνας σε σχέση με την πετονιά που ελευθερώνεται, η μπομπίνα λοιπόν ελευθερώνει περισσότερη πετονιά από αυτή που παίρνει το μολύβι, άρα πραγματοποιούνται σπείρες που σταυρώνονται μεταξύ τους που δημιουργούν αμέσως μεγάλο μπλέξιμο που τις περισσότερες φορές δεν φτιάχνεται και οι ψαράδες ονομάζουν "περούκα" ή backlash. Γενικά αυτό γίνεται όταν: υπάρχει πλαινό αέρας πολύ δυνατό; λανθασμένη ρύθμηση του ροτάντε ή, στις περισσότερες φορές, μια λάθος εκτέλεση του πετάγματος.

Παλίρροια: Αλλαγή τεράστιες μάζες νερού που υψώνουν και χαμηλώνουν την δική τους στάθμη με μια κυκλική συχνώτητα περίπου άνα έξι ώρες. Αυτή την κίνηση, επιρεάζεται ευθεία από την βαρυτική έλξη της σελήνης.

Palomar: Κόμπος πολύ εύκολος στην εκτέλεση του, και με πολύ καλή αντοχή και κράτηση στα δεσίματα των αγκιστριών με κρίκο.

Παραβολικός: Έχοντας ένα τηλεσκοπικό καλάμι υπό φόρτωση, αυτό θα λυγίζει από το κοντάρι μέχρι στη κορυφή κατά μήκος ένα παραβολικό τόξο. Στην πραγματικότητα αυτός ο όρος αναφέρεται στη χρήση καλαμιών με action πολύ προοδευτικό και εύκολο που ανακατεύει όλο το μήκος του εργαλείου.

Παράμαλλο: Το ακραίο τμήμα της πετονιάς, όπου δένεται το αγκίστρι. Το "μπράτσο" σε όλο το μήκος του συμπεριλαμβανοντας και το αγκίστρι.

Παραμάνα: Μεταλλικό αναλώσιμο που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και ένα στριφτάρι. Χρησιμοποιείται για την ένωση δυο πετονιών και πετονιά με μολύβι.

Περούκα ή Backlash ή Birds Nest: Το μπέρδεμα του νάιλον που γίνεται επάνω στη μάνα κατά τη διάρκεια του πετάγματος λόγου ένα λάθος του ρίπτης, κακός τυλίγματος στην μπομπίνα, διάμετρος πολύ ψηλή ή αέρας εναντίων.

Pater Noster: Παράμαλλο με τρία αγκίστρια, τερματικό μολύβι και τρία “κλαδιά” ελεύθερα στο γυρισμός. Γενικά αποτελείται από μια μάνα ίδια διάμετρος με το shock leader, μήκος 1,20-1,40 μτ. Περίπου, όπου τοποθετούνται τρία μικρά παράμαλλα των 20-30 εκ.

Pendulum: Εξελιγμένη τεχνική πετάγματος που εκτελείται με εκκρεμή αιώρηση για να φτάσει το μολύβι να πρε-φορτώσει την κορυφή ενώ βρίσκεται στον αέρα, για να του δίνουμε έπειτα μέσω του καλαμιού, με μια ειδική κίνηση του σώματος μας και των μπράτσων μας, μια πολύ γρήγορη περιστροφή ενός γύρου μέχρι την εκτόξευση του μολυβιού. Είναι μια πολύ δύσκολη τεχνική που απαιτεί καλάμια κατανεμώμενα (RIP), shock leader μεγάλη διαμέτρου και πολύ προσοχή, γιατί στην περίπτωση σπάσιμου αυτού, το μολύβι μπορεί να εκτοξεύεται με μεγάλη ταχύτητα σε ειδικές κατευθύνσεις που τον κάνουν να είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Το Pendulum είναι ικανό να μας δίνει εξαιρετικές αποστάσεις εάν εκτελείται σωστά.

Performer: Παράμαλλο που τοποθετείται πάνω στη μάνα μέσω ένα στριφτάρι ώστε να κινηθεί ελεύθερα.

Πιάσιμο: Συνώνυμο για εμπόδιο, αναφέρεται στην παρουσία μέσα στο νερό από αγκιστρώματα και διαφορετικά είδη κρατήσεις για τα παράμαλλα κατά τη διάρκεια του μαζέματος.

Pocket Beach: Μικρή παραλία με μεγάλο βάθος, πλαϊνά κλειστή αναχώματα, βράχια κτλ.

Pop-up: Πλαστικό αφρός που επιτρέπει να σηκώνεται το δόλωμα από το βυθός. Γενικά βρίσκεται σε κυλινδρικά κορδονάκια, και μπορεί να κόβεται στα ποθούμενα μεγέθη και τοποθετημένο στο παράμαλλο μέσω του αγκιστριού.

Πορφύρα: Γαστερόποδα και σαρκοφάγο μαλάκιο που ζει μέσα από ένα κοχύλι. Για την σκληρότητα του κρέας του, είναι ένα δόλωμα ειδικός και πολύ επιλεκτικός στην αναζήτηση των σαργών και των τσιπουρών.

Ψαράς: Άνθρωπος μολυσμένος σε πολλούς βαθμούς με την αρρώστια λεγόμενη “ψάρεμα”. Στη χειρότερη υπόθεση δηλώνεται με ένα και ασυγκράτητη ορμή να ρίξει δολωμένα αγκίστρια στη θάλασσα.

Ψάρεμα: Πολύ μολυσματική αρρώστια μεταβιβάσιμη κληρονομικά (από πατέρα σε υιό), είτε μέσω προσωπική επαφή ή μέσω άλλα άτομα ήδη μολυσμένα.

Ψόφιος: Όρος που αναφέρεται στο ψάρι ψόφιος που χρησιμοποιήται ως δόλωμα.

Push & Pull: Κίνηση που τερματίζει τη διαδικασία του πετάγματος. Αποτελείται στο τράβηγμα του κονταριού του καλαμιού προς το στήθος, με το αριστερό χέρι, σπρώχνοντας ταυτόχρονα προς τα έξω το καλάμι με το δεξί, μέχρι το στοπ του καλαμιού στις 45 μοίρες, επιτρέποντας το κανονικό ξετύλιγμα της πετονιάς.

Πυραμίδα: Μολύβι σχήμα πυραμίδας που ασφαλίζεται το μέγιστο της κράτησης στα κύματα, ειδικά στα βάθη με άμμος ή με λεπτό χαλίκι.

Range: Όρος που αναφέρεται στην απόσταση δράσης του ψαρέματος. Το Long Range αναφέρεται στη δράση σε πολύ μεγάλη απόσταση, ενώ Short Range σε πιο μικρή απόσταση.

Range Δύναμης: Αναφέρεται στο διάστημα που υπάρχει μεταξύ το μικρότερο και το μεγαλύτερο βάρος που ένα καλάμι μπορεί να ρίξει. Στα τηλεσκοπικά καλάμια είναι δηλωμένο σε γραμμάρια, ενώ στα κατανεμώμενα καλάμια είναι σε ουγγιές. Στην πρώτη περίπτωση αναφέρεται στη χρήση με above ή sidecast, στη δεύτερη με pendulum.

Reducer: Στα καλάμια Rip, για να υπάρχει περισσότερη άνεση για τους ρίπτεις που χρησιμοποιούν το Low Cast (η τοποθεσία του ροτάντε στο χαμηλότερο σημείο του καλαμιού), τοποθετούν ένα μικρό κοντάρι (το Reducer) στη φτέρνα του καλαμιού.
Rig: Παράμαλλο

Rip: Καλάμι κατανεμώμενο. Αναφέρεται στα δίσπαστα καλάμια μήκος 3,60- 4,20 μέτρα, ικανά να δίνουν απίστευτες αποστάσεις σε εκείνοι που ξέρουν να χρησιμοποιούν τις πιο δύσκολες τεχνικές πετάγματος όπως το Pendulum και το Ground Cast.

Roccobomb: Όνομα του αεροδυναμικού μολυβιού με δυο φτεράκια για την εύκολη εμφάνιση στο μάζεμα. Ο σχεδιαστής αυτού του μολυβιού είναι ο Rocco Matteo.

Rolling Swivel: Στριφτάρια από γυαλισμένο ατσάλι, πολύ χρησιμοποιημένα στην τεχνική του surfcasting, λόγω την μεγάλη αντοχή σε σχέση με εκείνα από μπρούντζος.

Ροζ Κύμα: Είναι η Ιταλική Εθνική ομάδα του Surfcasting των γυναικών.

Ροτάντε: Μηχανισμός με οριζόντιο περιστροφική μπομπίνα (Αγγλ. Multiplier ή Baitcasting Reel). Επιτρέπουν εξαιρετικές αποδόσεις στα πετάγματα: χάρη στην ευαισθησία της ρέγουλα, τα μαζέματα ακόμα και με τα μεγάλα θηράματα, είναι τέλεια. Στο Μεσογειακό surfcasting, τα πιο χρησιμοποιημένα μεγέθη είναι εκείνα μεταξύ τα 8 και τα 15 λίμπρες. Το ροτάντε είναι απαραίτητος στους αγώνες Long Casting, όπου πριν την εκτέλεση των πεταγμάτων, πρέπει να ρυθμιστεί με μεγάλη προσοχή και εμπειρία. Η χρήση του στους αρχάριους είναι απόκοτος εάν δεν υπάρχει κάποιος έμπειρος κοντά.

Σκαλοπάτι Του Αντιμάμαλου: Το σημείο που η παραλία αρχίζει να κατηφορίζει σταδιακά σχηματίζοντας μια κλίση περισσότερο ή λιγότερο τονισμένη.

Σύρσιμο: Με αναφορά στο μολύβι - Πλαινή μεταβολή του μολυβιού λόγω πολύ δυνατός αέρας ή ρεύματα.

Serbidora: Τραπέζι ή “πιάτο” δουλειάς χρησιμοποιημένο για την ετοιμασία των δολωμάτων και για να ακουμπάμε τα μικρά αναλώσιμα χωρίς να χαθούν. Γενικά αποτελείται από ένα ή δυο “πιάτα” τοποθετημένα σε ένα κοντάρι που καρφώνεται μέσα στην άμμο.

Shock Absorber: Απαραίτητο όταν χρησιμοποιείται μολύβι περαστό, αποτελείται από ένα κομμάτι πλαστικό σωληνάκι ηλεκτρικού ρεύματος ή από μια σειρά μαλακές χάντρες τρυπιμένες για να εμποδίζουν το μολύβι να χτυπάει βίαια το στριφτάρι και να καταστρέφει τον κόμπο.

Shock Leader: Κομμάτι από νάιλον πετονιά με διάμετρος και αντοχή στη θραύση μεγαλύτερη από τη μάνα που χρειάζεται για να αποφύγει το μολύβι να σπάσει την ίδια πετονιά όταν αυτή είναι υπό μεγάλη φόρτωση κατά τη διάρκεια του πετάγματος.

Short Arm: Παράμαλλο κοντό από 30 έως 60-70 εκ. το πολύ, χρησιμοποιημένο σε κυματώδης θάλασσα ή με πολύ ρεύμα. Μπορεί να είναι Ανεστραμμένο ή Χαμηλό, εάν τοποθετείται μακριά ή κοντά από το μολύβι.

SIC: Καρβίδιο του πυριτίου, πολύ σκληρό και ανθεκτικό στο γδάρσιμο υλικό χρησιμοποιημένο στα εσωτερικά των δαχτυλιών των καλαμιών. Έχει μια πολύ χαμηλή θερμική δυνατότητα, άρα θερμαίνεται πολύ δύσκολα κατά το πέρασμα της πετονιάς.

Side Cast: (αγγλ. πλαινό πέταγμα): Είναι τεχνική πετάγματος που προβλέπει το ξεκίνημα με το μολύβι ακουμπισμένο στον έδαφος και σχέδιο περιστροφής λίγο έκτοπος σε σχέση με το κάθετο. Είναι μάλλον το πέταγμα περισσότερο χρησιμοποιημένο από τους ψαράδες με τηλτσκοπικά καλάμια.

Σκουλήκι της Αμμουδιάς: Ιριδίζων, ανήκει στο είδος Ophelia και έχει μήκος από 3 έως 5 εκ.. Βρίσκεται στην άμμο της ακρογιαλιάς και είναι πολύ ελκυστικό ειδικά για τα εκσκαπτικά μεσαίου μεγέθους.

Spigot: (από τα Γαλλικά "σφήνα") Είδος υποδοχής των κατανεμώμενων καλάμιών (RIP), αποτελούμενο από ένα αρσενικό που αντιστοιχεί στο κοντάρι, και από ένα θυλικό που αντιστοιχεί στην κορυφή, ή πάνω μέρος του καλαμιού.

Spike: (από τα Αγγλικά "αρπάγη") Αεροδυναμικό μολύβι, γεννημένο στην Αγγλία σε συνδυασμός με τα καλάμια RIP που χάρη σε ένα σύστημα αποτελούμενο από ανατρεπόμενα άγκιστρα, είναι πολύ σταθερό ακόμα και με θάλασσα πολύ ταραγμένη.

Σπείρες Σταυρομένες: Ειδικό τρόπος τυλίγματος των σπειρών πάνω στις μπομπίνες των Spinning Reel που του επιτρέπει ένας μηχανισμός που, αλλάζοντας ταχύτητας με τον οποίο η μπομπίνα ανέβο-κατεβαίνει πάνω στον άξονα, τις σταυρόνει κατά τη διάρκεια του μαζέματος. Αυτό το τέχνασμα έχει ως σκοπό να ελαττώνει στο ελάχιστο την τριβή του νάιλον στην εκτόξευση του κατά τη διάρκεια του πετάγματος, καλυτερεύοντας την βολή.

Sportenn: Όνομα ενός μολυβιού για surf fishing, χαρακτηρισμένος από ίσιες επιφάνειες για να ελαττώνεται την περιστροφή του λόγω των ρευμάτων. Το όνομα του αναφέρεται στον ομώνημο Ρωμαικό surfcasting team "Sportenn" στον οποίο δημιουργήθικε.

Standy: Μολύβι αποτελούμενο από ένα αεροδυναμικό κορμί αυλακωτός κατά μήκος και εφοδιασμένο από τέσσερα φτεράκια στην μύτη ικανά να κρατήσουν πολύ καλά το ίδιο μολύβι στο βυθό.

Starlight: Μικρό πλαστικό κύλινδρο σφραγισμένο, που περιέχει ένα πολύ αντιδρών υγρό (κυαναμίδιο) που πλέει σε διαβρωτικό διάλυμα. Γέρνοντας το πλαστικό κύλινδρο και σπάζοντας την φιάλι, τα δυο υγρά ενώνονται, και αντιδρώντας προκαλούν την πλέον διάσημη ανάκλαση.

Super-τηλεσκοπικές: Οικογένεια πολύ εκτεταμένων και δυνατών καλαμιών που, εάν χρησιμοποιημένα με πολύ ψιλές πετονιές και συνδιασμένα με κωνικό Shock Leader, επιτρέπουν την προσέγγιση πολύ μεγάλων αποστάσεων. Είναι πολύ χρησιμοποιημένες στους αγώνες για το ψάξιμο των ψαριών σε μεγάλες αποστάσεις. Το μοναδικό μειωνέκτημα είναι ότι πρέπει και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο ρίπτεις που έχουν μεγάλη δύναμη και μυική μάζα.

Surfcasting: Η ονομασία αυτή αναφέρεται στην τεχνική ψαρέματος που πραγματοποιείται από την παραλία χρησιμοποιόντας μολύβια βάρους 150-200 γραμμάρια (και περισσότερο) με θαλασσινές συνθήκες ταραγμένες ή πολύ ταραγμένες. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που ακατάλληλα συνδιάζουν όλες οι τεχνικές ψαρέματος από την παραλία με αυτή την τεχνική, από τον οποίο όμως ανέρχονται.

Surf-fishing: Τεχνική ψαρέματος που πραγματοποιείται με συνθήκες χαμηλής και μεσαία ταραχή με μολύβια των 70 και 130 γραμμαρίων.

Σχεδία: Παράμαλλο μήκος τουλάχιστον 1,20 μέτρα και όπου στα 30 εκ. από το αγκίστρι, είναι τοποθετημένο ένα μικρό φελλό ώστε να συκώνει το δόλωμα από το βυθό για να αυξήζει την κίνηση, άρα την έλξη.

Σωλήνα: Δίθυρο μαλάκιο της οικογένειας των solenidae, χαρακτηρισμένο από το λεπτό και μακρύ κοχύλι. Καταπληκτικό δόλωμα για το ψάρεμα από την παραλία, αν και είναι πολύ δύσκολη η εύρεση του, είναι εξαιρετικά καλό για τους σπάριδες γενικά, και για το λαβράκι, με φουρτουνιασμένη θάλασσα, ως ειδικό δόλωμα.

Joint: (Τζόιντ) Ο πιο κλασσικός των αρθρώσεων του surfcasting, επιτρέπει την ένωση ενός παράμαλλου πάνω σε ένα στριφτάρι rolling τοποθετημένο μεταξύ δυο μπαλίτσες σταματημένες από δυο κόμπους σπιράλ ή από δυο συρόμενα stopper από σκληρό καουτσούκ.

Tail: (από τα αγγλικά "ουρά"), Μικρό μεταλλικό εξάρτημα που τοποθετείται πίσω από το μολύβι για να λειτουργεί ως σταθεροποιητής.

Tangle: (από τα Αγγλικά "μπέρδεμα"), Ειδικά αναφερώμενο στα παράμαλλα. Η ονομασία anti-tangle σε αναλόσιμα που, τεχνικά θα έπρεπε να μηδενίζουν ή, τουλάχιστον να μειώνουν αυτά τα μπερδέματα.

Τελεφερίκ: Παράμαλλο που, μετά το πέταγμα, γαντζώνεται πάνω στη μάνα όπου γλυστράει για να φτάσει στο πάτω. Χρησιμοποιείται για το ψάρεμα με ζωντανό σε βαθιές παραλίες στην αναζήτηση μεγάλων θηραμάτων.

Τεταρτημόριο: Στη μετεωρολογία δείχνει την κατεύθυνση από τον οποίο έρχονται οι κυρίαρχοι άνεμοι.

Titanio: Σπάνιο και πολύ ακριβό μέταλλο από κίτρινωπό χρώματος: οι μηχανικές χαρακτηριστικές του είναι παρόμοιες με το ατσάλι, αλλά είναι σχεδόν δυο φορές περισσότερο ελαφρός, αυτό είναι επίσης ο λόγος γιατί χρησιμοποιείται στις αεροναυτικές κατασκευές. Στο ψάρεμα χρησιμοποιείται στους οδηγούς ποιότητας σε μορφή οξείδιο ή νιτρίδιο. Είναι χαρακτηρισμένο από μια μεσαία διαβροτική αντοχή, αλλά από μια καλή διασπορά της θερμοτητας προκαλούμενη από την τριβή της πετονιάς.

Τρίποδο: Εργαλείο που επιτρέπει το ψάρεμα τοποθετόντας τα καλάμια "ακουμπισμένα" και κοντά μεταξύ τους.

Τσιγκέλι: Μεταλλικό ράβδος εφοδιασμένο στη μια άκρη με μια ακονισμένη κυρτή ακίδα ώστε να ασφαλίζει τα μεγάλα ψάρια στις τελευταίες φάσεις της σύλλιψης.

 

Φαγούρα: Επιφανειακή δραστηριότητα των μικρών ψαριών στα δολώματα.

Φακός Κεφαλιού: Συμπληρωματικό απαραίτητο για το νυχτερινό ψάρεμα, που αποτελείται από μια μικρή λάμπα με προβολέα. Φορτισμένη με μπαταρίες που ο ψαράς ασφαλίζει πίσω από το κεφάλι μέσω μια θήκη με ελαστική ταινία. Εάν αυτό είναι αδιάβροχο και καλή ποιότητας, θα αντέξει πολύ περισσότερο.

Φαραώ: Σκουλήκι σαρκοφάγο, μακρύ έως και ενάμισι μέτρο, φαρδύ έως και τρία εκ. και ικανός να προκαλέσει πολύ επώδυνα δαγκώματα. Εάν κόβεται από την ουρά, είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα, ειδικά για της τσιπούρες και για τους σαργούς κάποιου μεγέθους.

Faster: Μονάγκιστρο παράμαλλο με τερματικό μολύβι, ένωση του “αγκώνας” τύπου Join τοποθετημένο ψηλά, και bait clip. Είναι ένα παράμαλλο για μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιημένο ειδικά από τους λάτρεις των κατανεμώμενων καλαμιών. Ένα είδος τέτοιου παράμαλλου για πέταγμα “pendulum” που βλέπει το join εμπλουτισμένο με δυο κομμάτια σιλικόνης μεταξύ κάποιες χάντρες, ως αμορτισέρ, λέγεται ακριβώς “monorip”.

F.I.P.S.A.S.: Federazione Italiana Pesca Sportiva ed Attività Subacquee, (Ιταλική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Ψαρέματος και Υποβρύχιες Δραστηριότητες).

Floater o Floating Rig: Μικρό ωοειδής φελλός, γενικά χρωματισμένο από έντονα χρώματα, που τοποθετείται επάνω στο παράμαλλο για να σηκώνει το δόλωμα από την επιφάνεια του βυθού, ή για να του δώσει περισσότερη κίνηση. Χρησιμοποιείται ειδικά για την παραγωγή των ήμι-πλωτών παράμαλλων όπως τη “σχεδία”.

Φλόκος: βλέπε επίσης Κερασάκι, Αυτή τη δόλωση του σκουληκιού, αποκτάται καρφώνοντας λοξά μερικές φορές το κορμί του πάνω στο αγκίστρι, μέχρι να γίνει μια ογκώδης δολωσιά.

Fluorocarbon: Ειδική ουσία που επισυνάπτεται στο μείγμα του νάιλον για να γίνει περισσότερο διχρωματικός.

Φτέρνα: Το πρώτο κομμάτι του καλαμιού που αντιστοιχεί στη λαβή.

Φυγοκεντρικό: Σύστημα φρεναρίσματος κάποιων μοντέλων ροτάντε που έχει σκοπός να αποτρέπει το σχηματισμό μπερδέματος πετονιάς (περούκα). Για να αποφεύγει ότι η ταχύτητα της πετονιάς που εκτοξεύεται, και η συνεπής στοίβα των σπειρών, οι σχεδιαστές έχουν βάλει ένα κανονικό πείρος στον άξονα περιστροφής της μπομπίνας, όπου μπορούν να κυλούν μικρά πλαστικά δακτυλάκια που θα γλιστρήσουν στο εσωτερικό του chassis του μηχανισμού, με δύναμη αντίστοιχη στην ταχύτητα της περιστροφής της μπομπίνας. Τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα της μπομπίνας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι επίσης η φυγοκεντρική δύναμη που σπρώχνει τα δακτυλάκια επάνω στο chassis, κρατώντας ένα ελάχιστο τέντωμα στο νάιλον που εκτοξεύεται.

Φωσφορίζων (χάντρα): Στο ψάρεμα, μπορεί να ανεβάζει την ελκυστική δύναμη ενός δόλωμα. Τοποθετείται κοντά στο αγκίστρι πάνω στην πετονιά.

Hardloy: (από τα Αγγλικά: σκληρό μεταλλικό κράμα). Υλικό για την κατασκευή των οδηγών, που ασφαλίζει ένα αρκετά καλό γλίστρημα και ένα χαμηλό κόστος. Τα περισσότερα καλάμια ψαρέματος, βγαίνουν από την βιομηχανία έχοντας ήδη τοποθετημένα αυτό το είδος οδηγών, αλλά η απόδοσή τους μπορεί να αλλάξει αισθητά με βάση την ακρίβεια της δουλειάς στον οποίο υποβάλλονται.

 

Waders: Αδιάβροχες μπότες ψαρέματος που φτάνουν μέχρι στις πλευρές.

Wandersurf: (από τα Αγγλικά "surf πλανόδιος") Τεχνική ψαρέματος που προβλέπει την συνεχώμενη κίνηση του ψαράς σε μια παραλία λιγότερο ή περισσότερο μεγάλη, μέχρι το εντοπισμό ενός κοπαδιού ψαριών κάποιου επιπέδου. Για αυτό το είδος ψαρέματος, καλύτερα τα εργαλεία να είναι περιορισμένα και ελαφρά όσο γίνεται για να είναι εύκολα μεταφερτή.