BACK   ...the right site for fishing lovers
 

ΤΡΙΑ Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

 
 

 

 

 

Ένα συνδυασμός τριών καλαμιών-μηχανισμών θα μας καλύπτει τις περισσότερες καταστάσεις στις ψαρεύτηκες εξορμήσεις μας.
Το Nissan φτάνει σχεδόν πάνω στην άμμο, δυο ηλικιωμένοι κοιτάζουν με δυσπιστία τα δεκαριά (ή μάλλον παραπάνω) καλαμούλες που έχουν στημένα ακριβώς πάνω στην ακρογιαλιά, λίγα εκατοστά από ‘κεί που χτυπάει το κύμα. Ο οδηγός είναι μόνος, πράγμα που συνέβη σπάνιες φορές. Μόλις σταματάει το αυτοκίνητο, ο ένας από τους δυο ηλικιωμένους “beachmen” πλησιάσει τον άλλο και, φαντάζομαι, του λέει μουγκρίζοντας: Τι πάει να κάνει αυτό το παλικάρι με αυτά τα “πράγματα” που κουβαλάει.

Όπως ένας παίχτης του γκολφ που κουβαλάει όλα τα μπαστούνια του μέσα στην θήκη, ένας έμπειρος surfcaster μπορεί να διαλέξει να κουβαλάει ένα ολόκληρο “οπλοστάσιο” από καλάμια και μηχανισμούς ψαρέματος, ο καθένα σχεδιασμένο για να κάνει μια συγκεκριμένη “δουλειά”. Θέλει να είναι έτοιμος για κάθε περίπτωση, surf και καιρικές συνθήκες που μπορούν να βρεθούν στο ψαρότοπο που διάλεξε. Έτσι όπως ένας παλιός έμπειρος beachman μου είπε κάποτε: Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορείς να συναντάς στο “πεδίο μάχη”. Όμως είναι αλήθεια που χρειαζόμαστε να κουβαλάμε όλα αυτά τα πράγματα; Δεν νομίζω. Τις περισσότερες φορές δεν είναι ανάγκη, και βρήκα τρεις συνδυασμούς καλάμια-μηχανισμούς που μπορούν να καλύπτουν άνετα τις περισσότερες καταστάσεις που ένας beachman μπορεί να βρει στους ψαρότοπους που γενικά συχνάζει. Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να πούμε για το πλησίασμα του “Keep It Simple”- κάντο εύκολο-. Οι αρχάριοι που πλησιάζουν για πρώτη φορά αυτό το άθλημα, καλό θα είναι να κάνουν μια “βουτιά” στο να διαλέξουν μόνο ένα συνδυασμός καλάμι-μηχανισμός που θα τους πάει καλά από την αρχή και θα τους χρειαστεί ως θεμέλιο για τις μελλοντικές τους ψαρεύτηκες αγορές. Όπως μεγαλώνει την εμπειρία τους, τα ψαρεύτηκα εργαλεία μπορούν να αναπτύσσονται μαζί τους.

Μεγάλα ψάρια, όπως σαργούς και λαβράκια, συχνάσουν τις παραλίες για το “τροφικό party” τους όταν τα κύματα είναι αγριεμένα και ο αέρας πολύ δυνατός. Αυτές συνθήκες απαιτούν ένα γερό και δυνατό εξοπλισμός ώστε να μπορούμε να ρίχνουμε τα κατάλληλα μολύβια για να κρατήσουν μια δολωμένη αρματωσιά στο πάτο και πρέπει να παλεύουν με αυτά τα θηράματα, μέχρι που θα φτάσουν πάνω στην παραλία. Ένα καλάμι Rip 12/13 ft. -3,65-3,90 μέτρα-, ζευγαρωμένο με ένα γερό και δυνατό 12/15λιμπρο ροτάντε γεμάτο με μια 35άρα πετονιά, θα κάνει μια πολύ καλή δουλειά. Μια τέτοια αρματωσιά είναι ικανή να ρίχνει άνετα μολύβια βάρους από πέντε έως οκτώ ουγκιές – 150/240 γραμμάρια – και τα 12/13 ft. δίσπαστα Rip είναι τα κατάλληλα και τα καλύτερα όπλα. Αυτά είναι τα καλύτερα μεγέθη καλαμιών για το surfcasting, και λόγο τη συνεχή αλλαγής των κυμάτων και των καιρικών συνθηκών, κάθε καλάμι από αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ. Αυτά τα καλάμια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για να ρίχνουμε μολύβια βάρους 150 γραμμάρια και άνω, ακόμα και με δολωμένες αρματωσιές.

Ο γράφον, είναι ένας έμπειρος surfcaster που ζει στη Ρόδο, μέσα στην πόλη, αλλά “ξοδεύει” ένα πολύ σημαντικό ποσό του χρόνου – οι έξι μήνες από το Νοέμβριο έως το Απρίλιο – ψαρεύοντας σε διαφορετικές αμμώδης παραλίες του νησιού. Μου αρέσουν και προτιμώ να χρησιμοποιήσω δίσπαστα καλάμια 12/13 ft., για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Τα καλάμια κατασκευασμένα από καρμπόν, γραφίτη, κέβλαρ και άλλες ίνες τέτοιου είδους, είναι πολύ ελαφριά και αυτό, όταν είμαστε πάνω στην παραλία, μπορεί να κάνει τη διαφορά ρίχνοντας ακόμα και όλη την ημέρα. Το αρκετά ελαφρύ βάρος και το λογικό μέγεθος των καλαμιών αυτών δεν μας κουράζει καθόλου ειδικά όταν τα κρατάμε στα χέρια για αρκετή ώρα παλεύοντας με τα θηράματα, ή ακόμα όταν ρίχνουμε και μαζεύουμε συνεχώς. Αν διαλέγουμε όμως ένα 12 ft. καλάμι Rip, να είμαστε σίγουροι ότι το καλάμι αυτό έχει τόσο “ισχυρό χαρακτήρα” που αντέχει άνετα και χωρίς κανένα πρόβλημα όλα τα μολύβια βάρους άνω των 125 γραμμαρίων συν την δολωμένη αρματωσιά. Για να αυξάνουμε την πολλαπλή χρησιμότητα των καλαμιών μας, προτείνω να έχουμε πάντα διπλή μπομπίνα από τους μηχανισμούς που διαλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε. Η πρώτη μπομπίνα την γεμίσουμε με 0,35άρα πετονιά, για τα ψαρέματα με χοντρά δολώματα και βαριά μολύβια, έπειτα, γεμίσουμε την ανταλλακτική μπομπίνα με μια 0,30άρα πετονιά, ώστε να μπορούμε καλύτερα να ρίχνουμε αρματωσιές ελαφρότερες δολωμένες και με μολύβια μικρότερου βάρους, για ψάρια μεσαίου μεγέθους που μπορούν να βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από την παραλία. Φυσικά, το μικρότερο διάμετρο της πετονιάς αυτή, μας εξασφαλίζει λιγότερη αντίσταση στον αέρα και λόγο αυτού, αυξάνοντας επίσης το casting distance - η απόσταση των πεταγμάτων.

Κάποιες μέρες, το “πεδίο μάχη” της παραλίας που διαλέξαμε, μπορεί να μας προσφέρει μικρά ψαράκια και θαλασσινές συνθήκες πολύ ήρεμες δίνοντάς μας την ευκαιρία να ψαρέψουμε επίσης είτε με πιο ελαφριά δολώματα είτε με πιο “κινούμενες” αρματωσιές. Το να χρησιμοποιήσουμε ελαφριά εργαλεία, σημαίνει επίσης να έχουμε τη δυνατότητα να αντιλαμβάνουμε τα “αόρατα” τσιμπηματάκια των καχύποπτων μικρών ψαριών των οποίων βρίσκονται πάντα και παντού. Φυσικά, το light rod αυτό, συμπληρώνει το τρίπτυχο των ιδανικών καλαμιών του surfcasting. Εξάλλου, το light rod είναι επίσης καλό στην χρήση του και κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ήρεμες και τα ψάρια, γενικά είναι αρκετά μικρά. Εγώ προσωπικά, έχω την θεωρία μου όσον αφορά την χρήση light rod: Κατά την διάρκεια των μηνών τον οποίο αποτελούν το φθινόπωρο και το χειμώνα, μ’ αρέσει να ψαρεύω με δολώματα που μου επιτρέπουν να κυνηγάω θηράματα όπως: μεγάλους σαργούς, λαβράκια, γοφάρια και άλλα ψάρια κάποιου μεγέθους, αλλά τα αγαπημένα μου 12 ft. καλάμια Rip, με ικανοποιούν και μου δίνουν πολύ διασκέδαση επίσης όταν στα ψαρέματά μου υπάρχει πολύ “φαγούρα” και πιάνονται μικρά ψαράκια. Αυτά τα καλάμια μου, όπως και όλα τα άλλα του ίδιου είδους, είναι τέλεια σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση διαφορετικών καιρικών και θαλασσών συνθηκών, χωρίς να υπάρχει την ανάγκη για κάθε διαφορετική συνθήκη που παρουσιάζεται, να χρειαζόμαστε την αλλαγή των καλαμιών. Τρία καλάμια όπως αυτά που χρησιμοποιώ εγώ, επιτρέπουν ο κάθε surfcaster να ψαρεύει πάντα, παντού και οτιδήποτε, πρακτικά κάτω από όλες τις συνθήκες χωρίς να υπάρχει την “υποθήκη” από την κατασκευαστική εταιρία, να αγοράσουμε ένα ολόκληρο μαγαζί ειδών αλιείας για να συμπληρώσουμε τις ανάγκες μας στις διαφορετικές περιπτώσεις.