BACK   ...the right site for fishing lovers
 
ΨΑΡΕΜΑ ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
 
 

 

Το γνήσιο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε Ελληνικό περιοδικό ψαρέματος

 

 

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος

Συχνά το surfcasting είναι συνώνυμος του ψαρέματος σε μακρινές αποστάσεις, γερά πετάγματα που, σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να ξεπεράσουν άφθονα τα εκατό μέτρα: μια δύσκολη τεχνική που χρειάζεται κατάλληλο εξοπλισμός και μια πολύ καλή εκπαίδευση. Ωστόσο, υιοθετώντας ειδικά τεχνάσματα, είναι δυνατός να καλυτερεύουμε τα ψαρέματά μας και να εξασφαλίσουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Όποιος ψαρεύει με την τεχνική του surfcasting, βρίσκεται πολύ συχνά στην ανάγκη που πρέπει να ενεργεί σε καταστάσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους: κάποιες φορές, το ψάρεμα εξελίσσεται σε μικρούς κόλπους όπου το νερό είναι κατευθείαν βαθύ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, βρισκόμαστε σε θέση που πρέπει να δουλέψουμε σε τεράστιες παραλίες χαρακτηρισμένες από ένα ρηχό και ομογενής βυθό. Η διαφορά αφορά, βέβαια, και την φυσική του θαλασσινού περιβάλλον, και δεν είναι σπάνιο να συναντιόμαστε σε θαλασσινά τμήματα όπου το βυθό κατηφορίζει απαλά και παρουσιάζεται στερούμενος από βράχους αλλά με μεγάλα στίγματα φυκιών, συχνά τοποθετημένες στο πλησίασμα της ακτής, αλλά που επεκτείνονται, σε κάποιους περιόδους του χρόνου, για πολλά μέτρα από την ακρογιαλιά. Σε αυτές τις καταστάσεις τα ψάρια βόσκουν σε μικρά κοπάδια που ψάχνουν τροφή στα μεθόρια αυτών των μεγάλων εκτάσεων βλαστήσεων: άρα, μπορεί να είναι αποφασιστικό να φτάσουμε αυτά τα σημεία πραγματοποιώντας ένα ψάρεμα σε μακρινή απόσταση, ή μάλλον σε πολύ μακρινή απόσταση, στα άκρα της αποδόσείς των εξαρτημάτων μας και τις ικανότητές μας. Αυτή την εξαιρετική τεχνική, όμως, περιλαμβάνει κάποιες δυσκολίες και είναι απαραίτητο να είμαστε προικισμένοι από πολύ καλές βολές ώστε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα. Εξάλλου, να ψαρέψουμε με αυτές τις ακραίες συνθήκες, απαιτείται μεγάλη εμπειρία και λεπτομερή προετοιμασία στην εξόρμησή μας: ωστόσο, με λίγη υπομονή και πολύ πάθος, όλοι μπορούμε να καταφέρουμε ο στόχος και, έστω που δεν είμαστε ικανοί να φτάσουμε στρατοσφαιρικές αποστάσεις, μπορούμε παρ’όλα αυτά να κατακτήσουμε πολύ καλά αποτελέσματα, φτάνοντας με τα δολώματά μας αρκετά μακριά: οπωσδήποτε, όμως, τα 100-120 μέτρα πρέπει να τα φτάσουμε.

Πέρα από τα εκατό: Πολλές άλλες είναι οι καταστάσεις που μπορούμε να συναντήσουμε στο ψάρεμα στη μακρινή απόσταση και σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των μεγάλων θαλασσοταραχών και τις εξασθενήσεις, το τελευταίο κύμα, βρίσκεται συχνά πολύ μακριά και δύσκολα κατορθωτός, αλλά, αναμφίβολα οι κρύες ημέρες χαρακτηρισμένες από γαλήνια θάλασσα και άνεμος από πίσω τους ωμούς, αποτελούν την κατάλληλη κατάσταση για να πραγματοποιήσουμε αυτή την τεχνική. Συχνά, όντως, μουρμούρες, τσιπούρες, και όχι μόνο, με αυτές τις καιρικές συνθήκες, προτιμούν βοσκοτόπια μακριά από την ακτή, σε πιο βαθιά νερά, και στα εξωτερικά μεθόρια των ξερών όπου είναι πιο εύκολο να βρίσκουν τροφή. Άρα, είναι σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε το ψάρεμά μας μακριά, με πετάγματα που πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουν και, εάν είναι δυνατό, να ξεπεράσουν τα 130 μέτρα. Προσοχή όμως, όταν μιλάμε για τέτοιες αποστάσεις, εννοούμε αληθείς και όχι υποθετικοί. Δυστυχώς, συχνά, όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, πολλοί ψαράδες υπερυψώνουν τον εαυτό τους με πάρα πολύ ευκολία ότι μπορούν να φτάσουν αποστάσεις πάρα πολύ μεγάλες: μπορώ να εγγυώμαι, όμως, ότι το να ξεπεράσουμε τα 130-140 μέτρα στο ψάρεμα, είναι πάρα πολύ δύσκολο και για να το πετύχουμε υπάρχει την ανάγκη μια πολύ καλή εκπαίδευση, άρα, προετοιμασία, ειδικό εξοπλισμός και, όσον αφορά τα παράμαλλα και τα δολώματα, ειδικές τεχνικές λύσεις.

Το κατάλληλο εξοπλισμός: Στη διαλογή του εξοπλισμού, ειδικά για ότι αφορά τα καλάμια και τους μηχανισμούς, ποτέ όπως σε αυτή την περίπτωση, είναι ανάγκη να διαλέξουμε αξιόπιστο εξοπλισμός, δυνατό και απολύτως γερός, ικανός να αντέχει τις τεράστιες απαιτήσεις τον οποίο είναι αναγκασμένο να υφίσταται κατά τη διάρκεια του ψαρέματος. Τα καλάμια, καλύτερα με action όχι μικρότερο από τα 150 γραμμάρια, πέρα από το να μας εγγυάται ανώτερες αποδόσεις πετάγματος, πρέπει να αντέξουν μαζέματα πολύ δεσμευτικά που μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό και, σε κάποιες περιπτώσεις, περιλαμβάνουν το “καθήκον” να παρασύρουμε μέχρι την ακτή, πέρα από το μολύβι και την πιθανή λεία, τεράστιες μάζες φυκιών. Άρα, για να κάνουμε όλο αυτό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε δυνατό και απολύτως αξιόπιστο εξοπλισμό. Εξαιρετικά είναι τα δίσπαστα κατανεμώμενα καλάμια, μια τυπολογία καλαμιών που αναμφίβολα προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις αποστάσεις. Επίσης σημαντικό, ο μηχανισμός πρέπει να είναι γερό και στο επίπεδο των συνθηκών: με διαστάσεις κατάλληλες να παίρνουν μεγάλες ποσότητες νάιλον (να θυμόμαστε ότι πρέπει να ρίξουμε τα δολώματά μας πολύ μακριά), πρέπει να είναι δυνατό και προικισμένο με μια καλή απόδοση μαζέματος και μια μεγάλη μανιβέλα, πολύ σημαντικές χαρακτηριστικές αυτές που θα μας επιτρέπουν άψογες βολές και αποτελεσματικά μαζέματα από την μακρινή απόσταση. Στην πρακτική, θα επιλέξουμε μοντέλα μεγάλου μεγέθους (10.000-12.000), εφοδιασμένοι με κωνική μπομπίνα (μπομπίνα casting) τελευταία γενιάς, μηχανισμούς που, παρά το μεγέθους, έχουν ένα βάρος πολύ περιορισμένο και πολύ καλά συμβιβάζονται με τα καλάμια που σήμερα βρισκόμαστε στην αγορά: εξοπλισμοί πάντα πιο λεπτοί και με βάρος πολύ μειωμένο. Όσον αφορά την πετονιά για το γέμισμα της μπομπίνα, θα είναι απαραίτητο να μείνουμε σε επιλογές διαμέτρων αρκετά ψηλό, χωρίς όμως να το παρακάνουμε: με άλλα λόγια, ένα 0,25-0,30 θα είναι το κατάλληλο. Μια τέτοια επιλογή, φυσικά, δεν περιέχει απολύτως καμία δυσκολία όσον αφορά η τοποθέτηση του shock leader, με λίγη πρακτική και ένα κατάλληλο κόμπο, μπορούμε να αποφεύγουμε τις δυσκολίες δεμένες στην αισθητή διαφορά μεταξύ των δυο διαμέτρων πετονιών.

Παράμαλλα: Μια που ο σκοπός μας είναι να φτάσουμε μεγάλες αποστάσεις, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε δυνατά πετάγματα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα παράμαλλα φτιαγμένα για το σκοπό αυτό και εφοδιασμένα με μια μόνο αρματωσιά. Μόνο σε ειδικές συνθήκες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παράμαλλο με δυο αρματωσιές, ενήμεροι πλήρως όμως, ότι οι αποστάσεις των βολών μας θα μειωθούν από πολλά μέτρα. Και στις δυο περιπτώσεις, είναι προτιμητέος να χρησιμοποιήσουμε τα bait clip, ένα μικρό αντικείμενο που, τοποθετημένο πάνω στη μάνα ή στο shock leader, μας επιτρέπει να σταματήσουμε τις αρματωσιές μέσω το αγκίστρι κατά τη διάρκεια του πετάγματος. Μια που πραγματοποιήσαμε αυτή την επιχείρηση, και μόλις το μολύβι θα ακουμπάει την επιφάνεια του νερού, οι αρματωσιές θα ξαγκιστρωθούν και τα παράμαλλά μας θα κατεβάζουν στο βυθό ξεκινώντας η ελκτική δράση των δολωμάτων. Ουσιωδώς, ένα πολύ χρήσιμο τέχνασμα που θα μας επιτρέπει να αυξάνουμε τις βολές μας, αλλά που ειδικά θα αποφύγει το παράμαλλο να μπερδευτεί κατά τη διάρκεια του πετάγματος. Όσον αφορά η τοποθεσία των παράμαλλων, μπορούμε να διαλέξουμε την επιλογή επάνω στη μάνα, έστω η ψηλή τοποθεσία (short ανεστραμμένο) αποτελείται η επιτυχής. Τελικά, όσον αφορά το μήκος, καλύτερα να μην υπερβάλλουμε, τα 100-120 εκατοστά είναι αρκετά: ενώ, στην περίπτωση θα θέλαμε να δοκιμάζουμε να ρίξουμε ένα παράμαλλο με διπλή αρματωσιά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε η λύση που προβλέπει τις αρματωσιές τοποθετημένες πιο πάνω από το μολύβι, ως σημαία (διπλό short), χρησιμοποιώντας πάντα τα bait clip και για τις δυο αρματωσιές. Όσο αφορά την διαλογή του μολυβιού, είναι εξαιρετικά υποχρεωτικός να χρησιμοποιήσουμε αεροδυναμικά μοντέλα, τα μοναδικά που είναι ικανά να πετούν σωστά προσφέροντας λίγη αντίσταση στο αέρα, άρα, εγγυώντας μας τις καλύτερες αποδόσεις των πεταγμάτων.

Δολώματα: Να κρατήσουμε άθικτο το δόλωμα κατά τη διάρκεια του πετάγματος, είναι μια επιχείρηση εύκολη με τα λόγια αλλά όχι στην πράξη: εάν, κάποια στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να δεσμεύουμε γερά, οι πιθανότητες που έχει η μπουκιά μας να καταστραφεί, είναι πολύ περισσότερες. Είναι πολλά τα δολώματα που συνήθως χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα από τη παραλία, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή περιορίζεται δραστικά και, πρέπει να κάνουμε λοιπόν μια διαλογή πιο στοχευόμενη και ταιριαστή στις ανάγκες μας. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε μπουκιά ειδικά γερά, που να είναι ικανά να αντέξουν στις δυνατές εντάσεις που απαιτεί το πέταγμα. Δυστυχώς, για τους λόγους αυτούς, το πρώτο (δόλωμα) μεγάλο εξαιρούμενος στον πανόραμα των σκωληκοειδών, είναι αναμφίβολα η αρενίκολα ή τριχιά: ένα σκουλήκι απολύτως αποδοτικό ειδικά στο ψάρεμα της μουρμούρας και όχι μόνο αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ιδιαίτερα ακατάλληλο. Άψογα όλα τα σκωληκοειδή με πιο εφεκτικός μέγεθος και ουσιαστικά πιο γερά, όπως το μονοδόλι και το αμερικάνο που θα μπορεί να είναι χρησιμοποιημένο με περισσότερη επιτυχία σε κάθε περίπτωση. Δολωμένο με την κατάλληλη βελόνα, το σέρνουμε επάνω στην πετονιά, και, πέρα από το να αντέξει τέλεια σε όποιο πέταγμα, θα κρατήσει άθικτα τις ιδιότητές του για το κατάλληλο χρόνο για να μας δίνει μια τέλεια και επιτυχής ψαριά.

Ένα shock leader για όλες τις περιπτώσεις: Στα τελευταία χρόνια, η καταπληκτική ανάπτυξη στον οποίο έχουμε παρακολουθήσει στον τομέα των πετονιών για του ερασιτεχνικού ψαρέματος, έχει καταγράψει μεγάλες καινοτομίες, και σήμερα η αγορά έχει βάλει στη διαθεσιμότητα μας εξαιρετικές πετονιές, με πολύ μειωμένη διάμετρος και εφοδιασμένες με εντυπωσιακή αντοχή στη θραύση, σε κατάσταση να μας εγγύουν ένα τέλειο ψάρεμα σε κάθε περίπτωση. Φυσικά, στο surfcasting, όλο αυτό που δημιουργεί μεγάλο όφελος ακόμα και όσο αφορά το πέταγμα, που, όπως ξέρουμε είναι ευθεία αντίστοιχος στη διάμετρος της χρησιμοποιημένη πετονιά: με άλλα λόγια, σε αντίστοιχη τεχνική, χρησιμοποιώντας μια πετονιά με μειωμένη διάμετρος, θα πετύχουμε καλύτερες αποστάσεις. Βέβαια, είναι αδιανόητος να μπορούμε να ρίξουμε μολύβια των 150 γραμμαρίων και παραπάνω με μια πετονιά των 0,18 ή ακόμη πιο λεπτός, άρα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι νάιλον με ανώτερη διάμετρος ώστε να αποφεύγουμε θραύσεις κατά τη διάρκεια της φόρτωσης και της απελευθέρωσης του βάρους. Δυστυχώς, αυτή την επιχείρηση φαινομενικά εύκολη, δημιουργεί κάποια προβλήματα σχετικά με την ένωση των δυο πετονιών συχνά πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, και είναι απαραίτητος να εκτελούμε κόμπους κατάλληλους για μια καλή αντοχή.

Να τους διαλέξουμε και να τους εκτελέσομε με φροντίδα: Στην επιλογή του κόμπου του shock leader, πρέπει να υπολογίσουμε δυο πολύ σημαντικά παράγοντα: η αντοχή και η παρεμπόδιση του ίδιου. Ουσιαστικά, πέρα από το να μας εγγυάται τη μέγιστη αντοχή στις δυνατές εντάσεις στον οποίο είναι εκτεθειμένος κατά τη διάρκεια των πεταγμάτων, ο κόμπος του shock leader, πρέπει να παρουσιάζεται με ένα σχέδιο ατρακτοειδή που θα μας επιτρέψει μια εύκολη απελευθέρωση και είσοδος της πετονιάς στους οδηγούς, χωρίς να δημιουργήσει επάνω τους ένα σκληρό τρίψιμο, ειδικά στον τελευταίο μικρό οδηγό της κορυφής.

“Μεγάλους” κόμπους: Δυο είναι οι επιλογές που μπορούμε να υιοθετήσουμε. Η πρώτη προβλέπει την εκτέλεση του Albright, ένας άψογος κόμπος που προσφέρει τις καλύτερες εγγυήσεις κράτησης και μια ρευστή απελευθέρωση της πετονιάς. Κατάλληλο ειδικά σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ των δυο πετονιών που είναι να ενωθούν, δεν είναι μεγάλη. Ενώ, στην περίπτωση που οι διαμέτρους είναι εξαιρετικά διάφοροι και οι πιθανότητες θραύσης είναι μεγαλύτερες, είναι προτεινόμενο να χρησιμοποιήσουμε το “Double Composite”, ένας κόμπος από τις εξαιρετικές χαρακτηριστικές, ασφαλής και λειτουργικό με κάθε είδος πετονιά, και ειδικά προτεινόμενο εκεί που θα προτιμούσαμε να δημιουργήσουμε το shock leader με νήμα multifibre. Προσοχή όμως, όπως όλους τους κόμπους, και στις δυο περιπτώσεις είναι σημαντικό να δώσουμε πολύ φροντίδα και ακρίβεια στην εκτέλεση, ειδικά στις τελευταίες φάσεις όταν πρέπει να σφίγγουμε, κάνοντας πολύ προσοχή να μην σταυρώνουμε τις σπείρες. 

 
μάνα

Shock leader

κόμπος

0,16

0,35-0,40

Διπλό Composite

0,18

0,35-0,40

Διπλό Composite

0,22

0,35-0,40

Διπλό Composite

0,25

0,40 -0,45

Albright

0,28

0,40 -0,45

Albright

0,30

0,50

Albright