BACK   ...the right site for fishing lovers
 
ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ
 
 

 

Το γνήσιο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε Ελληνικό περιοδικό ψαρέματος

 

 

 

 

Στα προηγούμενα άρθρα μου, που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικούς μήνες, είχα αρχίσει να μιλάω για τις ψαρεύτηκες μας περιπέτειες προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εξηγήσω σε όλους με ποιες καιρικές μπορούμε να επιδοθούμε στο Surfcasting… Στη συνέχεια, σε άρθρο του επόμενου μήνα, εξηγούσα τους διάφορους τύπους παράμαλλου που σύνηθες χρησιμοποιώ, για να περάσω κατόπιν στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αναγνωρίζουμε τον σωστό βυθό και το σημείο όπου θα ρίξουμε το δόλωμα μας, στην περίπτωση που δεν μπορούμε να καταλάβουμε κάτι τέτοιο από τα κύματα. Ασφαλώς αυτή είναι μια καλή αρχή για όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτό το χόμπι, αλλά πρέπει επίσης να πω ότι κατά τη γνώμη μου κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ χρόνο αν ξεκινήσει μόνος του, χωρίς τη βοήθεια και την ενθάρρυνση από κάποιον έμπειρο, ο οποίος μάλιστα, βγάζοντας ψάρια, θα κεντρίσει περισσότερα το ενδιαφέρον μας.

Και βέβαια, να μην ξεχάσουμε να υπολογίσουμε και το πέταγμα, το οποίο σε αυτή την τεχνική αποτελεί σημαντικά παράγοντα: Είναι ακριβώς αυτό που ενισχύει την αξία μας, δίνοντάς μας και μια δόση υπερηφάνειας όταν ξέρουμε ότι είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε μια κάποια δύναμη στο καλάμι μας όταν είναι απαραίτητο. Ένας ικανός στο πέταγμα ψαράς μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες της στιγμής να επιλέξει χωρίς καμία δυσκολία αν θα ρίξει τα δολώματα του κοντά, σε μεσαία απόσταση ή πολύ μακριά, στο όριο των δυνατοτήτων του. Γνωρίζει επίσης πάρα πολύ καλά που πρέπει να τοποθετήσει τα δολώματα του κοντά στην ακτή, σε καμία ογδονταριά μέτρα απόσταση ή και πέρα από τα 100, όπου συνήθως σπάει το τελευταίο κύμα και όπου βρίσκεται το σκαλί του βυθού.

Προπόνηση... το μυστικό του πετάγματος: Ασφαλώς, η δυνατότητα να μπορούμε να αντιληφθούμε και να επιλέξουμε εύκολα τα σωστά σημεία, όπως και η ικανότητα να τα φθάσουμε, “τοποθετώντας” εκεί τα δολώματα μας, δεν είναι εύκολο πράγμα αν δεν μάθουμε πολύ καλά τον τρόπο πετάγματος. Η προπόνηση στο πέταγμα, εκτός από το ότι είναι διασκεδαστική, μπορεί να είναι και μια καλή αιτία για να εξελιχθεί κάποιος σε έναν εξαιρετικό Long Caster, πράγμα που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ακόμη αδιανόητο. Πιστεύαμε ακράδαντα ότι το να αγγίξουμε μια απόσταση γύρω στα 180 μέτρα ήταν προνόμιο αποκλειστικά ορισμένων ατόμων, προικισμένων με εξαιρετικό ταλέντο.

Το μυστικό για εμάς τους ερασιτέχνες ψαράδες, ώστε να αποκτήσουμε ικανότητα στο πέταγμα, δεν είναι να παρακολουθούμε μόνον στα πόσα μέτρα φτάνουν όσοι είναι πιο έμπειροι από εμάς, αλλά να καταλάβουμε τις βασικές αρχές του πετάγματος, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό, και κατόπιν να προπονηθούμε και να... ξανά προπονηθούμε! Με την προπόνηση θα αντιληφθείτε ότι το πέταγμα στο σύνολό του είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, που δεν χρειάζεται γνώσεις φυσικής! Το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι πως να χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δύναμη των μυών και πώς να ελέγξετε το βάρος του σώματός σας, μεταδίδοντας ενέργεια στο καλάμι που κρατάτε στο χέρι σας και μέσω αυτού στο μολύβι. Μόνο έτσι θα αντιληφθείτε ότι απλές ασκήσεις θα σας οδηγήσουν σιγά-σιγά σε πραγματικά σημαντικά βήματα, με τα οποία θα φτάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο σκοπό σας και μάλιστα με διαφορετικές τεχνικές πετάγματος.

Καλάμια... επιλέξτε με σύνεση: Το να γνωρίζουμε πώς δουλεύει το καλάμι που κρατάμε στα χέρια μας είναι σημαντικό, γιατί αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι πετάγματος, η βασική αρχή για όλες τις τεχνικές είναι μόνο μια. Η επιλογή ενός καλού καλαμιού για όποιον πλησιάζει για πρώτη φορά αυτό το είδος ψαρέματος, δηλαδή για έναν αρχάριο που πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με το Surfcasting, δεν είναι δύσκολη: Αν μπαίνοντας σε οποιοδήποτε κατάστημα ειδών αλιείας βρίσκετε κάποιον που δεν είναι διατεθειμένος να διαθέσει χρόνο μαζί σας για την επιλογή του ενός ή του άλλου καλαμιού και για να σας εξηγήσει τι μπορεί να σας προσφέρει (πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν πάντα), μην αποθαρρύνεστε σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα:

Nα αλλάξετε κατάστημα μέχρι να βρείτε κάποιον που θα είναι περισσότερο διαθέσιμος απέναντι σας.

Πάρτε το καλάμι στο χέρι και δοκιμάστε να το κινήσετε.

Θα δείτε ότι καθένα συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο.
► Το παραβολικό καλάμι θα κινηθεί από την κορυφή και για όλο το μήκος, σχεδόν μέχρι τη βάση του μηχανισμού.
► Ένα καλάμι με μεσαία σκληρότητα θα κινηθεί με λιγότερο έντονο τρόπο, σχεδόν μέχρι τη μέση του μήκους του.
► Τέλος, ένα σκληρό καλάμι (RIP) συμπεριφέρεται όπως ένα σκουπόξυλο και κινείται μόνον η κορυφή του (περίπου 40 εκατοστά).
Αυτή η κατηγορία καλαμιών μπορεί να διαιρεθεί σε δύο υποκατηγορίες:

α) Καλάμια αγώνων και β) μεικτά καλάμια (για αγώνες και για ψάρεμα).

Αυτά σε ο, τι αφορά το πώς θα αναγνωρίζουμε ένα καλάμι. Όσον αφορά την αγορά ενός καλού καλαμιού (από άνθρακα ή σύνθετα υλικά) που να είναι κατάλληλο για έναν αρχάριο, ένα μέτριο σκληρό, με κόστος γύρω στα 150-200 €, είναι ο, τι καλύτερο. Φυσικά, καλάμια με μικρότερο κόστος υπάρχουν εκατοντάδες, αλλά είναι όλα παραβολικά τα οποία ειλικρινά δεν ταιριάζουν στην περίπτωσή μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πριν ξοδέψουμε οποιοδήποτε ποσό καλό θα ήταν να έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε να κάνουμε. Αφού αποκτήσουμε αρκετή εμπειρία με ένα ημίσκληρο καλάμι, το πέρασμα σε ένα πιο δύσκολο, όπως είναι το RIP, είναι πολύ πιο εύκολο και σύντομο.

Τα μόνα πράγματα που αλλάζουν σε αυτή την περίπτωση είναι η τιμή και τα υλικά κατασκευής. Είναι βέβαιο ότι στην κατασκευή των καλαμιών θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται οι ίνες άνθρακα και τα υαλονήματα, αλλά όπως ασφαλώς έχετε ακούσει ή διαβάσει (και μάλιστα στο περιοδικό μας, που ευτυχώς για μας ενημερώνεται άμεσα και μας πληροφορεί από πρώτο χέρι για τις καινοτομίες της αγοράς), εμφανίστηκαν δυναμικά στο ερασιτεχνικό ψάρεμα ίνες όπως τιτάνιο, Kevlar και τελευταία το Texalium (ίνες άνθρακα HM σε συνδυασμό με ίνες αλουμινίου και υαλονήματα).

Αυτό το τελευταίο, αν και ήδη χρησιμοποιείται σε αεροδιαστημικές εφαρμογές εδώ και περίπου 25 χρόνια, μόνο τελευταία εμφανίστηκε στον τομέα μας και μπορώ να πω με εξαιρετικά αποτελέσματα και ακόμη καλύτερες προοπτικές. Τα καλάμια από αυτό το υλικό είναι πολύ ελαφριά (γύρω στα 450 γρ.), “γλυκά” αλλά ταυτόχρονα δυναμικά στους διάφορους τύπους πετάγματος, καθώς και πολύ ευαίσθητα στα τσιμπήματα ακόμη και των πιο μικρών ψαριών. Όλα αυτά εξηγούν ότι το ενδεχομένως υψηλότερο κόστος αυτού ή του άλλου καλαμιού οφείλεται φυσικά στα “εξωτικά” υλικά και στην προηγμένη τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την κατεργασία τους.

Χωρίς να αναφέρουμε τα ονόματα διάφορων κατασκευαστικών οίκων, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν καλάμια εταιριών που μεταβάλλουν τις τιμές τους, προσφέροντας σημαντική έκπτωση στους αγοραστές, ενώ άλλες έχουν τιμές καθορισμένες. Μπορούμε βέβαια να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν καλάμια που κοστίζουν πανάκριβα, αλλά το ποσό που θα πληρώσουμε θα καλυφθεί με το πέρασμα των χρόνων, οπότε θα καταλάβουμε ότι κάναμε μια καλή αγορά και μια καλή επένδυση. Αντίθετα, για κάποια άλλα, με πολύ χαμηλή τιμή, που θα αντέξουν ελάχιστα, θα δούμε ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο θα τα έχουμε πληρώσει πολύ ακριβότερα από όσο θα έπρεπε.

Πετονιά... με κριτήριο την εμπειρία σας: Η χρησιμοποίηση αρκετά λεπτών πετονιών για μάνα, αν και δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι ωστόσο κάτι που μας δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από όση νομίζουμε. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε λεπτή πετονιά έχει μικρότερη αντίσταση στον αέρα και λιγότερη τριβή στο πέρασμά της από τους οδηγούς, πράγμα που μας επιτρέπει να πετάξουμε πιο μακριά. Η πετονιά που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους ψαράδες είναι ασφαλώς η 0,35 γιατί σε γενικές γραμμές καλύπτει καλύτερα όλες τις ανάγκες μας, σε ο, τι αφορά τα διάφορα πετάγματα αλλά και τους διάφορους τύπους ψαρέματος.

Για τον αρχάριο, που στην αρχή φυσικό είναι να κάνει τσαπατσούλικα πετάγματα, με τα σχετικά μπερδέματα και σπασίματα, η πετονιά μπορεί και μάλλον πρέπει να είναι πολύ φθηνή, αφού είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να την αλλάζει πολύ συχνά. Έτσι θα αποφύγει από την αρχή υπερβολικά και ανώφελα έξοδα, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχει περίπου την ίδια απόδοση όπως με μια ακριβή πετονιά υψηλής ποιότητας, η οποία είναι απαραίτητη μόνον σε πολύ δύσκολα ψαρέματα που είναι όμως για τους πιο έμπειρους.

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα εγώ (πριν από πάρα πολλά χρόνια), ότι αγόραζα πάρα πολλά καρούλια πετονιάς των 1.000 μέτρων, φυσικά την πιο φθηνή που βρήκα, για να καλύψω τις ανάγκες μου σαν αρχάριος, εξαιτίας ακριβώς των αναρίθμητων μπερδεμάτων και, φυσικά των αλλαγών. Ευτυχώς, τώρα πια τα πράγματα για μένα έχουν αλλάξει, αν και μερικές–σπάνιες φορές μου συμβαίνει να μου φύγει η πετονιά από τον μηχανισμό και μάλιστα από τον περιστροφικό. Σήμερα τα καρούλια των 1.000 μέτρων που αγοράζω δεν μου χρειάζονται πια για να αλλάζω συνέχεια μπερδεμένες πετονιές, αλλά για να γεμίζω τους διάφορους περιστροφικούς και σταθερούς μηχανισμούς που χρησιμοποιώ στο ψάρεμα.

Αν κάποτε χρησιμοποιούσα πολύ οικονομικές πετονιές, τώρα πια βάζω μόνον πετονιές υψηλής ποιότητας, κατασκευασμένες από υλικά τελευταίας γενιάς. Τώρα πια αξίζει τον κόπο γιατί, εκτός όλων των άλλων, οι πετονιές αυτές δεν είναι τόσο ευαίσθητες στην φθορά που προκαλείται από την άμμο και από τις πέτρες. Το χρώμα; Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Εγώ χρησιμοποιώ πάντοτε το κίτρινο, γιατί ψαρεύω αποκλειστικά και μόνο νύχτα: Με αυτό το χρώμα μπορώ να βλέπω και που ρίχνω και που βρίσκεται η πετονιά μου κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.

Shock Leader

Το Shock Leader: όπως λέει και το όνομά του, μας προστατεύει από το σπάσιμο της πετονιάς. Πρόκειται από ένα κομμάτι πετονιά με διάμετρο 0,50–0,70 και μήκος τουλάχιστον μιάμιση φορά όσο είναι το καλάμι (περίπου 10 μέτρα) που συνδέεται στη μάνα με έναν κόμπο Albright. Χρησιμεύει για να προστατεύει την πετονιά μας στο πέταγμα γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να ρίξουμε ένα μολύβι των 150 γραμμαρίων με αρκετή δύναμη και σε αρκετή απόσταση, μόνο με μια μάνα 0,35. Γι’αυτόν το λόγο ανέφερα δύο μεγέθη Shock Leader:
Το 0,50 μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους βάζουν μέτρια δύναμη στο πέταγμά τους και χρησιμοποιούν παραβολικά καλάμια με πετάγματα τύπου Ground Cast, Above Cast και Side Cast.
Το 0,70 (και πολύ συχνά ακόμη και το 0,80) πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιείται από όσους συνδυάζουν πολύ σκληρά καλάμια RIP με Pendulum Cast, τεχνική πετάγματος που φορτίζει το καλάμι με πολύ δύναμη.
Να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι για να χρησιμοποιήσουμε το Pendulum πρέπει να έχουμε αρκετή εμπειρία με τα άλλα πετάγματα.

Μολύβια

Βάρος: Το μολύβι που είναι το πιο κατάλληλο για να μάθουμε να πετάμε είναι εκείνο των 150 γραμμαρίων, που είναι επίσης και το στάνταρτ βάρος που χρησιμοποιούν όλοι οι ψαράδες, έμπειροι και αρχάριοι. Πράγματι, αν το παρατηρήσετε θα δείτε ότι τα περισσότερα καλάμια του Surf έχουν αυτή ακριβώς τη δράση. Σε γενικές γραμμές, τα πιο ελαφριά μολύβια δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα πιο βαριά. Τα ελαφριά μολύβια δεν μπορούν να κάνουν το καλάμι να δουλέψει με σωστό τρόπο. Αν δοκιμάσετε να λυγίσετε ένα καλάμι με δράση 150/200 γραμμάρια με ένα μολυβάκι των 50, θα δείτε ότι δεν θα τα καταφέρετε ποτέ, έστω κι αν βάλετε όλη σας τη δύναμη.

Σχήμα: Όσον αφορά το σχήμα των μολυβιών που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα μας, τα καλύτερα είναι εκείνα με ατρακτοειδή μορφή γιατί στο πέταγμα δεν παρουσιάζουν μεγάλη αντίσταση στον αέρα και δεν μας κάνουν να χάσουμε μέτρα που είναι πολύ σημαντικά για να πέσουν τα δολώματα μας στο σημείο που θέλουμε.Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι να διαλέγουμε πάντα μολύβια με κρίκους από ατσάλι και όχι με μπρούτζινα στριφτάρια, τα οποία τις περισσότερες φορές σε ένα δυνατό πέταγμα σπάνε και αφήνουν να φύγει το μολύβι από μόνο του, αφήνοντας μας στα κρύα του λουτρού...

 

πάτα πάνω στις φωτογραφίες για να τις δεις σε κανονικό μέγεθος